Solidarity Collectives pomáhají (III)

Snažíme se každý měsíc informovat (ZDE a ZDE) o pomoci směřující na invazí postiženou Ukrajinu; o pomoci, kterou organizují anarchisté a anarchistky sdružení v síti Solidarity Collectives (Kolektivy solidarity). Tato horizontální organizace se snaží, aby byla její činnost transparentní a lidé, kteří nějakým způsobem přispívají, věděli, kam pomoc směřuje. Podívejme se tedy na přehled za uplynulý měsíc a některé další informace, které se za tu dobu objevily na FB profilu Kolektivů solidarity.

* * *

Další měsíc naší práce, další zpráva. V září jsme pomohli opravit jedno vozidlo, podíleli jsme se na nákupu dalších dvou pro letecký průzkum a běloruskou antiautoritářskou jednotku a dvou dronů MAVIC-3 pro průzkumníky Ecoplatform. Celkově jsme předali antiautoritářským bojovníkům: přenosnou solární elektrárnu Jackery Explorer 1000, tři tablety Samsung Galaxy Tab (A8, A8 LTE a S5е) a držáky na ně, tři chytré telefony Xiaomi, nový monitor srdce a kyslíkový vak, nosič, dva batohy s léky, dvě úsťové brzy a šest zásobníků pro AK-74, 50 teplých dek, osm powerbank, dva spací pytle, dvě pláštěnky, patnáct nosohltanových trubiček, tři dekompresní jehly, dvě baterie do vysílačky Motorola 4400, elektrickou pilu, akční kameru, dvě péřové bundy, jednu sadu uniforem, dvě lopaty, dvě nosné vesty, jedno IIFS a dvě víceúčelové brašny.

Pokračujeme také ve spolupráci s ukrajinskými odbory. Na žádost železničářů z města Kryvyj Rih jsme předali vybavení pro pět bojovníků (taktické rukavice, nákoleníky, oblečení, spací pytle, lékárničky se škrtidly, pouzdra CAT-7, powerbanky, svítilny a termosky). Dalším odborářům jsme poslali přilbu III. třídy, tři sady oblečení základní vrstvy, teplé oblečení, svítilny, dva batohy, nosnou vestu, nosič plátů a vysílačku Baofeng.

V září jsme také iniciovali sbírku na 12 VKV vysílaček Motorola DP4401E, která byla díky našim partnerům dokončena během několika málo dní. Vysílačky jsou již na Ukrajině a postupně je předáváme jednotkám.

V humanitárním směru pokračujeme v podpoře obyvatel Mykolajiva. Do města byla odeslána voda, potraviny, pleny, hygienické potřeby, příruční vozíky, konvice a kamna.

Naše práce pokračuje jen díky vaší podpoře. (FB, 14. 10. 2022)

* * *

Jak můžete Kolektivům solidarity pomoci? Nejsnáze asi finančním příspěvkem:
Monobank: 5375411415211403
PayPal: suppliesforukrainenow@proton.me
PayPal pro humanitární účely: humanitarian.aid.for.ukraine@proton.me
Patreon: https://www.patreon.com/solidaritycollectives

* * *

Osmého září zahájily Kolektivy solidarity sbírku na deset digitálních radiostanic Motorola DP 4400. Tyto vysílačky dostane 5 jednotek, které působí na východě a jihu Ukrajiny a zoufale potřebují bezpečné a spolehlivé spojení – jde o obsluhu minometů v Charkovské oblasti, brigádu mezinárodních dobrovolných zdravotníků působící v Konstantynivce, zdravotníky ve Slovjanské a Chersonské oblasti a síly teritoriální obrany ve Vuhledaru. Všichni jsou buď na frontové linii, nebo v její těsné blízkosti. Spolehlivý šifrovaný komunikační kanál je pro ně bez nadsázky životně důležitý. Konečným cílem je získat 6500 eur. Už 14. září se objevilo oznámení, že daná částka byla vybrána a místo deseti vysílaček se jich mohlo objednat dvanáct. Dobrovolníci působící ve Vojně Svitla pomohli sehnat zboží a zařídit nákup během několika dní a zorganizovali i logistiku. (FB, 8. a 14. 9. 2022)

* * *

Dne 13. září proběhlo rozloučení s Jurijem Samojlenkem, velitelem antiautoritářské jednotky a dlouholetým členem antifašistického hnutí. Pro mnohé se stal prvním velitelem, instruktorem a člověkem, který vedl boj. Jurij zemřel na následky střelného zranění 10. září během ukrajinské protiofenzívy v Charkovské oblasti. Byla vyhlášena sbírka na podporu jeho rodiny. [Jen od české Antifašistické akce putovalo na tento účel více než 100 000 korun.] (FB, 13. 9. 2022)

* * *

Prohlášení Kolektivů solidarity z 21. září:

Mezinárodní den míru, stanovený rezolucí OSN na 21. září, který se shodoval s vyhlášením částečné mobilizace na území Ruské federace, vyznívá na dnešní Ukrajině jako výsměch, jako symbol neschopnosti mezinárodních institucí zajistit bezpečnost i v Evropě, o zemích globálního Jihu nemluvě. Navíc samotné volání po míru již není vnímáno tak jednoznačně. Stále častěji se mluví o míru proto, aby se zakryla vlastní nečinnost, spekulovalo se o ní nebo se ospravedlňovala.

