Anarchistická federace

Zóna solidarity pokračuje

V rámci Mezinárodního týdne solidarity s anarchistickými vězni informujeme o aktivitě na podporu protiválečných aktivistů v Rusku.

Zóna solidarity

Loni v říjnu jsme představili iniciativu Zóna solidarity, jež se věnuje podpoře lidí, kteří jsou v Rusku stíháni za své protiválečné aktivity – za činy, kterými chtěli symbolicky odsoudit Putinovo krvavé tažení na Ukrajinu či prakticky podkopat mašinerii této imperiální agrese. Oproti skupinám Anarchistického černého kříže, s nimiž je v kontaktu, se zaměřuje i na ty, kteří se neprohlašují za anarchistky či anarchisty.

Aktivistky a aktivisté Zóny solidarity ve svém posledním prohlášení píší: „Víc udělat nemůžeme. Ale nemůžeme udělat ani méně.“ K dnešnímu dni podporuje Zóna solidarity 16 vězňů. Jedná se o lidi s protiválečným postojem, kteří se tak či onak postavili proti invazi ruské armády na Ukrajinu a byli zatčeni na základě obvinění z protiválečných akcí nebo jejich přípravy. Zóna solidarity je dnes téměř jediným lidskoprávním projektem, který je připraven pomoci lidem obviněným z vypalování vojenských odvodních středisek. Ostatní lidskoprávní aktivisté je nejsou ochotni podpořit, protože podle jejich liberálních měřítek takové metody protiválečného protestu nelze označit za mírové. To však neznamená, že nepotřebují právní pomoc, solidaritu a prostou lidskou podporu.

Ve 13 případech platí Zóna solidarity práci právníků a koordinujeme jejich práci. Není to vždy snadné, někdy je třeba řešit složité problémy společným úsilím právníka, vězně a koordinátora iniciativy. Kromě toho musí být Zóna solidarity s právníky v neustálém kontaktu, aby mohla dostávat operativní informace a podávat zprávy o průběhu případů.

Dva ze stíhaných příjemců pomoci nemají žádné blízké příbuzné a v těchto případech se členové Zóny solidarity snaží být obzvláště pozorní, protože je vysoce pravděpodobné, že těmto lidem nemůže pomoci nikdo jiný.

V devíti případech se Zóna solidarity plně nebo částečně stará o humanitární pomoc vězňům, a to zasíláním balíčků, doplňováním osobních účtů, objednávkami prostřednictvím obchodu FSIN nebo úhradou převodů.

„Ve všech případech se snažíme být s těmi, kterým pomáháme, v kontaktu. Také, pokud je to možné, všechny tyto případy zveřejňujeme na našich vlastních sociálních sítích i prostřednictvím dalších médií,“ uvádí aktivisté. To vše a ještě víc dělá pravidelně víceméně 10 lidí, k čemuž dodávají: „Zrovna nedávno jsme si uvědomili, že naše zdroje jsou v tuto chvíli napjaté na maximum. Máme nula volného času, nula morálních sil dělat nové věci a někteří z aktivistů mají i nulové prostředky na živobytí. Je to smutné, ale musíme konstatovat, že v této fázi nebudeme schopni podporovat více vězňů. Šestnáct je pro nás v tuto chvíli limit. Pokud se náš tým rozšíří nebo najdeme pravidelné financování našich aktivit, budeme připraveni přijmout nové výzvy.“

Zároveň Zóna solidarity podotýká, že podpůrnou skupinu vězňů může vytvořit jakákoli skupina stejně smýšlejících lidí. Návody, jak vést podpůrné skupiny pro politické vězně, rádi poskytnou stejně jako jakékoli konzultace (například ohledně poskytnutí finanční podpory) na e-mailové adrese solidarity_zone@riseup.net.


Alexej Rožkov


Verze pro tisk 29.8.2023 Zahraniční sekretariát AF

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy

11. Anarchistický festival knihy

25. - 26. 5. 2024, Praha

publikace / přednášky / workshopy / debaty …(více)