Další sladký zásah

Jednou z politických stran, která je plná asociálních, ideologicky zaslepených technokratů, je bezesporu Občanská demokratická strana (ODS). Její nové vedení je v současnosti u vládního vesla a podle toho to taky vypadá. Při řešení klimatické krize je její působení nanejvýš tragické. Ani její bývalý potentáti nelení. Nechme stranou ikonu ideologického boje proti údajné ideologii ekologismu – expremiéra a exprezidenta Václava Klause, podle kterého je kapitalismus svatý a nezpochybnitelný, takže když zapálí planetu, je to vlastně požehnání. Zaměřme se na jiného exponenta ODS a expremiéra – Mirka Topolánka.

Jak o něm uvádí iniciativa Limity jsme my!, Topolánek se na veřejnosti prezentuje jako nezávislý komentátor v oblasti energetiky. Přitom dlouhodobě pracuje a střídá posty ve firmách spojených s koncernem EPH miliardáře Daniela Křetínského, které ničí planetu spalováním uhlí a plynu. Je manažerem Křetínského Eurostreamu, který vydělává na transportu plynu z Ruska, byl členem dozorčí rady elektrárny Opatovice a nyní Teplárenského sdružení České republiky.

Mimoto Topolánek od roku 2019 vystupuje ve vlastním internetovém pořadu serveru Info.cz s názvem Topol Show. Připomeňme, že tento konzervativně zaměřený portál vlastní vydavatelství CMI News, jehož majitelem je opět Daniel Křetínský. Pro Info.cz je charakteristické, že pravidelně kritizuje každého, kdo by si dovolil ukázat na souvislost mezi klimatickou krizí a pálením fosilních paliv, na kterém Křetínský tak pěkně vydělává.

Křetínský a Topolánek mají dlouhou společnou historii: Křetínský první aktiva v energetice získal díky lukrativní spolupráci s polostátní firmou, na kterou měla v té době podstatný vliv ODS vedená Topolánkem. Proto nepřekvapí, že po konci v politice začal Topolánek pracovat pro firmy spadající právě do holdingu EPH.

Není tedy divu, že ve čtvrtek 15. prosince večer Topolánkovu Topol show live v pražském kině Dlabačov narušila hlučná skupina klimatických aktivistek a aktivistů s všeříkajícím transparentem „Topolánek tančí, jak Křetínský píská“.

To ale nebylo zdaleka vše. Členka Biotické pekařské brigády se rozhodla při té samé příležitosti dát Topolánkovi ochutnat něco ze svého pekařského umění. Servírovalo se – jako vždy – přímo do ksichtu. Konkrétně nadýchaným a bohatě zdobeným muffinem – pro větší potupu veganským. K tomu brigáda prohlásila: „Křetínský si kupuje média i vlivné lidi, nás si ale nekoupí.“

Připomeňme, že Biotická pekařská brigáda se inspiruje zahraničním kolektivem Biotic Baking Brigade, který fungoval v USA v 90. letech minulého století (na seznamu sestřelených dortem měla třeba Billa Gatese, ekonoma Miltona Friedmana či ředitele společnosti Chevron). Čeští „pekaři“ nedávno předložili sladkou ochutnávku přímo pod nos obchodníka s nenávistí Tomia Okamury.