Anarchistická federace

Akce na památku Markelova a Baburové

[AKTUALIZOVÁNO] V Rusku, ve Finsku a na Ukrajině proběhly akce k uctění památky antifašistů Stanislava Markelova a Anastázie Baburové i dalších obětí neonacistů. Každoroční akce mají upozornit na neustávající rasisticky motivované zločiny v Rusku i okolních zemích.

Irkutsk

V neděli 18. ledna 2015, v předvečer šestého výročí zavraždění Markelova a Baburové, proběhl v jihosibiřském Irkutsku antifašistický pochod. Účastníky přišli odradit členové Národně osvobozeneckého hnutí a Odborů ruských občanů rozdáváním letáků proti Autonomní akci.
Kromě anarchistů se pochodu účastnili zástupci levicových organizací a lidé, kterým nejsou důsledky nacionalismu lhostejné. Celkem se sešlo kolem čtyřiceti osob. Na úvod byl přečten text posledního veřejného vystoupení Stase Markelova, potom se ulicí vydal pochod s transparenty „Pamatovat si znamená bojovat“ a „Nacionalismus zabíjí“, s portréty antifašistů zavražděných neonacisty a s černými, černo-rudými a rudými prapory. Pochod pozorovali ultrapravičáci a pár členů Národně osvobozeneckého hnutí, promíchaní s policií.

 

Kyjev

V pondělí 19. ledna se vzpomínková akce antifašistů konala v ukrajinském Kyjevě na Michajlovském náměstí. Organizátor akce antifašista Vitalij Dudin mimo jiné řekl: „Vrazi byli odsouzeni a potrestáni. Ale problémy xenofobie, rasismu a neonacismu jsou dnes aktuální jako nikdy předtím. A to nejen v Rusku, ale i na Ukrajině.“
Podle Dudina je to, co se stalo na východě Ukrajiny, výsledkem tlaku nacionální hysterie v Rusku. Mluvil i o nebezpečí účasti otevřených ultrapravičáků v dobrovolnických praporech a ukrajinské vládě, která je zneužívá pro své zájmy.
„V jednom z dobrovolnických praporů slouží ruský neonacista Roman Železnov, který se otevřeně hlásí k ultrapravici. Na tuto akci jsem proto přišel, abych vystoupil proti fašismu, rasismu a xenofobii,“ řekl jeden z účastníků akce.
Byl zde připomenut i Alexandr Kolčenko z Krymu, který v současné době stále sedí v ruské vazbě. „Jde o dva paradoxy zároveň. Zaprvé je Alexandr Kolčenko antifašista, kterého obviňují z fašismu. Zadruhé je občanem Ukrajiny, který se nezřekl tohoto občanství, a přesto s ním nakládají podle ruských zákonů, jako by byl občanem Ruské federace,“ komentovala situaci aktivistka Nina Potarská.
Akce v Kyjevě se zúčastnilo zhruba padesát lidí.

 

Helsinky

Připomínkovou akci uskutečnili také anarchisté ve finských Helsinkách. Byla věnována antifašistům, zavražděným nácky v Rusku: Timurovi Kačaravovi, Alexandru Rjuchinovi, Iljovi Borodajenkovi, Alexeji Krylovovi, Fedoru Filatovovi, Stanislavu Markelovovi, Anastázii Baburové, Iljovi Džaparidzemu, Ivanu Chutorskému a Konstantinu Lunkinovi.

 

Sankt Petěrburg

Petěrburgem prošel antifašistický pochod za účasti zhruba 250 lidí. Akce se účastnili anarchisté, marxisté, ochránci lidských práv, umělci a další lidé, kteří nejsou vůči neonacismu neteční. Pochod prošel sice liduprázdnými ulicemi, ale za zvuků samba bandu a skandování hesel „Nelegální nejsou lidé, jen vlády“, „Pryč s fašismem, homofobií, sexismem“ a dalších. Antifašistické výzvy byly doplněny hesly na téma antimilitarismu a agresivní zahraniční politiky Ruska. K očekávaným provokacím nejrůznějších nacionalistů nedošlo.
Na tiskové konferenci předcházející pochodu označili organizátoři akci za „vybojovaný milimetr svobody“, který by mohl rozšířit řady antifašistů ve městě.

 

Naše připomínka

U příležitosti 6. výročí zavraždění ruských antifašistů Markelova a Baburové vydalo Nakladatelství Anarchistické federace ve spolupráci s Antifašistickou akcí soubor textů o ruských neonacistech nazvaný Vlastenectví jako diagnóza – kauzy ruských neonacistů (více informací ZDE).

 

Zdroje:
http://avtonom.org/news/v-irkutske-proshel-marsh-antifashistov
http://avtonom.org/news/ukraina-v-kieve-proshla-akciya-pamyati-pogibshih-antifashistov-stanislava-markelova-i-anastasii
http://avtonom.org/news/akciya-pamyati-baburovoy-i-markelova-v-helsinki
http://avtonom.org/news/antifashistskoe-shestvie-pamyati-baburovoy-i-markelova-v-sankt-peterburge

 

[AKTUALIZACE]

 

Ťumeň

V pondělí 19. ledna večer přišli uctít památku Markelova a Baburové spolu s anarchisty a antifašisty obyvatelé prvního ruského města založeného na Sibiři.


 

Moskva

Ulicemi Moskvy prošel v pondělí antifašistický pochod zhruba 600 lidí pod heslem „Antifašismus je náš!“, které odkazovalo k pokryteckému používání antifašistické rétoriky státem. Během pochodu byla přečtena jména všech obětí neonacistického teroru v novodobém Rusku.
Před začátkem akce se policie pokusila demonstrantům zakázat nést plakáty a transparenty, na nichž byla slova „fašismus“ nebo „antifašismus“ s odůvodněním, že zákon o veřejných akcích zakazuje užívání jakékoli symboliky.
Pochod, který skončil v ulici Prečistěnka, kde byli Markelov a Baburová zavražděni, se cestou pokusili zastavit příznivci pravoslavného ultrakonzervativce Dmitrije Corionova; dva demonstranty po skončení pochodu napadlo v metru asi pět mladíků.


 

Nižnij Novgorod

V úterý 20. ledna se akce na památku Markelova a Baburové uskutečnila v Nižním Novgorodě. Předcházelo jí varování úřadů, že počítají s masovými nepokoji, které by mohli vyvolat účastníci této akce „extremistického charakteru“. Vše ovšem proběhlo v klidu, byla přečtena prohlášení, a obyvatelé města přišli přes silné mrazy projevit solidaritu s bojem proti neonacismu.


 

Praha

V Praze aktivisté a aktivistky INR a AF vyvěsili na silniční most transparent se jmény v Rusku zavražděných antifašistů.


 

Zdroje:
http://avtonom.org/freenews/akciya-pamyati-stanislava-markelova-i-anastasii-baburovoy-proshla-v-tyumeni
http://avtonom.org/news/antifashistskaya-demonstraciya-v-moskve-sobrala-bolee-500-chelovek
http://avtonom.org/news/nizhniy-novgorod-20-yanvarya-proshel-piket-pamyati-ubityh-antifashistov


Verze pro tisk 20.1.2015 Mezinárodní sekretariát AF

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy

11. Anarchistický festival knihy

25. - 26. 5. 2024, Praha

publikace / přednášky / workshopy / debaty …(více)