Nelze popsat utrpení, které ruská invaze způsobila a stále způsobuje ukrajinskému lidu. Kdo jiný než my by měl požadovat mír za každou cenu? Ale ruská vojska sem nepřišla vyjednávat. Zákony, které včera schválili ruští poslanci, a dnešní Putinovo prohlášení hovoří pouze o nové vlně militarismu v Ruské federaci. Pro Putina žádný mír neexistuje. Existuje pouze obraz nekonečně se rozšiřujícího konzervativního impéria inspirovaného krajně pravicovým filozofem Iljinem. Koneckonců, jak napsal Vjačeslav Surkov, hlavní architekt kremelské propagandy: „To je fyzika.“ Proto se ukrajinská města stávají relativně klidnými teprve tehdy, když je osvobodí ukrajinská armáda a dobrovolníci.

Na základě toho si ukrajinští antiautoritáři prostě nemohou dovolit luxus být nezkaženými pacifisty. Výzva k zastavení války je revoluční pouze tehdy, je-li namířena proti státu-agresorovi. Když ji hlásají ruští aktivisté s rizikem, že budou uvězněni za „diskreditaci ozbrojených složek státu“. Za výzvami k zastavení války, které jsou adresovány oběma stranám konfliktu, však stojí buď zjevné nepochopení situace, nebo snaha schovat se za ideologická dogmata o „dvou stejných buržoazních státech“, nebo prostě jen zastřená podpora agresora. Koneckonců zatímco Rusko může válku zastavit za jeden den, Ukrajina potřebuje zbraně a jednotnou podporu celého světa, aby ji zastavila.

Tato válka, stejně jako další konflikty, které jsou ve zprávách každý den, skutečně vypovídá o potřebě globálního protiválečného hnutí a hnutí za jaderné odzbrojení. Takové hnutí však bude mít šanci až po úplné porážce Ruské federace. Za jiných podmínek se válka na Ukrajině změní v precedens, že rozdělování světa silou je novou normou, nikoliv šílenstvím jednoho diktátora a jeho kliky. (FB, 21. 9. 2022)

* * *

Dnes bychom vám rádi pověděli o úžasné bojovnici, kterou podporují Kolektivy solidarity. Aňa Ivanciková je bojová zdravotnice, žena, která svou odvahou, upřímností a vůlí budí neuvěřitelný respekt. Strávila několik týdnů při obraně Popasnaje (Doněcká oblast), kde zachraňovala raněné pod palbou. O této zkušenosti napsala: „V té době už tam byly tři zákopy, do kterých se skákalo při běhu přes ulici, na kterou se zaměřil odstřelovač. Skřeti se tlačili naplno. Začali nás ostřelovat minami, RPG, granáty. Dne 14. dubna na nás útočil tank, další ostřelování, my jsme se drželi s kulomety a RPG. Dne 18. dubna se tank jen přesunul na pozici a střílel na nás, mě zachránil zákop. Jen co jsem zapadla do díry, přišla přes pravou stranu vlna… kdybych nebyla v zákopu, tak by mě to, kurva, zabilo… ale dalo se z toho dostat. Dvacátého dubna mi spadl na hlavu strop… přiletěla mina, kryla jsem zraněného vojáka svým tělem, jen jsem pomáhala, protože jsem běhala mezi pozicemi. Vyrazila jsem si dva zuby, ale to je jedno. Včera nám na nové pozici tank zničil dům, museli jsme opustit bunkr, protože první východ byl zablokovaný. Ráno zasáhli další pozice, nic z nich nezbylo, všechno je v troskách, město je prostě pryč. Dneska byl boj, zraněné nebylo jak dostat pryč… měla jsem vysílačku, volala jsme evakuaci, odvezli je, ale pro mě už nezbylo místo. Zůstala jsem v bunkru s místními obyvateli s granátem v kapse a jen jsem se loučila se životem. Ale přiběhli další čtyři moji spolubojovníci, kteří se vyhrabali ze sklepa… odešli jsme jako poslední.“ Po Popasně byla Anina jednotka převelena na jižní směr. O několik dní později vyšlo najevo, že obrněný transportér, v němž cestovala, byl zasažen nepřátelským projektilem. Aňa přežila, ale měla poraněné prsty. Jeden prst jí byl amputován. Navzdory všem zraněním ale zněla první zpráva od Ani aktivistům z Kolektivů solidarity: „Žádala jsem vás o vysílačku, nerušte to, teď se trochu uzdravím – a vrátím se ke svým kočičkám,“ jak říkala bojovníkům své jednotky. (FB, 22. 9. 2022)

