Anarchistická federace

Ravašol: Schwarzenbergu, vstávej! Jdu tě oběsit

V edici Poezie Nakladatelství AF právě vyšla drobná sbírka jednoduchých veršů vtipně reagujících na dění ve společnosti.

Nakladatelství Anarchistické federace zatím vydalo v rámci edice Poezie čtyři básnické sbírky, které ač produkované anarchistickým nakladatelstvím, se nedají zrovna označit jako angažované, politické či sociální. Rozhodli jsme se tedy tento zdánlivý nesoulad prolomit drobnou sbírkou, jejíž obsah tak trochu předznamenává už název: Schwarzenbergu, vstávej! Jdu tě oběsit. K titulu pak ladí i přezdívka, kterou si pro tuto publikaci autor zvolil.

Na 40 stranách malého formátu A6 najdete devětadvacet básniček rozdělených do dvou částí. Ty první, v souboru „Aktuality“, jsou z listopadu 2014 a obouvají se vedle Schwarzenberga i do jeho stájového kolegy Kalouska, do Klause, novodobých protizemanovských svazáků, kardinála Duky, „pražské kavárny“, výprodeje subkultur, Člověka v tísni, mladých konzervativců či levice schopné spolupracovat s nácky. Druhá část, nazvaná „Vykopávky“, je výběrem z autorových veršů z let 1991–2001. Ani jim nechybí přímočarost, i když nejsou většinou tak konkrétní, ale spíše osobnější a symboličtější.

Sbírka Schwarzenbergu, vstávej! Jdu tě oběsit si ani vzdáleně nedělá ambice na vstup do literárního světa, spíše se s ním svou jednoduchostí a lidovostí konfrontuje. Má jen dva skromné cíle, pobavit ty, kteří pohrdají konformitou, a urazit ty, kteří jsou v jejím vleku.

Křest sbírky se bude konat 19. února v pražském infocentru Salé. Na místě bude básnická sbírka k dostání za dobrovolný příspěvek a v případě koupě knihy P. Polanského Tábor smrti Lety jako bonus zdarma. Jinak ji můžete zakoupit v infocentru Salé (Orebitská 14, Praha 3 – Žižkov) nebo v plzeňském antikvariátu Černý pes (Sedláčkova 20, Plzeň).

(Ravašol: Schwarzenbergu, vstávej! Jdu tě oběsit. Nakladatelství Anarchistické federace, edice Poezie sv. 5, Plzeň, leden 2015. 40 stran A6, cena dobrovolná.)
 

A malá ukázka:

Na Národní třídě

Rok 2014,
17. listopad –
měla to být sláva,
valně nedopad.

Svazáci třímali
červené karty,
koukal jsem na ně
vedle své Marty.

Říkám jí „Marti,
vidíš ty voly?
Ti sou tak blbí,
až mě to bolí.“

„Nechceme Zemana,“
volali sborem.
Radši by kráčeli
za jiným volem.


Verze pro tisk 1.2.2015 Nakladatelství AF

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy

Punx against Putin

28. 5. 2024, Praha

Benefice pro Solidarity Collectives …(více)