Nářky klerikálů ve feministické Praze

Do Prahy po roce opět přijel neslavně proslulý cirkus zvaný Hnutí pro život, aby pod národními barvami uskutečnil majestátní pochod městem. Pro jeho příznivstvo byl připravený happening, mše (kam po loňském napadení fotografa nebyl nově raději umožněn přístup nikomu, kdo by chtěl tu nádheru fotit), program na Klárově a nakonec samotný pochod.

My se mezitím sešli*y před Rudolfinem na protidemonstraci „Praha je feministická!“ a připravovali*y se na proslovy, při kterých jsme se střídali*y s vystupujícími další protidemonstrace „Moje tělo, moje volba“. Poté přišlo echo, že se Pochod přesunul a potírači potratů tak nepůjdou původně plánovanou trasou kolem Rudolfina. Uskutečnili*y jsme bleskové akční plénum a rozhodli*y se je dohnat a přece jen jim znepříjemnit jejich průchod a ukázat, že pro klerofašismus tady nikdy nebylo a nikdy nebude místo. Zatímco skupina kolem Johany Nejedlové uskutečnila symbolickou blokádu, my se spolu s asi třemi stovkami antifašistů a antifašistek dostali*y do ulice Na Příkopě, kterou jsme zablokovali*y a ukázali*y pánbíčkářům, že s námi musí počítat a že jejich pochod neprojde jen tak lehce. Poté, co Pochod odešel, jsme se spontánně a hromadně vydali*y na Václavské náměstí.

Tam se nám povedl umný majstrštyk – na náměstí jsme dorazili*y dřív než Pochod, jehož organizátorům jsme zabrali*y pódium a celý prostor „pod ocasem“. S bannery „Praha je a bude feministická! Stop klerofašismu!“ a „Lidská práva > vaše víra“ jsme blokovali*y pódium, dokud nepřišli těžkooděnci a nezačali nás vytlačovat. Část z nás se přesunula stranou, kde dál skandovala a znepříjemňovala zážitek všem pochodujícím, část zvolila cestu pasivního odporu a sedla si zavěšena vzájemně do sebe na pódiu. Fízlové, aby umožnili hlásání myšlenek patřících někam do 19. století, pak začali odnášet sedící protestující a celkem čtyři lidi zajistili a odvezli na stanice v Bartolomějské a Krakovské.

Podtrženo sečteno, Pochod pro život jsme připravili*y o hodinu proslovů, takže ti, co čekají, jestli se arcibiskup Graubner omluví za krytí odsouzeného pedofilního kněze Merty, jenž pohlavně zneužíval mladistvé, budou muset čekat dále. Další zbytek jejich projevů byl neustále přerušován záhadnými výpadky agregátu, který měl zajistit dostatečné ozvučení. Pokud zrovna nepadal agregát (zjevně ďáblem posedlý stroj), využili*y jsme doporučení Hnutí pro život ohledně používání houkadel (i když ne způsobem, který byl doporučován znásilněným lidem na Ukrajině) a poslední, dodatečnou třešničkou na dortu bylo popuzení starostky Prahy 1, která zřejmě nevěděla o nahlášeném shromáždění na Klárově, kde Ucháčovo příznivstvo svými auty a aktivitami zničilo nově rekonstruovaný trávník a pravděpodobně budou muset jeho opravu uhradit v plné výši.

AF-Praha děkuje všem, kteří se do protiakcí zapojili*y a dokázali*y, že Praha zůstala feministická.