Radikální croissanty

Název pekařství La Conquête du Pain (Dobývání chleba) ne náhodou připomíná jeden z nejznámějších titulů od ještě známějšího ruského teoretika anarchokomunismu a vědce Petra Kropotkina.

„Jsme vlastníky své práce, nejsou tu žádní zprostředkovatelé ani zaměstnavatelé, kteří by ji využívali,“ říká v rozhovoru pro EFE Mexičan Ricardo Alvarado, jeden ze šesti dělníků, kteří v současnosti pekárnu provozují.

Pekárna, která se nachází na rohu ulice v městečku Montreuil, jen něco málo přes půl hodiny jízdy veřejnou dopravou od centra Paříže, byla otevřena v roce 2010 a inspirovala se právě Kropotkinovou filozofií.

Thomas Anestoy a Pierre Pawin, zakladatelé projektu, chtěli ukázat, jak mohou dělníci sami hospodařit a zvládnout produkovat nejzákladnější lidskou potřebu – chléb.

„Je důležité ukázat, že tento model funguje, že lze pracovat bez šéfa a že lze prodávat chléb za ceny dostupné všem,“ říká Bertrand Boulmé, další z dělníků.

Anestoy a Pawin už v La Conquête du Pain nepracují, ale o projekt se starají jiné týmy.

„Pro nás není důležité vydělat peníze, nejde o to zbohatnout. Cílem je zaplatit nájem, zaplatit dodavatelům a zaplatit sobě. Nemáme žádný kapitalistický cíl, pouze nákladovou efektivitu,“ říká Boulmé.

Montreuil je tradičně dělnická a přistěhovalecká oblast, i když podle anarchistických pekařů se v posledních letech gentrifikovala.

Pekařství nabízí „normální“ a „krizový“ ceník stejných výrobků, takže je vhodné pro ty, kteří mají omezený rozpočet.

Hvězdný výrobek francouzské pekárny, řemeslná bageta – nedávno zapsaná na seznam nehmotného kulturního dědictví UNESCO – má sníženou cenu 0,75 eura a jedno euro pro všechny ostatní zákazníky.

Jiné podniky prodávají bagety za více než 1,20 eura, nebo dokonce za 1,60 eura na nejdražších místech Paříže, ale vzhledem k inflaci se La Conquête du Pain rozhodl ponechat cenu bagety na jednom euru.

„Za elektřinu jsme dříve platili měsíčně 700–800 eur a listopadový účet byl už 1600 eur,“ říká Alvarado.

O Vánocích vedli pekaři ve Francii protesty proti vládě prezidenta Emmanuela Macrona kvůli příliš vysokým cenám energií.

V reakci na to francouzský prezident 6. ledna oznámil úlevová opatření pro malé podniky, která mají mimo jiné zabránit dalšímu zdražování chleba.

Udržet tento „anarchistický byznys“ nad vodou v roce 2023 je „těžké“, přiznávají sami pekaři, ale je to pro ně lepší varianta než si nechat poroučet šéfy.


Zdroj:
https://efe.com/en/other-news/france-culture/