2022: Radikální protesty v Rusku proti vojenské agresi

Opakovaně upozorňujeme, že házet lidi do jednoho pytle podle toho, kde se narodili, nebo co mají napsáno v pase, je naprostý nesmysl – jako celý koncept nacionalismu. Je tak zřejmé, že i když je jménem ruského lidu vedeno Putinem dobyvačné genocidní tažení na Ukrajinu, neznamená to, že se tak děje se souhlasem obyvatel a obyvatelek Ruska. Je samozřejmě smutné, že mnozí z nich invazi podporují, stejně jako svého neomylného vůdce a celý Z-fašistický režim. Je samozřejmě smutné, že mnozí z nich jsou k nějakému vyhlazování vesnic v sousední zemi lhostejní. Je ale potěšující, že jsou v Rusku i tací, kteří s putinovskou agresí nesouhlasí a ruského imperátora i jeho režim odmítají. A fajn je i to, že velká skupina lhostejných alespoň reagovala na mobilizaci tím, že na ni odmítla přistoupit a emigrovala ze země. Něco jiného je mlčky tolerovat stávající režim a něco jiného nechat se přinutit položit za něj život kvůli velmocenským ambicím stárnoucího hlavouna.

Válku Putinově válce vyhlásili nejen napadení obyvatelé Ukrajiny, ale i někteří Rusové a Rusky. Někteří z nich odešli bojovat proti Z-fašismu na Ukrajinu, další se uchylují k podvratným činům na území samotného Ruska. Vezmeme-li v potaz rozlohu a počet obyvatel Ruska, pak jde bezesporu o kapku v moři. Této kapce ale nejde upřít obrovskou odvahu, dílčí zpomalení militaristické mašinerie agresora, ale i silný symbolický efekt. Jistě nepřekvapí, že do odboje vůči Z-fašistickému režimu jsou zapojeni i anarchisté a anarchistky. Stejně tak nepřekvapí, že se na ně (nejen) kvůli tomu zaměřuje represivní aparát Putinova režimu. Podívejme se na přehled toho, co se dle dostupných informací v roce 2022 v Rusku událo:

Nejméně 86 žhářských útoků a pokusů o žhářství

Hořely vojenské náborové kanceláře, administrativní budovy, kanceláře politických stran, služebny policie, Národní gardy a FSB. Žháři byli muži a ženy různého věku a profesí, studenti a studentky, školáci a jedna školačka, důchodci a důchodkyně, inženýr, učitel, umělec, blogger a bývalý městský zastupitel.

Téměř všichni použili zápalné lahve. Někteří z nich předtím rozbili okna nebo do nich udělali díry a nalili do budovy benzín. Na začátku války bylo žhářství považováno za úmyslné poškozování majetku, ale na podzim již bylo klasifikováno jako teroristický čin, za který hrozí až 15 let vězení.

Co prohlásili žháři?

„Cílem bylo zničit archiv s osobními spisy branců. Doufám, že neuvidím své spolužáky v zajetí nebo na seznamu mrtvých.“ Kirill Butylin (21), zapálil kancelář vojenské evidence a odvodů v Luhovcích.

„Každý protestuje tak, jak to cítí. Takto já protestuji proti válce a mobilizaci.“ Michail Filatov (35), přijel autem k vojenskému registračnímu a odvodnímu úřadu v Urjupinsku a zapálil ho i s budovou.

Nejméně 60 sabotáží na železnici

Partyzáni operují na železnici od začátku války s cílem zdržovat vojenské dodávky. Partyzánské skupiny tvrdí, že se inspirovaly akcemi „železničních partyzánů“ v Bělorusku.

Tento souhrn zahrnuje pouze ty akce, u nichž se našlo fotografické potvrzení na „partyzánských“ telegramových kanálech. Anonymní partyzáni tvrdí, že provedli více než 300 železničních sabotáží.

Sabotáž na železničním zařízení je úřady považována za teroristický čin s trestem 15 let odnětí svobody. Pokud sabotáž provedla organizovaná skupina, hrozí až 20 let vězení.

Cílem železničních partyzánů je destabilizovat část železnice v Rusku, která zásobuje frontu. Výsledkem jsou vykolejené nákladní vlaky, vyhořelé vozy s palivem do nádrží, odkloněné výhybky, demontování a podkopání kolejí, vypálené reléové skříně apod.

Odpovědnost za tyto přímé akce převzaly skupiny Zastavme vagony, Anarchokomunistická bojová organizace a Svoboda Ruska. Několik partyzánů bylo zadrženo a dva (jak tvrdí partyzáni) byli zabiti při přestřelce s bezpečnostními silami během jedné z akcí.

Nejméně 178 vojáků odsouzených za odmítnutí bojovat

V uplynulém roce evidujeme případy, kdy vojenští kontraktoři (vojáci se smlouvou) uprchli ze své jednotky před odesláním na frontu; uprchli z polního tábora na hranicích; bojovali, vrátili se k jednotce a utekli z ní; utekli z nemocnice, aby se nemuseli vrátit na frontu. Mezi odsouzenými jsou i důstojníci: nejméně tři velitelé čet byli odsouzeni za to, že odmítli plnit rozkazy vyšších velitelů.

