Anarchistická federace

„My nezmizíme!“

Report z pietní akce za oběti queerfobie

Praha

Uplynul rok ode dne, kdy byli dva queer lidé, Matúš Horváth a Juraj Vankulič, zavražděni při teroristickém útoku v gay baru Tepláreň. Vrah, radši než aby čelil následkům svých činů, se rozhodl stát samozvaným mučedníkem a spáchal sebevraždu. To vše až poté, co stihl vydat svůj homofobní a nacistický pamflet. Jeho jméno, stejně jako nechutná ideologie, kterou zastával, si nezaslouží žádný prostor. Životy a jména jeho obětí však nikdy nezapomeneme. A nikdy neodpustíme.

Pro uctění jejich památky jsme spolu s kolektivy Dekonstrukce, Plusko+ a P.A.C. uspořádali*y ve čtvrtek 19. října pietní akci „Praha nebude ticho“. Už kolem půl sedmé večer se pomalu začali*y scházet lidé a organizátorstvo připravovalo duhové a anarchistické vlajky, kterými spolu s bannerem s nápisem „Všichni jsme Tepláreň“ ozdobilo plac kousek od slovenské ambasády v Praze. Netrvalo dlouho a už nás zde bylo několik desítek. Prvního proslovu se ujala naše členka. „Uplynul rok od vraždy našich sourozenců, ale stále nepřišla stran politiků žádná změna,“ uvedla svou řeč. ,,Nesmíme tolerovat netoleranci. My tvoříme queer revoluci tady a teď. Budeme bojovat proti systému, který je nepřátelský vůči naší existenci. Umlčeli jste dva z nás, teď křičíme všichni!“ zaznělo závěrem jejího proslovu, jenž trefně shrnul postoj některých politiků a statu quo, který stále vnímá queer lidi jako něco nepřirozeného a problematického.

Naše kamarádstvo z kolektivu Dekonstrukce se na téma podívalo mnohem konkrétněji – na Slovensku opět bude premiérem Fico, který krom adorování Putina stíhá ještě důrazně odmítat jakousi vybájenou „genderovou ideologii“. „Kolik ještě vražd, než budeme slyšet? Necháme si brát svá práva, nebo budeme křičet?“ ptá se dále členstvo Dekonstrukce a dále ukazuje, že jsou to politici, kdo z queer lidí dělá nenormální podlidi nezasluhující si svá práva. Závěrečné zvolání „My nezmizíme!“ tak působí ještě silněji.

Za P.A.C. vystoupila Alex z Bratislavy a svou řeč přednesla v angličtině. Zúčastnila se protestů na Slovensku a přes počáteční radost z možnosti podílet se na akcích věnujících se feminismu a podpoře sexuálních menšin byla velmi rychle zklamána. Slovenští aktivisté a aktivistky mají strach z represí a nové fašistické vlády, která odvrací zrak, když jsou menšiny a lidé vystupující proti všem formám útlaku napadáni na ulicích po cestě domů či do práce.

„Tyhle rány nezmizí!“ pronesl člen Pluska. „Viníme transfoby a tento systém! My tu budeme vždycky!“ Na konci svého projevu požádal o minutu ticha za Juraje a Matúše. Hrobové ticho narušilo až hromadné skandování: „Cihla za cihlou, stěna za stěnou, my jsme kvír a jdeme za změnou!“

Nakonec promluvil drag umělec Rock’n’Ro, který se rozhodl mluvit o důležitosti a potřebě bezpečných prostorů. Ty asi nikdy nebudou dokonalé, ale vždy se o ně musíme vzájemně snažit a zlepšovat je. Zasloužíme si je všichni a všechny – až na transfoby, fašouny a nácky, jak všem velmi explicitně Rock’n’Ro vysvětlil.

Po proslovech jsme měli*y šanci si víc povídat mezi sebou, popít spolu čaj a navázat nová přátelství. Klid však rozhodně nebyl na pořadu dne – přišel čas na DJ set od Hrrhrrrrhrrr. Netrvalo dlouho a většina lidí začala tančit – nejdřív nejistě a spíš pro sebe, s třetí písničkou už však, tak nějak příznačně pro důvod, proč jsme se sešli*y, jako pospolitý celek.


Verze pro tisk 25.10.2023 AF-Praha

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy

Punx against Putin

28. 5. 2024, Praha

Benefice pro Solidarity Collectives …(více)