* * *

S Brigate Volontarie per l’Emergenza a Sociálním hnutím připravujeme novou cestu do Mykolajivu. Mezitím jsme do města poslali dva náklady, včetně palety s pitnou vodou, 24 potravinových sad, ručních vozíků, vybavení do domácnosti (konvice, vařiče) a hygienické potřeby. Humanitární situace ve městě je i nadále obtížná. Po zahájení ukrajinské protiofenzívy se ruské raketové údery na Mykolajiv zintenzivnily. (FB, 23. 9. 2022)

* * *

Jsme nesmírně vděční organizaci Antifa International, která vyhlásila finanční sbírku na pomoc bojovníkům podporovaným Kolektivy solidarity. Peníze z této sbírky půjdou na nákup dronů, a protože jsme již uzavřeli sbírku na digitální vysílačky, druhá část vybraných peněz půjde na skutečné potřeby bojovníků (teplé věci, profesionální vybavení, auta, léky atd.). (FB, 24. 9. 2022)

* * *

Ukrajinské odbory jsou jedním z našich klíčových spojenců. Největší počet lidí, kteří odešli na frontu, jsou námezdní dělníci, kterým žel často chybí i základní vybavení. A hlavní průmyslové regiony země jsou dnes postiženy válkou, což mj. poškozuje finanční situaci dělníků a je to tak pro nás dalším podnětem k podpoře těchto lidí. Dnes jsou našimi partnery odbory horníků, stavebních dělníků, energetiků a lékařů, ale nejtěsnější vztahy jsme navázali se železničáři. A tak jsme v srpnu předali železničáři z Kryvého Rihu (jedno z největších průmyslových měst Ukrajiny) nosič plátů a vojenský batoh. V září byla předána přilba strojvedoucímu lokomotivy, který v současné době bojuje jako ostřelovač (předchozí byla rozbita zásahem kulky), a také jsme poslali vybavení (oblečení, spacáky, ponožky, svítilny, powerbanky, termosky, taktické rukavice, chrániče kolen a kompletní lékárničky s turnikety) pro pět vojáků-železničářů z Kryvého Rihu. Další batoh, vesta a vysílačka putovaly řidiči trolejbusu z Kyjeva, který odvážně bojoval za existenci odborů ve vlastní firmě (až po hladovku). Dnes je v Donbasu. V současné době připravujeme novou výbavu na cestu do Kryvého Rihu, ale žádostí odborových aktivistů je mnohem více, než můžeme uspokojit. Zejména s ohledem na blížící se zimu. (FB, 29. 9. 2022)

* * *

Díky společnému úsilí (ve spolupráci s Yellow Peril Tactical) se podařilo shromáždit prostředky na 2 kvadrokoptéry MAVIC-3 pro bojovníky z Ekologické platformy (https://www.facebook.com/eco.plat.1/). (FB, 6. 10. 2022)

* * *

Po mnoho let byli kluci z Hoods Hoods Klan jedinou antifašistickou firmou fotbalových chuligánů v zemi. Nyní přešli od pouličních bojů proti náckům k boji proti okupantům na východě Ukrajiny. Více o „Hoods“ se dozvíte v dokumentu Frontline Hooligan, který natočili naši kamarádi z Popular Front. Díky vaší podpoře jsme jim minulý měsíc poslali čtyři přilby třídy IIIA Maskpol HP-05 a dva batohy s léky. (FB, 8. 10. 2022)

* * *

Jak pravděpodobně víte, Rusko dnes zaútočilo raketami a drony na ukrajinská „rozhodovací centra“ a „objekty kritické infrastruktury“. Ukázalo se, že „rozhodovacími centry“ jsou dětská hřiště, mosty pro pěší a hustě obydlené oblasti ve městech. Mezi infrastrukturní objekty patřily především elektrárny, důležité pro život civilistů. Tyto údery nemohou nijak ovlivnit situaci na frontové linii. V mnoha městech dochází k výpadkům elektřiny, teplé vody a mobilního spojení. Těmito útoky se Rusko snažilo zasít paniku mezi ukrajinské obyvatelstvo, ale neuspělo. Jedinou změnou je, že naše vůle porazit agresora ještě zesílila. (FB, 10. 10. 2022)

* * *

„Tady se smějeme a pak pláčeme,“ říká Natalija. „Jakmile máš 40 raket za den, už si nevšímáš dvou či tří.“ Natalijin domov je první zastávkou naší cesty do Mykolajivu, kam doručujeme humanitární pomoc. Společně s italskými dobrovolníky z Brigate Volontarie per l’Emergenza a aktivisty ze Sociálního hnutí jsme přivezli 60 potravinových balíčků a 20 ohřívačů. Zima bude zjevně náročná, proto je to jedna z klíčových žádostí místních obyvatel.