U soudů leží desítky podobných případů.

Pouze pět z nich dostalo reálný trest od šesti měsíců do jednoho roku v trestanecké kolonii. Všichni u soudu výslovně prohlásili, že se nechtějí účastnit války. Ostatní smluvní vojáci se obrátili na soud s tím, že utíkají „před útrapami vojenského života“. Byli odsouzeni k pokutám, omezením vojenské služby nebo podmíněným trestům.

V roce 2023 budou statistiky trestů pravděpodobně jiné, protože na podzim došlo ke zpřísnění příslušného článku trestního zákoníku. Vojákům, kteří po vyhlášení mobilizace opustili své jednotky, nyní hrozí až 10 let vězení.

Nejméně 30 zničených propagandistických objektů

Plakáty a instalace na podporu války jsou řezány, páleny, rozbíjeny a pomalovány protiválečnými hesly. Utrpěla i auta s proválečnými symboly – někteří „vlastenci“ přišli o svá auta při náhlém požáru, jiní vyvázli s rozbitými okny.

Mezi zadrženými a obviněnými jsou aktivní členové politických hnutí, důchodci, učitelé, studenti, žáci a policisté ve výslužbě. Mnozí z nich byli zatčeni na základě obvinění z vandalismu nebo úmyslného poškozování majetku (sazba až pět let vězení).


Zdroj:
https://a2day.org/2022-radikalnye-protesty-v-rossii-protiv-voennoj-agressii/

Související odkazy:
Solidarity Collectives pomáhají (V)
Tiša zemřela
Ekologická platforma v boji proti invazi
Proč podporujeme kamarády na Ukrajině
Jak pomoci anarchistkám a anarchistům na Ukrajině a v Rusku
Solidarity Collectives pomáhají (IV)
Zbabělost evropského pacifismu
Zóna solidarity pomáhá
Medical Self-Defense Network
Solidarity Collectives pomáhají (III)
Zóna solidarity
Rusko: Nucená mobilizace bezdomovců
Ruslan Zinin: „Teď se všichni vrátíme domů!“
„Levičáci“ mimo Ukrajinu jsou zvyklí poslouchat jen lidi z Moskvy
Proč a jak Putin mobilizuje: impérium chce masakr za každou cenu
Čtyři měsíce v antiautoritářské jednotce na Ukrajině
Dva nekrology a jedna výzva
Solidarity Collectives pomáhají (II)
Nepolevujme v solidaritě!
Sbírka na auto
Když umře fašoun
ABC-Galicja pomáhá na Ukrajině
O lidi musí jít především
10 úděsných levičáckých argumentů proti ukrajinskému odporu
„Všude vidíte zkázu“
Solidarity Collectives pomáhají
Anarchisté a válka na Ukrajině
Malatesta o válce a národním sebeurčení
Anarchistické sabotáže v Rusku
Bořič mýtů o východní Evropě
Pátý měsíc v obležení
Maxim Butkevič
Solidarity Collectives
Rusko: Podvratné aktivity II.
Anarchisté a válka na Ukrajině
Sociální situace na Ukrajině
Válka na Ukrajině: Deset lekcí ze Sýrie
Bacha na antiimperialismus idiotů!
Chystají se popravy antifašistických „interbrigadistů“?
Ozbrojený odpor anarchistů proti Putinovi je revoluční nutností
Ukrajina znovu volá
Manifest Výboru odporu
Proč chce Finsko do NATO?
ABC Drážďany: pomoc zaslaná na Ukrajinu
Všichni jsme Ukrajinci: antifašistický vzkaz ze stínů CEE
Svoboda, rovnost, sesterství a bratrství nejsou prázdná slova
Nepovyšujme hesla nad životy lidí
Něco málo o naší četě
Na okraj jednoho prohlášení
Anarchisté a válka
Za pracující třídu… na straně Ukrajiny
Pramen: My a válka
Represe v Rusku a Bělorusku
„Díky za veškerou podporu“ (II.)
„Díky za veškerou podporu“ (I.)
Stojíme na straně demokratické společnosti!
Ukrajina: pracovní práva v době války
Z deníku extremisty
Rozhovor: Operace Solidarita na Ukrajině
„Skoro celou dobu sedíme doma, aby nám na ulici nedali povolávací rozkaz.“
Postoje k válce
A3: Nacionalismus je bratr války
Pět jmen
Shánějí se dobrovolníci na pomoc uprchlíkům v Polsku
Igor Volochov
Kyjev: Výbor pro odboj
Po boji nezůstane žádná země
Pohled z Ukrajiny a Ruska (II.)
Nebudu zabíjet své bratry!
Zima končí, přichází jaro: ruské protesty proti Putinovi a válce
Putin neprojde, Kyjev žije: co děláme na podporu Ukrajiny
Proti invazi, avšak bez pokrytectví
Nacionalismus patří na smetiště
IFA proti Putinově agresi
Ruští anarchisté o invazi na Ukrajinu
Jak pomoct anarchistkám a anarchistům v Rusku a Ukrajině
NE VÁLCE!
Proti anexím a imperialistické agresi
Válka a anarchisté: antiautoritářský pohled na Ukrajinu
Ukrajina mezi mlýnskými kameny