Anarchistická federace

Výzva: Blokáda Pochodu pro život

Postavme se společně v Praze 6. dubna tmářským snahám klerofašistů!

obr.

V sobotu 6. dubna proběhne v Praze další Pochod pro život. Organizátoři*rky se poučili*y z minulých let, svou reálnou agendu (mj. zákaz interrupcí) nedávají najevo a průvod již neprofilují jako náboženskou akci nebo pochod s kříži symbolizujícími „zavražděné děti“. Pochod je navenek oslavou rodiny, kde si rodiče mohou dát párek a děti poděkovat za to, že nebyly potraceny, či kde se apeluje na vládu, aby lépe finančně zaopatřila rodiče. Řada politiků – a to bez ohledu na příslušnost k současnému kabinetu či opozici – se sem ostatně chodí pravidelně ukazovat. Ale…

Pod touhle šarádou se skrývají fundamentalistické názory a plíživá snaha o manipulaci celé společnosti. Organizující Hnutí pro život je na české poměry extrémně aktivní lobbistická skupina. Ačkoli se relativně často dostává do médií, většina jejich činnosti je velmi tichá – obchází se svojí agendou v parlamentu a skrz sympatizanty*ky ve stranách od ANO přes ODS po KDU-ČSL získají spojence pro zdánlivě neutrální prorodinnou politiku, jejímž jasným cílem je ale tuhý středověk. Ten předseda Hnutí, Radim Ucháč, před pár lety shrnul: „zákaz potratů (…) je jen deset procent z toho, co chceme“.

Není to tak dávno, co Hnutí pro život vydávalo knížky označující gaye a lesby za „perverty“ nebo propagující vymývání mozků náhodných lidí s cílem „přeučit“ je k heterosexualitě. Ani tak dávno, kdy se přední tváře Hnutí účastnily boje proti odborně podložené sexuální výchově na školách, kdy byly ve spolku vystavujícím drastické snímky odrazující od interrupcí před školami nebo kdy vyrážely na konference do Moskvy, aby si vyslechly řečnění Putinových letitých důvěrníků o „ochraně tradiční rodiny“ před „genderovou ideologií“.

Hnutí pro život je zkrátka součástí štědře financovaných politických sítí, které nejen u nás blokují narovnání práv queer lidí či zodpovědné řešení sexuálně podmíněného násilí a dlouhé roky rozeštvávají společnost. To, že hnutí úspěšně oslovuje volené zástupce*kyně, pronajímá spoustu reklamních ploch a provozuje linku údajné pomoci pro nečekaně těhotné pod (zde vyloženě cynickým) heslem „Nesoudíme, pomáháme“, nic nemění na tom, co pro něj ono „pro život“ znamená.

Jde o „život“ po vzoru amerických států, kde radikální konzervativci nutí nezletilé oběti znásilnění donosit a porodit plod. Kde se po vzoru Ruska pronásleduje jakákoli zmínka o existenci queer lidí. Kde se to zásadní ve skutečném životě – rodina a děti – bere za rukojmí extrémní náboženské ideologie a prachobyčejného boje o moc.

Takovou skupinu nenecháme Prahou projít! Stejně jako v předchozích letech budeme v den pochodu v ulicích a společnými silami se postaráme o jeho nenásilné zablokování. Kvůli právu rozhodovat o svém těle, kvůli právům queer lidí, kvůli právům dětí, rodin a kvůli životu. Neprojdou!

Anarchistická federace
Dekonstrukce
Jezevky
Kolektiv 115
Plusko+
Za slobodné maternice
a další


Sraz naší protiakce bude 6. dubna 2024 ve 12.00 na Malostranském náměstí v Praze, 12:00


V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy

11. Anarchistický festival knihy

25. - 26. 5. 2024, Praha

publikace / přednášky / workshopy / debaty …(více)