Anarchistická federace

Francie: „Policie zabíjí“

Policie mlátí demonstrany ve francouzských městech už přes dva měsíce. Teď sama demonstrovala proti tomu, že ji lidi nemají rádi.

Policie je nespokojená s tím, že se na protestních akcích ve Francii objevuje heslo „Všichni nenávidí policii!“. Proto zorganizovala v polední pauze 18. května na náměstí Republiky v Paříži (a v dalších zhruba 60 městech) vlastní demonstraci na svou podporu. Na náměstí Republiky se sešlo několik stovek „rozhořčených“ policajtů.

Zároveň tu probíhala nepovolená protestní akce pod heslem „Policie nás zabíjí“. Lidé ve Francii jsou znechuceni surovostí a násilím, které užívá policie, když rozhání demonstrace proti neoliberální reformě zákoníku práce.

Aby měla policie na svůj protest náležitý klid, rozehnala lidi, kteří prišli na protiakci, pepřovými spreji. V reakci na to několik mladých lidí napadlo policejní auto. Hodili na něj molotov a auto pak shořelo. Jeden policista byl zraněn těžce, jeden lehce.

Lidé protestující proti novému zákoníku práce chápou policejní demonstraci jako skutečnou provokaci. „Od prvních protestů 9. března vidíme, jak proti nám policie používá násilí. Stříkají na nás slzný plyn, mlátí nás obušky, zatýkají,“ řekla k tomu jedna z protestujících proti zákoníku práce.

Podle prezidenta Francie Hollanda (který z obav, že by nový zákon neprošel parlamentem, využil možnosti vyhlásit ho za platný dekretem) bylo ve střetech za dobu protestů zraněno 350 policistů.

 

Zdroje:

http://www.cbsnews.com/news/in-60-cities-french-police-protest-protesters/

http://www.aitrus.info/node/4665


Verze pro tisk 20.5.2016 Zahraniční sekretariát AF

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy

11. Anarchistický festival knihy

25. - 26. 5. 2024, Praha

publikace / přednášky / workshopy / debaty …(více)