Přání k narozeninám

Dne 23. srpna začal mezinárodní týden solidarity s anarchistickými vězni a v tento den má také narozeniny náš kamarád a už podruhé uvězněný běloruský anarchista Mikola Dziadok. Poprvé byl Mikola s dalšími kamarády odsouzen v květnu 2011 na čtyři a půl roku odnětí svobody podle paragrafu týkajícího se „skupinového výtržnictví“, a to bez prokázání viny. Ve skutečnosti byl tedy – jak je v Bělorusku zvykem – uvězněn za své politické přesvědčení. V roce 2015 dostal ještě další rok za „neposlušnost“ ve vězení. Dne 22. srpna 2015 vyhlásil prezident Lukašenko nečekaně amnestii a Mikola byl propuštěn na svobodu.

Podruhé byl Mikola zatčen 11. listopadu 2020 nedaleko Minsku, mimo své oficiální bydliště, kde žil v ilegalitě od července, aby se mohl zapojit do lidových protestů v Bělorusku a komentovat tyto události na svém blogu. Po zatčení Mikolu policajti surově bili, protože chtěli přístupové údaje k jeho zašifrovanému harddisku. Byl obžalován na základě několika paragrafů včetně „ohrožení národní bezpečnosti“ a 10. listopadu 2021 odsouzen na pět let odnětí svobody.

V roce 2017 jsme Mikolu pozvali na pražský Anarchistický knižní festival, kde měl hned dvě přednášky – o běloruském vězeňském systému a o běloruských sociální protestech z jara toho roku. Naše spolupráce pokračovala a v květnu 2018 vydalo Nakladatelství Anarchistické federace překlad Mikolovy knížky Paralelní svět v barvě, kde popsal tristní vězeňské podmínky a tak trochu připravil obyvatele Běloruska na to, co je čeká, stanou-li se politickými vězni. Díky svému pevnému přesvědčení a charakteru se jím Mikola loni stal opět také.

Letošní týden solidarity s anarchistickými vězni jsme tedy zahájili přáním Mikolovi:

Дорогой Микола, поздравляем Тебя с днём рожденья! Тебе и всем нам выпало жить в непростое время, когда борьба Добра со Злом особенно обострилась. Но как повезло Добру, что на его стороне стоят такие мужественные и чистые люди, как Ты! Мы желаем Тебе просто оставаться собой, и тогда все испытания будут пройдены и все преграды преодолены. Правда восторжествует! Крепкого Тебе здоровья и бодрости духа! Твои товарищи

(Milý Mikolo, všechno nejlepší k narozeninám! Ty i my všichni žijeme ve složité době, kdy se boj Dobra se Zlem velmi vyostřil. Jaké štěstí má Dobro, že jsou na jeho straně tak stateční a čistí lidé, jako jsi ty! Přejeme Ti, abys prostě zůstal sám sebou, a tak mohl projít všemi zkouškami a překonat všechny překážky. Pravda zvítězí! Buď hodně zdráv a dobré mysli! Tvoji kamarádi)

Pokud chcete Mikolovi napsat, je to možné on-line ZDE nebo můžete poslat pohlednici klasickou poštou na аdresu:

Беларусь
230023 г. Гродно
ул. Кирова, 1
Тюрьма-1

Дедок Николай Александрович
1988 г.р.

Nikdo nebude svobodný, dokud nebudou svobodní všichni!

Související odkazy:
Běloruský režim odsoudil Mikolu Dziadoka
Bělorusko: vynesen rozsudek nad anarchopartyzány
„I ten, kdo je zavřený, má svůj podíl na změně“
„Důležité je, aby pozornost vůči Bělorusku nepolevovala“
Statě o revoluci
Vyhrožovali mi, že mě znásilní, vezmou mě na gestapo nebo do lesa
Svobodu běloruským anarchistům!
Ničeho nelituji
Připoj se!
Bělorusko: zatčen a mučen další anarchista
Otevřený dopis na podporu běloruských anarchistů-revolucionářů
Vzpoura proti diktátorovi
Rozehřátí na bookfair
Běloruští anarchisté na svobodě
Solidarita s běloruskými anarchisty
Dilema zatčeného
Příběhy vězněných anarchistů