Anarchistická federace

Hop hop hop, TTIP stop!

Reportáž z pražské demonstrace, na níž několik stovek lidí vyslovilo svůj nesouhlas s přijetím dohody TTIP.

V sobotu 18. dubna se v Evropě a ve Spojených státech konaly akce odmítající transatlantickou smlouvu o investicích, známou jako TTIP. Dohromady jich proběhlo asi 750, z toho jen v Německu na 230. Padesát tisíc lidí demonstrovalo v Madridu, dvacet tisíc v Mnichově, deset tisíc ve Vídni. Protesty se konaly i v Asii kvůli obdobné smlouvě týkající se pacifického prostoru.

V Česku proběhla nejviditelnější (nikoli však pro mnohá mainstreamová média) akce v Praze, kam ji v rámci mezinárodního akčního dne svolala platforma STOP TTIP. Dorazilo na ni podle některých odhadů 350 a podle médií a policie (kteří s oblibou počty podhodnocují) dokonce 400 lidí.

Anarchistická federace (AF) přemýšlela, jakým způsobem se zapojit, jelikož bylo od začátku jasné, že k demonstraci se připojí i někteří členové politických stran (piráti, zelení, komunisté a sociální demokraté – ti i přesto, že její špičky ve vládě TTIP podporují). Nakonec jsme se rozhodli spojit s Iniciativou Ne rasismu! (INR), která cítila stejnou potřebu se k problému vztáhnout a vyjádřit na demonstraci odpor vůči TTIP a kapitalismu vůbec formou antikapitalistického / antiautoritářského bloku. Díky této strategii jsme totiž mohli jasně definovat, jaké jsou naše motivace a cíle, aniž by se rozředily v guláši zastoupených zájmů a názorů. Zároveň jsme tak mohli vyjádřit distanci od kritiky TTIP, která přichází z pozic hájení národních zájmů nebo je součástí prezentace politických stran, které se účastní nebo by se chtěly účastnit parlamentaristické hry. Je třeba připomenout, že tato strategie nemá být projevem nějakého elitářství. Naopak si myslíme, že dává možnost zapojit se i těm, kteří nechtějí být spojováni např. s nacionalismem či prokapitalistickými politickými subjekty.

Jelikož jsme se ale nechtěli jen přidat, připravili jsme širší škálu akcí. AF a INR svolaly na 11. dubna do autonomního sociálního centra Klinika „Mobilizační večer“. Asi dvacítka lidí tu vyslechla referát o tom, co je TTIP a proč je to špatně, v čem je nebezpečí navrhovaných arbitráží a proč organizujeme antikapitalistický blok na demonstraci proti TTIP. Druhá část večera byla věnována diskusi. Dotazy směřovaly hlavně k tomu, jak dostat problematiku TTIP více do povědomí veřejnosti a jak to vypadá s odporem ve zbytku Evropy. Na 16. dubna byl svolán opět na Kliniku workshop na výrobu transparentů a piketů na demonstraci.

Sraz antikapitalistického bloku se konal v předstihu na Klinice, kam od půl jedné přicházely desítky lidí, aby připravili vše potřebné. Jak bylo avizováno, jednotícím prvkem bloku se staly růžové šátky a barevné deštníky popsané hesly.

Mezitím se na smíchovském náměstí 14. října připravovalo pódium a ozvučení pro řečníky a stánky zapojených subjektů. Nechybělo ani improvizované distro Nakladatelství AF. Po druhé hodině se začalo s proslovy. Během toho se už blížil sedmdesátičlenný základ antikapitapitalistického bloku. Vedle kostela sv. Václava však skupinu zastavuje policie a pro pobavení všech se jeden z policistů táže: „Kdo tomu tady velí?“

Příchod skupiny, za rytmu samba bandu, skandování a kouře barevných dýmovnic byl skvěle načasovaný. Po něm totiž přišel na řadu proslov za AF, který připomněl dřívější radikální boje proti Multilaterální dohodě o investicích a nastínil, že pro anarchisty je odpor proti TTIP jen součástí širokého boje proti kapitalismu a za svobodnou a samosprávnou společnost (celé znění proslovu najdete ZDE). Po jeho skončení následovalo skandování antikapitalistického bloku, k němuž se mezitím připojili antiautoritáři a antiautoritářky, kteří se neúčastnili srazu na Klinice. Zaznělo ještě několik proslovů, které se však již s takovou odezvou zleva (kde stál z pohledu účastníků blok) nesetkaly.

Po proslovech se začal formovat pochod. Antikapitalistický blok, který tvořil dobrou třetinu účastníků, začínal transparentem INR „Zastavit TTIP nestačí! Zničme kapitalismus, budujme alternativy!“ Před ním jelo auto s ozvučením, jehož prostřednictvím byla čtena krátká vyjádření k TTIP a kapitalismu. Na rozdíl od zbylých částí demonstrace se v rámci bloku skoro po celou dobu skandovalo, např. hesla „Hop hop hop, TTIP stop!“, „Stát, národ, kapitál – nasrat!“, „Antinacionální solidarita“, „Proti státu, kapitálu, za svobodnou samosprávu“, „Kapitalismus na smetiště dějin!“ či „Svět patří lidem, ne kapitálu!“ Nejvíce v pražských ulicích ale rezonovalo obligátní „A – anti – antikapitalista“. Pro příště by to však chtělo ještě lépe domluvit koordinaci skandování a samba bandu. I když se obojí místy trošku tlouklo, antikapitalistický blok rozhodně neztrácel na dynamice a byl bez diskuse nejživější částí celé demonstrace.

Před příchodem k cíli na Palachovo náměstí nebylo samozřejmě možné ignorovat zde stojící dlouhodobě opuštěný dům. A tak se skandování krátce stočilo i jiným směrem: „Prázdné domy, prázdné hlavy!“

Demonstraci ukončil krátce po čtvrté hodině proslov v angličtině a po rozloučení ze strany pořadatelů skandování zbytku antikapitalistického bloku: „Odpor žije, boj pokračuje!“

Akce v Ostravě

Ke globálnímu dni akcí proti TTIP se připojili i aktivisté z Ostravy. V dopoledních hodinách zorganizovali petiční stánek, podpisů však nebylo mnoho, protože lidé o TTIP většinou nevěděli vůbec nic. O to víc si brali propagační materiály a po jejich prostudování souhlasili, že TTIP zřejmě nepřinese nic dobrého. V odpoledních hodinách proběhla za účasti několika desítek osob panelová diskuse, na níž vystoupili experti v oblasti práva, ekonomie, zemědělství i ochrany osobních dat. Vášnivá debata s diváky trvala bezmála tři hodiny.

 

„Kdo tomu tady velí?“

„Boj proti TTIP je pro nás jedním z článků na dlouhé cestě ke svobodné a samosprávné společnosti...“

„Stát, národ, kapitál – nasrat!“

„Ne, ne, ne, TTIP nechceme!“

„Svět patří lidem, ne kapitálu!“

„Lidičky, vždyť von je to tajnej!“

„Squating žije, boj pokračuje!“


Verze pro tisk 20.4.2015 -mn-

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy

Punx against Putin

28. 5. 2024, Praha

Benefice pro Solidarity Collectives …(více)