Anarchistická federace

Ohlédnutí za ProtestFestem 2011

V Brně před několika dny proběhl už osmý ročník festivalu ProtestFest, který se snaží propojovat aktivismus a alternativní kulturu - letos pod heslem "Chtějme, co nám vzali. Berme si, co nám patří". Přinášíme krátký report.

Osmý ročník brněnského aktivistického festivalu ProtestFest - letos pod leitmotivem „Berme si, co nám patří. Chtějme, co nám vzali." - zaměřeného převážně na okrajování občanských práv a zabírání veřejného prostoru(tiskovou zprávu jsme přetiskli ZDE), je úspěšně za námi. Program festivalu byl rozdělen do několika dní. Tématicky zaměřené akce konající se od středečního večera vyvrcholily sobotním StreetFestem a velkou párty na okraji městské části Brno-Střed.

Středa 18.5.
Prvním bodem na programu byla diskuse o směřování aktivistického hnutí v Čechách nazvaná "Kultura, politika a aktivismus: Slepé rameno mrtvé řeky?". Probíhal v brněnské vegetariánské restauraci Vegalité. Do debaty byli přizvání aktivisté z nejrůznějších organizací - byli zde zastoupeni pořadatelé festivalu May Day či ProtestFestu, dále zástupce squatterského hnutí z Prahy, následně spoluorganizátor DIY karnevalu a člen Freedom Not Fear a nakonec i člen ČSAF. Byť byla diskuze veřejnosti otevřena, zúčastnilo se jí okolo 30 lidí, převážně aktivistů z uvedených a spřízněných hnutí a organizací. Během diskuze bylo navrženo několik možností, jak čelit současné aktivistické krizi. Mezi jednotlivci však kromě optimismu vládla i značná skepse. Po dvou hodinách následoval koncert, na kterém zahrála německá kapela No Nebraska, brněnští Les Yielles a DJové Raveboy a Deafekt.

Čtvrtek 19.5.
Fotografie z akce KulKol-uDalší aktivitou, kterou v rámci ProtestFestu připravil nově vzniklý "Kulturní Kolektiv - KulKol", byl happening "Najdi svoje místo ve městě" zaměřený na opuštěné a chátrající domy v Brně.
Účastníci akce se shromáždili před Janáčkovým divadlem a následně společně vyrazili do opuštěného kulturního domu, který byl pro tento den symbolicky obsazen. Zde byla připravena výstava fotografií opuštěných brněnských domů včetně stručných poznámek. Dále na místě nechybělo výtečné freeganské občerstvení od tamní skupiny Food Not Bombs. Z celé řady folkových muzikantů, jež byli na program, nakonec vystoupil se svojí tvorbou pouze písničkář z Brna - zbylí interpreti se kvůli práci či obtížím na cestě nemohli dostavit. Prázdné místo v programu vyplnila skupinka romských dětí, která se ujala bonga a flétny a pro asi 60 účastníků celé akce zpívala romské písně. Takto nečekaně rozprouděná zábava pokračovala až do setmění, kdy bylo nutno dům pro rostoucí tmu opustit. Více o akci si můžete přečíst i v tiskové zprávě KulKol, kterou najdete i ZDE.

Pátek 20.5.
V předvečer velkého StreetFestu aktivisté postavili v centru Brna informační stánek k blížícímu se zasedání G8 a k chystaným protestním akcím.

Sobota 21.5.
streetFest: koncert na stanku CSAFZlatý hřeb programu - tradiční a velmi známý StreetFest. Letos tato pouliční slavnost oproti loňsku poněkud změnila svůj charakter. Průvod již tradičně vycházel z centra Brna, tentokrát z Moravského náměstí a směřoval na místo každoroční afterpárty do Pisáreckého parku. Výraznou změnou bylo, že veškeré politické i hudební aktivity se přesunuly až do Pisárek. V centru se tedy pouze sešli lidé do průvodu a za doprovodu dvou dodávek s elektronickou hudbou vyrazili z centra. K největší smůle trasa vedla nejkratší cestou na obchvat mimo město. Zvůle radních nedovolila nechat projít průvod městem, jako v předešlých letech. Obloha okolo čtvrté hodiny odpolední nasvědčovala bouřce. V tu chvíli však spadlo pouze několik málo kapek a tak průvod dorazil bez problému do Pisárek. Na místě již bylo vše připraveno. V parku se kromě dvou pódií a několika soundsystémů nalézala i spousta infostánků. Byly zde zastoupeny organizace jako Antifašistická akce, ČSAF, KPZ, Amnesty international, Fair trade, Nesehnutí a další. Velkému pódiu až na hiphopový Křik z ticha dominovaly HC/punkové kapely jako See you in hell, Telefon, The Public či Yfere, zatímco na malé stage, kterou u svého infostánku uspořádala ČSAF, dostaly prostor riot-folkové projekty Rustic Revolt Revue a Dáša fon Fľaša.
ČSAF taky uspořádala workshop nazvaný "Anarchistický management", který se odehrál v přilehlém parku a zúčastnilo se jej přes třicet lidí. Workshop byl otevřeně koncipován jako ukázka fungování anarchistické organizace, přičemž ČSAF a její principy byly mnohokrát zmíněny jako názorná ukázka. ČSAF tak šla de facto "s kůží na trh", což se ovšem ukázalo jako dobrá strategie, neboť způsoby svobodného řízení tak byly ze strany publika mnohem lépe pochopeny, než v případě jakýchsi imaginárních anarchistických uskupení. Za klad se dá také považovat souhlasná reakce zúčastněných, i když to v důsledku znemožnilo hlubší diskusi, natožpak v konfrontačním tónu. Mimo jiné byly diskutovány hlavní neduhy současného antiautoritářského hnutí - subkulturní nádech, absence generační kontinuity či malý důraz na svobodné vzdělávání. Přestože se workshopu nezúčastnilo větší množství různorodých kolektivů, některé skupiny (zejména brněnští FNB) se do debaty aktivně zapojily a aktivita tak měla svůj smysl.
Na místě StreetFestu dále - jako každoročně - probíhal i graffiti jam a freebox, do kterého mohli lidi donést věci, které již nepotřebují a naopak odnést si to, co jim chybí. K občerstvení byly k dispozici kromě pití i veganská jídla, zejména výtečné robi burgery, ochutnávky od Kolektivu pro zvířata a podobně. I přes několikahodinový déšť, který trochu znepříjemnil večer, pokračoval program na drum'n'bassové, hardtek, dub/reggae a oldies stagích až do brzkých ranních hodin, přičemž se povedlo hlasitost udržet na takové úrovni, že letos nebyly zaznamenány žádné stížnosti na hluk od obyvatel z okolí.

Celkově lze letošní ročník ProtestFestu hodnotit jako velice pozitivní počin, který trochu rozhýbal docela stojaté vody brněnské anarchistické/autonomní scény. Zejména sobotní StreetFest vybízí ke srovnávání s pražským MayDayem, který ač na první pohled "nabízí" velice podobný typ akce, v detailech (například organizační model) se často výrazně liší. Tyhle rozdíly byly nakousnuty na úvodní diskusi ProtestFestu, kde však časový a tematický rámec nedovoloval zajít víc do hloubky. Zazněly tam ale náznaky toho, že se pro příští ročník oba festivaly chystají přehodnotit dosavadní zažitý model, a nám nezbývá než popřát, ať se jim to povede co nejlépe.

streetFest: pruvod mestem

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy

11. Anarchistický festival knihy

25. - 26. 5. 2024, Praha

publikace / přednášky / workshopy / debaty …(více)