Natalija je odborovou předačkou mykolajivské tepelné elektrárny. Na rozdíl od většiny podniků ve městě teplárna pracuje dál, ale stále více lidí je posíláno na neplacené volno – nejsou prostředky. Humanitární pomoc je pro město jedinou zárukou přežití a odbory pomáhají lidem ji přijímat. „Dříve se lidé ptali odborů na jízdenky na dovolenou, teď se ptají každý den, kdy přijde pomoc,“ říká. Naší druhou zastávkou je Luparevo, vesnice jižně od Mykolajivu. Sem jsme přivezli téměř 100 potravinových balíčků. V Luparevu nefunguje žádný obchod, takže když naše dvě auta vjedou do vesnice, místní už čekají na ulici. Luparevo se nachází 10 km od frontové linie a zvuk dělové palby je slyšet téměř nepřetržitě, ale lidé mu nevěnují velkou pozornost. „Dřív to bylo opravdu děsivé, ale teď je tu díky ozbrojeným silám klidněji.“ Posledních 13 potravinových balíčků bylo doručeno obyvatelům obytného domu, který byl den před naším příjezdem zasažen ruskou raketou. (FB, 11. 10. 2022)


Zdroj:
https://www.facebook.com/SolidarityCollectives

Související odkazy:
Zóna solidarity
Rusko: Nucená mobilizace bezdomovců
Ruslan Zinin: „Teď se všichni vrátíme domů!“
„Levičáci“ mimo Ukrajinu jsou zvyklí poslouchat jen lidi z Moskvy
Proč a jak Putin mobilizuje: impérium chce masakr za každou cenu
Čtyři měsíce v antiautoritářské jednotce na Ukrajině
Dva nekrology a jedna výzva
Solidarity Collectives pomáhají (II)
Nepolevujme v solidaritě!
Sbírka na auto
Když umře fašoun
ABC-Galicja pomáhá na Ukrajině
O lidi musí jít především
10 úděsných levičáckých argumentů proti ukrajinskému odporu
„Všude vidíte zkázu“
Anarchisté a válka na Ukrajině
Malatesta o válce a národním sebeurčení
Anarchistické sabotáže v Rusku
Bořič mýtů o východní Evropě
Pátý měsíc v obležení
Maxim Butkevič
Solidarity Collectives
Rusko: Podvratné aktivity II.
Anarchisté a válka na Ukrajině
Sociální situace na Ukrajině
Válka na Ukrajině: Deset lekcí ze Sýrie
Bacha na antiimperialismus idiotů!
Chystají se popravy antifašistických „interbrigadistů“?
Ozbrojený odpor anarchistů proti Putinovi je revoluční nutností
Ukrajina znovu volá
Manifest Výboru odporu
Proč chce Finsko do NATO?
ABC Drážďany: pomoc zaslaná na Ukrajinu
Všichni jsme Ukrajinci: antifašistický vzkaz ze stínů CEE
Svoboda, rovnost, sesterství a bratrství nejsou prázdná slova
Nepovyšujme hesla nad životy lidí
Něco málo o naší četě
Na okraj jednoho prohlášení
Anarchisté a válka
Za pracující třídu… na straně Ukrajiny
Pramen: My a válka
Represe v Rusku a Bělorusku
„Díky za veškerou podporu“ (II.)
„Díky za veškerou podporu“ (I.)
Stojíme na straně demokratické společnosti!
Ukrajina: pracovní práva v době války
Z deníku extremisty
Rozhovor: Operace Solidarita na Ukrajině
„Skoro celou dobu sedíme doma, aby nám na ulici nedali povolávací rozkaz.“
Postoje k válce
A3: Nacionalismus je bratr války
Pět jmen
Shánějí se dobrovolníci na pomoc uprchlíkům v Polsku
Igor Volochov
Kyjev: Výbor pro odboj
Po boji nezůstane žádná země
Pohled z Ukrajiny a Ruska (II.)
Nebudu zabíjet své bratry!
Zima končí, přichází jaro: ruské protesty proti Putinovi a válce
Putin neprojde, Kyjev žije: co děláme na podporu Ukrajiny
Proti invazi, avšak bez pokrytectví
Nacionalismus patří na smetiště
IFA proti Putinově agresi
Ruští anarchisté o invazi na Ukrajinu
Jak pomoct anarchistkám a anarchistům v Rusku a Ukrajině
NE VÁLCE!
Proti anexím a imperialistické agresi
Válka a anarchisté: antiautoritářský pohled na Ukrajinu
Ukrajina mezi mlýnskými kameny