Vzpomínka na Honzu Kučeru

Je to již dlouhých 15 let, co jsme si na pohřbu Honzy Kučery slíbili, že nezapomeneme a neodpustíme. Nešlo ale ani tak o jeho vraha, mladého pomatence, který se tak moc snažil, aby byl brán svými soukmenovci za správného neonacistu, že neváhal vyprovokovat rvačku a pak zasadit nožem smrtící rány. Dostal za to dvanáct a půl roku, ale to už Honzovi život nevrátí. Je nám jedno, co je s ním dnes. Bezesporu se v kriminále nenaučil nic dobrého a dost možná skončí podobně jako nemalá část neonacistů z té doby – na drogách. Jde spíš o to nezapomínat, co vede k takovým činům z nenávisti, a neodpouštět nic z toho, co pro ně vytváří živnou půdu.

Honza byl skinhead – měl rád zábavu, muziku, fotbal, své přátele… Byl ale také striktní antifašista – nenáviděl rasismus, všemožné podoby fašismu, bolševismus, homofobii… V roce 2008 bylo neonacistické hnutí velmi aktivní, a to i Příbrami, odkud byl. Konflikty s nácky nebyly ničím ojedinělým. Pokud neonacisté stále snili o fyzické likvidaci svých nepřátel, bylo jen otázkou času, kdy nějaký jedinec s absencí morálních zábran z jejich řad (a že takových tam byla slušná řada) někoho zavraždí. V předchozích 90. letech žel nešlo o nic výjimečného. A loňský teroristický útok v Bratislavě nám velmi krutě připomněl, že vůbec nejde o minulost.

Nikdy jsme se nepokoušeli Honzu nějak heroizovat nebo z něj dělat mučedníka. Určitě by si nic takového nepřál. Vzpomínáme na něj především proto, že byl jedním z nás, byl stejný jako my – měl své záliby, rád se bavil, ale zároveň nebyl apatický k tomu, co se děje kolem a zaujímal pevný postoj. V neposlední řadě byl ochoten postavit se za své přátele i za cenu osobní újmy, což si i přes tragické důsledky zaslouží uznání.

Jelikož nezapomínáme a neodpouštíme, se znepokojením vnímáme, jak nenávist, která způsobila Honzovu smrt, dál bují kolem nás i ve světě – rasistickým přístupem k migrantům počínaje a genocidní invazí na Ukrajinu konče. Naneštěstí tato nenávist, která má zakrýt vlastní malost, přerostla okrajovost neonacistického hnutí a normalizuje se ve značné části společnosti.

V první letech jsme si Honzovu památku připomínali pietními pochody Příbramí, popřípadě i na jiných místech. Objevovala se obří graffiti. Jeden rok vyzvala Antifašistická akce, aby lidé Honzu uctili darováním krve, protože právě nadměrná ztráta krve měla za následek jeho smrt. V posledních letech jsou tryzny spíše poloveřejného charakteru v rámci punkového a antifašistického prostředí. Nejinak tomu bylo i letos.

V Plzni se za účelem uctění památky Honzy Kučery již tradičně konala pouštěčka gramofonových desek převážně žánrů, které Honza miloval, a to ve středu 18. ledna. O hudební produkci se staralo hned několik DJs, vedle domácích Tony Rocky Horror Vinyl Show přispěli i hosté z Vibe Unity. DJský pult zdobil putovní transparent z dílny AF-Plzeň, Honzova podobizna a příznačně nechybělo ani logo kampaně Good Night White Pride. Když už bylo v prostoru družstevní kavárny Družba, kde se akce odehrávala, přítomno několik desítek lidí, přerušil písně krátký vstup o tom, proč jsme se tento den sešli, co se stalo před 15 lety a proč je třeba nezapomínat. I přes tento smutný moment se brzy rozproudila zábava a všichni si večer skvěle užili.

Další den, tedy ve čtvrtek 19. ledna, se zmíněný putovní transparent objevil v pražském prostoru Zdena, kde se konal tzv. Existenční večírek pořádaný vždy u příležitosti vydání nového čísla anarchistické revue Existence. Šlo o diskusní setkání zakončené volnou zábavou. Při té příležitosti tedy bylo vzpomenuto i smutné výročí Honzova úmrtí a stručně popsány jeho okolnosti i tradice, která pod heslem „Nezapomeneme! Neodpustíme!“ trvá do dnešních dní. Po skončení diskusního bloku se mohl každý, kdo chtěl, připojit k pořízení vzpomínkové fotografie.

Z pražských Holešovic doputoval putovní transparent další den na strahovský kopec, konkrétně do klubu 007. Tady se v pátek 20. ledna konal koncert skinheadských kapel (Aculeos z Prahy, Rozruch ze Znojma a Fatal Blow z Cardiffu) zakončený DJskou afterparty. Kapela Rozruch řekla pár slov k tomu, co se událo před 15 lety. Koncert se vyvedl ke spokojenosti pořadatelů, účinkujících i návštěvníků.

Různé připomínky výročí se objevovaly mimo jiné na sociálních sítích.

Díky všem, kteří nezapomínají.


Plzeň, 18. ledna

Praha, 19. ledna

Praha, 20. ledna

Související odkazy:
2022
https://www.afed.cz/text/7573/vzpominka-na-honzu-kuceru
2021
https://www.afed.cz/text/7294/vzpominka-na-honzu-kuceru
2020
https://www.afed.cz/text/7105/vzpominka-na-honzu-kuceru
2019
https://www.afed.cz/text/6933/nezapomeneme-neodpustime
2018
https://www.afed.cz/text/6783/ostrava-proti-fasismu
2017
https://www.afed.cz/text/6579/nezapomeneme-neodpustime
https://www.afed.cz/text/6603/vzpominka-na-honzu-kuceru
2016
https://www.afed.cz/text/6343/vzpominka-na-honzu-kuceru
https://www.afed.cz/text/6337/nezapomeneme-neodpustime
2015
https://www.afed.cz/text/5946/vzpominky-na-honzu-kuceru
2014
https://www.afed.cz/text/3512/nezapomeneme-neodpustime
2013
https://www.afed.cz/text/5488/vzpominka-na-honzu-kuceru
2012
https://www.afed.cz/text/3201/vzpominka-na-honzu
https://www.afed.cz/text/3208/pietni-akce-za-honzu-kuceru-ve-strednich-cechach
2011
https://www.afed.cz/text/5370/vzpominka-na-honzu-kuceru
2010
https://www.afed.cz/text/2961/vzpominkove-akce-na-honzu-kuceru-ve-vychodnich-cechach
https://www.afed.cz/text/5267/olomouc-pietni-akce-za-honzu-kuceru
2009
https://www.afed.cz/text/2850/vzpominkove-akce-na-jana-kuceru
https://www.afed.cz/text/730/nezabudneme-neodpustime
https://www.afed.cz/text/2845/nezapomeneme
2008
https://www.afed.cz/text/2628/jan-kucera-dalsi-obet-neonacistu