Anarchistická federace

Anarchistické knihy v Praze a Rize

Pozvánka na dva anarchistické bukféry, které se budou konat poslední květnový víkend

afk

Přesně za dva měsíce se uskuteční v prostoru střední a východní Evropy dvě důležitá anarchistická setkání spojená především s publikačními aktivitami. Jedním je již tradiční pražský Anarchistický festival knihy, zatímco u toho druhého jde o naprostou novinku – 1. anarchistický knižní veletrh v Rize. Takže můžete zvážit, zda si uděláte výlet na Žižkov, nebo se hecnete a zavítáte podpořit kamarádstvo v Lotyšsku.

11. Anarchistický festival knihy v Praze

11. Anarchistický festival knihy bude dvoudenní a uskuteční se o víkendu 25. a 26. května v žižkovském komunitním centru Žižkostel.

Jde o jednu z nejnavštěvovanějších akcí anarchistického hnutí za poslední dekádu. Pokud jste na festivalu ještě nikdy nebyli, třeba vám jeho rozsah a atmosféru trochu přiblíží reportáž z loňského 10. ročníku. Věříme, že i letos připraví organizační kolektiv bohatý program. Ten se zpravidla objevuje krátce před konáním akce na stránkách anarchistbookfair.cz. Ani tentokrát, stejně jako na žádném předešlém ročníku, nebude chybět stánek Nakladatelství Anarchistické federace.

Je velmi sympatické, že se akce neřídí rigidním ideologickým požadavkem „anarchistické čistoty“. Pořadatelský kolektiv k tomu uvádí: „Festivaly byly také otevřeny všem, kteří s anarchismem sympatizují nebo jej podporují. Anarchismus je pro nás především živý proud politického myšlení a jednání, nikoli ideologická nálepka puristických ,radikálů‘, kteří jiné z hnutí vylučují. Abyste se účastnili našeho anarchistického festivalu, nemusíte být 100% anarchisté/tky, v první řadě byste ale neměli být toxičtí a otravovat prostředí, jehož chcete být součástí.“

Pokud se chcete zúčastnit pražského Anarchistického knižního festivalu se svým distrem nebo přispět něčím do programu (přednáška, workshop, debata), napište do konce března organizátorstvu na mail: anarchistbookfaircz@riseup.net.

1. anarchistický knižní veletrh v Rize

1. anarchistický knižní veletrh v Rize proběhne ve dnech 24.–26. května 2024.

Riga, hlavní město Lotyšska, leží u Baltského moře a je ideálním místem pro setkání všech zájemců z Východu i Západu. Lotyšsko má slavnou historii anarchismu sahající až do 19. století a anarchistického a libertariánského socialistického tisku v různých jazycích, včetně lotyštiny, ruštiny a jidiš. Lotyšsko se může pochlubit nádhernou přírodou a květen je nejvhodnějším obdobím pro návštěvu, kdy zde není tolik turistů a je už teplo. A navíc má tato země velmi bohatou historii pivovarnictví a jedno z nejlepších piv v Evropě.

Organizátorky a organizátoři bukféru v pozvánce píšou: „Navážeme na tradici anarchistických knižních veletrhů, které se konaly v Tallinnu, Stockholmu a Londýně. Zveme všechna anarchistická a antiautoritářská nakladatelství k prezentaci a prodeji svých knih, časopisů, novin, karikatur atd. a všechny zájemce, aby s námi strávili víkend, zúčastnili se diskusí a seminářů. Akce je otevřená všem a není nutná předchozí registrace. Podrobnosti o programu přineseme později.“

Pokud chcete prodávat/prezentovat své tiskoviny, napište do 1. května na mail rigabooks@riseup.net. Počet stolů/stánků je omezen, objednejte si je proto předem. Pro anarchistické vydavatele/ky, blogery/ky, spisovatele/ky, umělce/kyně a překladatele/ky je nachystán speciální kulatý stůl. Dejte na uvedený kontakt vědět, pokud se chcete zúčastnit. Stejně tak, pokud chcete přispět prezentací/přednáškou/workshopem/koncertem.

(https://radar.squat.net/en/event/riga/riga-anarchist-bookfair/2024-05-23/riga-anarchist-bookfair)


Verze pro tisk 25.3.2024 Nakladatelství AF

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy

11. Anarchistický festival knihy

25. - 26. 5. 2024, Praha

publikace / přednášky / workshopy / debaty …(více)