Povodně v Pákistánu a anarchistická solidarita

V důsledku globálního oteplování se Pákistán doslova topí pod vodou: polovina země s 220 miliony obyvatel je pod vodou kvůli tání ledovců a zcela zblázněnému monzunu. V provinciích Chajbar Paštúnchvá, Balúčistán a Paňdžáb se řeky proměnily v bahenní monstra, která smetla vše, co jim stálo v cestě – budovy, mosty, pole, muže a ženy, kteří nestačili včas utéct. Od června zemřelo více než tisíc lidí. Miliony jich přišly o všechno. Pole jsou vytopená a úroda zničená, což vyvolává obavy z možného hladomoru. Velmi vysoké je také riziko epidemií.

Přestože jsou tyto záplavy nejhorší, jaké Pákistán za posledních třicet let zažil, monzun je v jižní Asii součástí sezonního cyklu a jeho opakování by mělo vést vlády k vypracování účinné preventivní politiky, která je ještě naléhavější v důsledku prohlubování globálního oteplování.

K této katastrofě vedla mimo jiné nečinnost politiků. Zatímco se zkorumpovaní politici mezi sebou dohadují, kdo bude u moci, obyvatelstvo trpí a umírá. Místo toho, aby vláda poslala obyvatelstvu pomoc, nevymyslela nic lepšího než poslat armádu, což vyvolalo hněv obyvatel, kteří by raději dostali jídlo a prostředky k přežití.

Tváří v tvář skutečnosti, že na ně stát kašle, se lidé budou moci spoléhat jedině sami na sebe, aby mohli čelit tomuto kataklyzmatu.

Proto předáváme výzvu k solidaritě od skupiny pákistánských anarchistů z Federace solidarity pracujících (WSF), kteří se snaží organizovat solidární pomoc v rámci svých skromných možností. V místech, kde působí, již zorganizovali sítě pro distribuci potravin. Nyní se snaží organizovat zdravotní střediska.

Loni jsme o této organizaci informovali, a to ve spojitosti se zajišťováním pomoci afghánským anarchistům bezprostředně poté, co zahraniční vojáci opustili Afghánistán a přenechali ho v rukou Tálibánu.

Pokud chcete podpořit sítě vzájemné pomoci v záplavami sužovaném Pákistánu, můžete přispět prostřednictvím paypal platformy anarchistů z WSF:
https://www.paypal.com/pools/c/8MCuGLE0xR

V solidaritě je naše síla!


Zdroj:
http://cnt-ait.info/2022/08/30/solidarite-pakistan/