Anarchistická federace

Bydlení je právo

Prohlášení kolektivu Obsaď a žij k sobotnímu obsazení prázdných domů v centru Prahy

Hybernská

Co bude s chátrajícím domem na rohu Hybernské a Senovážné, se neúspěšně řeší přes deset let. Klasický příběh pražských nemovitostí. Že je to přirozené? Že je to to samé, jako kdyby někdo nechal stejnou dobu ladem svoji koloběžku, a nikdo nemá právo cokoliv namítat, protože jen vlastník může rozhodovat o svém majetku?

Nemyslíme si to. V době, kdy je v ČR ztrátou bydlení ohroženo až milion lidí, kdy je představa stabilního a jistého bydlení pro mnohé totální utopií, se chátrající dům, navíc ve vlastnictví státu, nerovná opuštěné koloběžce. Ten moment, kdy volíme přímou akci, přichází, když vidíme, že koncepční řešení situace, jakým mohl být zákon o sociálním bydlení, je poslanci shozen ze stolu. Volíme tedy vlastní řešení.

Včera jsme squatovali za bydlení. Ačkoliv víme, že podobná symbolická obsazovací akce krizi bydlení nevyřeší, chceme svou přítomností v prázdných domech a v ulicích dát najevo, že nám není lhostejná. Potřeba bydlet, tvořit a žít je každodenně přítomná.

Klinika nechtěla nic víc než možnost existence. Ta byla po roce ze strany státu silně přiškrcená a její budoucnost je nejistá. Obsazením tohoto domu kolektiv Obsaď a žij usvědčuje státní organizace ze lži, když tvrdí, že pro činnost svých zaměstnanců nemá jiný vhodný objekt a Klinika musí pryč. Není to pravda, má jich jen v Praze několik.

Kliniku, ani squaterské a sociální hnutí, nevymažete z mapy města. Hybernskou to nekončí.

Kolektiv Obsaď a žij

 

Související odkazy:
Muzejní noc na Havaji
Squateři obsadili dům v centru Prahy. Policie je záhy vyklidila
Fotoreport: Obsaď a žij Hybernská


V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy