Solidarity Collectives pomáhají

Nedávno jsme informovali o přerodu Operace Solidarita pod hlavičku Kolektivů solidarity. Solidarity Collectives sami sebe představují následovně: „Jsme antiautoritářská dobrovolnická síť, která sdružuje několik lidových iniciativ. Pomáháme ukrajinskému hnutí odporu v boji proti ruské invazi, podporujeme v tomto boji pokrokové síly, pomáháme lidem, kteří trpí kvůli válce, a šíříme informace o tom, co se na Ukrajině děje. Podporujeme antiautoritářské aktivisty, členy odborů a řadové aktivisty, kteří se zapojili do vojenských jednotek.“

Není to tak dlouho, co Solidarity Collectives začaly na sociálních sítích postupně představovat některé z těch, jimž jejich prostřednictvím doputovala konkrétní pomoc. Je jasné, že zveřejňování informací z konfliktu, kde jde o životy, má své limity, a tudíž nejde mnohdy podat zprávu o všech aktivitách. Pro lidi mimo Ukrajinu, kteří přispívají tímto prostřednictvím odporu vůči invazi, je ovšem dobré vidět, kam jejich pomoc směřuje, jelikož to napomáhá vzájemné důvěře a motivuje k pokračování v pomoci.

* * *

Proti ruské agresi se dnes staví lidé různých politických názorů a členové různých organizací a hnutí. Většina bojovníků jsou však obyčejní dělníci různých profesí, které nepodporují žádné politické strany ani nadace. Proto se v kolektivech Solidarity snažíme podporovat odborové organizace, jejichž členové byli mobilizováni nebo dobrovolně odešli na frontu. Především se jedná o odbory železničářů, stavebních dělníků a horníků. Jsme s nimi také solidární v boji proti přijímání asociálních zákonů prosazovaných některými bezskrupulózními politiky pod záminkou válečné nutnosti. Vysílačky, taktická medicína, spací pytle a karimatky – to jsou jen některé z věcí, které jsme odborovým organizacím předali a plánujeme předat i v budoucnu. (FB, 6. 7. 2022)

* * *

Našim kamarádům do Charkova pouzdra na vysílačky a kamarádům v oděské oblasti přilbu, sluchátka, pouzdra, lékařské nůžky a veganskou stravu. (FB, 8. 7. 2022)

* * *

Vznik dobrovolnické sítě Solidarity Collectives úzce souvisí s vytvořením antiautoritářské jednotky územní obrany, do které se zapojilo mnoho našich kamarádů. Od té doby se naše aktivity značně rozšířily, zvýšil se počet lidí a jednotek, které podporujeme, a vydali jsme se novými směry – zejména v humanitární oblasti. Nadále však poskytujeme antiautoritářským bojovníkům potřebné vybavení. Tentokrát to byly pouzdra na zásobníky a „chlebníky“. (FB, 9. 7. 2022)

* * *

Minulý víkend jsme s kamarádem z organizace Sociální hnutí z Kyjeva vyrazili na výlet do průmyslového města na jihu Ukrajiny Kryvyj Rih. Cestou jsme členům železničních odborů v Kamjansku předali taktické vesty, vysílačky, taktické léky a moskytiéry. Zdravotníkům 8. nemocnice, se kterými již nějakou dobu spolupracujeme, jsme předali obvazy. Doručili jsme také humanitární pomoc od našich partnerů z nevládní organizace Iniciativy práce. Ti pravidelně pomáhají vnitřním uprchlíkům z Chersonské oblasti, kteří uprchli do Kryvyj Rihu. Tisíce lidí stále žijí ve školách, protože si nemohou dovolit pronajmout byt. A i o ten mohou přijít, až začne školní rok. (FB 14. 7. 2022)

* * *

Stále víc našich kamarádů se dostává do první linie, takže je načase, abychom vám je představili.

Artur „Kondrat“ Kondratovič je běloruský anarchista, antifašista a politický uprchlík, na kterého Lukašenkův režim vydal mezinárodní zatykač. Kondrat v současné době pracuje jako zdravotník a hasič v evakuační brigádě Медичний Добровольчий Батальйон Госпітальєри / Hospitallers Paramedics. Denně vyráží svým autem vyzvedávat zraněné ukrajinské vojáky z bojiště.

„Od té doby, co jsem u Hospitallers, jsem navštívil tři oblasti: Huljajpole, Slovjansk a Bachmut. Evakuuji raněné, hlídám posádku a poskytuji první pomoc nebo lékařskou pomoc v polní nemocnici. Situace se v každé lokalitě liší. Někde je práce méně, někde více. Nevíte to předem. Ale podstata je stejná: přichází válka a bere lidské životy. Jedná se především o dělostřelecké nebo raketové útoky. Střelná zranění jsou neuvěřitelně vzácná. Pracuji se zraněními různé závažnosti: od lehkých pohmožděnin až po těžká zranění střepinami nebo vážně poraněné končetiny. Je to zejména práce s civilisty. Žel se nám nepodařilo zachránit všechny. Občas jsme se dostali pod nepřátelskou palbu dělostřeleckých a leteckých úderů. Naštěstí nikdo z mé posádky nebyl zraněn. Chtěl bych vyjádřit vděčnost všem, kteří nám pomáhají a podporují naše kluky a holky podél celé frontové linie. Situace však není jednoduchá. Nepřítel si udržuje značnou převahu v počtu zbraní a lidských zdrojů. Každý z nás však přispívá do boje svým dílem. Děláme, co můžeme, a díky tomu máme šanci zvítězit.“ (FB 15. 7. 2022)

* * *

Od našich evropských kamarádů z Medical Self-Defense Network jsme obdrželi dostatek vybavení a léků. Mimo jiné i přilby. Je jisté, že ve skladu dlouho nezůstanou. Několik jsme jich už poslali našim kamarádům v Charkovské oblasti. (FB 18. 7. 2022)

* * *

Charakter války na Ukrajině se neustále mění. Dnes je to převážně dělostřelecká a průzkumná válka. V takové válce je klíčová mobilita. Proto nás naši bojovníci poté, co se dostanou na frontu, často žádají o pomoc s vozidly. Oni žádají – my dodáváme. Nissan Navara, který zakoupili naši přátelé z německého Anarchistického černého kříže, byl již předán letecké průzkumné skupině. Také pravidelně pomáháme bojovníkům s nákupem pohonných hmot, jejichž cena prudce vzrostla a staly se nedostatkovým zbožím v důsledku zničení ropných rafinerií na Ukrajině ruskou armádou. Na frontě jsou však vozidla postradatelná. Takže vás brzy budeme informovat o nových dodávkách a potřebách našich kamarádů. (FB 19. 7. 2022)

* * *

„Mykolajiv trpí každodenním ostřelováním, ale polovinu z toho ve zprávách neuslyšíte,“ říkají Sergij a Natalia, místní dobrovolníci, se kterými spolupracují Solidarity Collectives. Spousta lidí město opustila. Ti, kteří zůstali, stejně jako četní uprchlíci z Mykolajivské a Chersonské oblasti čelí mnoha obtížím. Především mají nedostatek pitné vody. V důsledku nepřátelských akcí byl zničen vodovod z řeky Dněpr, odkud se brala pitná voda pro město. Dnes se voda přivádí ze slaného ústí řeky Bug, ale není určená k pití. Pitná voda je tedy dovážena z jiných oblastí a dobrovolníci doufají, že se jim podaří nainstalovat odsolovací systém. Ekonomická situace ve městě je složitá. Mnoho podniků bylo zavřeno nebo poškozeno ruskými granáty a raketami, takže lidé zůstali bez práce a bez peněz. Proto je nyní humanitární pomoc pro mnohé jedinou možností, jak přežít. Fronty na ni můžete vidět každý den. Ve městě je spousta uprchlíků, část z nich žije v dočasných táborech. Lidé, mezi nimiž je mnoho žen, museli narychlo opustit své domovy, takže potřebují i ty nejzákladnější věci, jako je dětské oblečení a dětská výživa, pleny, hygienické potřeby atd. Spoustu takových věcí jsme již poslali do Mykolajivu, zatímco Sergij a Natalia je rozdistribuovali přímo těm, kteří je potřebují. (FB 20. 7. 2022)

* * *

Dnes se s vámi podělíme o příběh další jednotky podporované organizací Solidarity Collectives. Jedná se o skupinu šesti anarchistů, kteří slouží při obraně Charkovské oblasti jako součást minometné baterie v rámci sil teritoriální obrany. V prvních měsících války se dva kamarádi, Dmytro a Jevgenij, připojili k minometné baterii na podporu obrany Kyjeva. Když se ruská vojska stáhla z hlavního města, byli okamžitě převeleni na východní frontu a zapojili se do obrany Charkova a Charkovské oblasti. V jedné z těchto bitev byl Jevgenij při ostřelování zraněn střepinou a hospitalizován. V současné době se léčí v Evropě. Přišla však posila: k Dmytrovi se připojilo pět aktivistů, kteří přešli z antiautoritářské čety a snažili se dostat blíže k frontové linii. Boje na charkovské frontě byly skutečně neúprosné a neutichají. Naší prioritou je zajistit klukům vše, co potřebují. V uplynulých měsících jsme jim poskytli helmy, taktické brýle, boty, obuv a mnoho dalšího. Neprůstřelné vesty a dálkoměry byly zakoupeny již dříve. Nyní shánějí finanční prostředky na pickup, aby své jednotce zajistili větší autonomii a mobilitu. (FB 23. 7. 2022)

* * *

Žel o další jednotce nemůžeme říci mnoho informací. Kluci provádějí radiový průzkum směrem na Izium. Jejich role při zjišťování pohybu ruských vojenských vozidel a jejich likvidaci je neocenitelná. Ale bez moderního vybavení nelze dostatečně rychle zpracovávat technické údaje. Jednotce jsme tedy předali výkonný notebook Lenovo IdeaPad 5, tablet, ochranná pouzdra a nějaké IT doplňky. (FB 25. 7. 2022)

* * *

Náš přítel Oleg Andros má mnoho talentů. Je to politolog, hudebník, fotograf, obhájce zvířecích práv a aktivista. Nyní slouží v 72. brigádě, která bojuje na východě Ukrajiny. Mimo jiné stráží silnici Lysyčansk–Bachmut. Olega podporujeme už delší dobu. Během jeho návštěvy Kyjeva jsme mu předali dvacetilitrový hrnec na vaření, motorový olej do generátorů, čepici a plynové lahve. V kyjevské Malé opeře je mimochodem nyní otevřena Olegova výstava fotografií „Immersion into the confrontation“. Návštěvníci ji mohou zdarma zhlédnout až do 19. srpna. (FB 27. 7. 2022)

* * *

Nadále spolupracujeme s našimi partnery z Mykolajivu. Nedávno jsme Sergijovi a Natalii předali 20 multitoolů. Nářadí je již v první linii. (FB 28. 7. 2022)

* * *

„Stát, zastoupený mým zaměstnavatelem, mi oficiálně oznámil ukončení výplaty mého průměrného platu. Děkuji Nejvyšší radě a prezidentovi za výrazné snížení mého měsíčního příjmu,“ píše ve svém příspěvku mladší seržant ukrajinských ozbrojených sil, aktivista Ilja Krotenko. Dnes bychom chtěli mluvit nikoli o naší práci nebo žádostech bojovníků, ale o stávajících sociálních problémech. Jedním z nich je snaha řešit ekonomické problémy, kterým země čelí kvůli plnohodnotné ruské invazi, omezením práv námezdních pracujících. To se týká i těch, kteří odešli na frontu. Jedním (ale nikoli jediným) z těchto zásahů bylo přijetí zákona 7251. Tento zákon ruší normu zachování průměrné mzdy pro odvedeného nebo mobilizovaného pracujícího. Toto rozhodnutí by mohlo poškodit vojáky a jejich rodiny, jak o tom píše Ilja ve svém příspěvku. (FB 29. 7. 2022)

* * *

Dnešní příběh je o málo viditelné části naší činnosti. Na Ukrajinu přijelo podpořit protiimperialistickou válku mnoho antiautoritářských dobrovolníků z celého světa. Ne všichni z nich však dostávají od státu proviant. Někteří z nich stále nejsou formalizováni, a tak nedostávají oficiální plat. Materiální podpora těchto kamarádů proto zůstává jednou z našich povinností. Jen nedávno jsme poskytli pomoc devíti takovým bojovníkům. (FB 30. 7. 2022)

* * *

Další jednotka, které pomáháme: „Jsme členy družstva Chléb pro život. Před invazí jsme popularizovali myšlenky freeganismu a DIY. Věnovali jsme se freeganství, vaření, stravování na lokálních akcích, squatingu a budování otevřených dílen na squatu. V únoru se část skupiny rozhodla, že v případě invaze zůstaneme tady na jihu Ukrajiny a budeme se bránit. Na začátku března jsme se připojili k jedné z ozbrojených skupin a vytvořili na její základně naši zdravotnicko-evakuační posádku. V té fázi nás s vybavením podporovali kamarádi z Operace Solidarita a nyní v tom pokračují Kolektivy Solidarity. V současné době jsme se vydali různými směry, už nejsme ve stejné skupině. Spojuje nás však společná idea – myšlenka svobody, rovnosti, sesterství, bratrství a všeho, co lze získat jen bojem.“ Pomáhali jsme klukům neprůstřelnými vestami, vojenskou obuví, oblečením, brašnami, nosiči a dalším vybavením. (FB 2. 8. 2022)

* * *

Podporujeme asi deset kamarádů sloužících v řadách SOF. Patří mezi ně skupina „ptáčků“, kteří provádějí vzdušný průzkum směrem na Doněck, odstřelovač v Charkově, kluci, kteří intenzivně cvičili a teď se přesouvají na východ, a další, o kterých zatím nemůžeme mluvit. (FB 5. 8. 2022)

* * *

Je nám měsíc! Přesněji řečeno, je to měsíc, co jsme oficiálně začali pracovat pod názvem Solidarity Collectives. I když přechod nebyl snadný, množství práce narůstalo. Jen během tohoto měsíce jsme předali přístroj pro noční vidění, přístroj na termovizi, 10 balistických přileb, 15 taktických brýlí, 15 batohů, více než 100 různých kusů vojenského oblečení, 30 párů taktické obuvi, více než 100 různých pouzder (na zásobníky, granáty, vysílačky…), 2 páry aktivních sluchátek, 8 vest na nošení nákladu, 6 opasků na zbraně, 7 zbraňových sad, 5 vysílaček, 2 drony (DJI a Autel), 2 kamery GoPro pro drony, spoustu taktického lékařského materiálu, stavební nářadí a mnoho dalších věcí. Vybavili jsme také evakuační vozidlo a poskytli jeho posádce vše potřebné, poskytli jsme materiální pomoc bojovníkům a nakoupili pohonné hmoty. V tomto měsíci jsme také uskutečnili výjezd do města Kryvyj Rih, poslali humanitární pomoc do Mykolajivu a potraviny do Charkova.

Nic z toho by nebylo možné bez obrovského množství lidí, které spojuje myšlenka pomoci ukrajinskému hnutí odporu. Proto „kolektivy“ nejsou jen název. Je to síť různých organizací, iniciativ a skupin na Ukrajině i mimo ni. Síť ABC (zejména ABC Drážďany, Galicie a Kyjev), polský No Borders Team, Yellow Peril Tactical z USA, Ekologická platforma ze Lvova a mnoho dalších, z nichž každý by si zasloužil samostatný příspěvek – ti všichni to dokázali. A bez našich přátel z Iniciativy práce bychom neměli krásnou kancelář/sklad v Kyjevě.

Bez vaší podpory by to bylo nemožné. Za první měsíc jsme obdrželi více než 7500 eur v darech, a to nepočítáme sbírky na konkrétní potřeby různých jednotek. Jsme nesmírně vděční všem našim kamarádům a kamarádkám, kteří sbírali a předávali nám finanční prostředky. (FB 4. 8. 2022)


Kolektivy solidarity můžete finančně podpořit zde:
* Monobank (převody v rámci Ukrajiny): 5375411415211403
* PayPal: suppliesforukrainenow@proton.me
* PayPal pouze pro humanitární pomoc: humanitarian.aid.for.ukraine@proton.me
* Prostřednictvím ABC Drážďany:
        UGMR
        IBAN: DE57 4306 0967 1216 4248 00
        BIC: GENODEM1GLS
        GLS GEMEINSCHAFTSBANK EG
        Zpráva pro příjemce: Ukraine


Zdroj:
https://www.facebook.com/SolidarityCollectives

Související odkazy:
Anarchisté a válka na Ukrajině
Malatesta o válce a národním sebeurčení
Anarchistické sabotáže v Rusku
Bořič mýtů o východní Evropě
Pátý měsíc v obležení
Maxim Butkevič
Solidarity Collectives

Rusko: Podvratné aktivity II.
Anarchisté a válka na Ukrajině
Sociální situace na Ukrajině

Válka na Ukrajině: Deset lekcí ze Sýrie
Bacha na antiimperialismus idiotů!
Chystají se popravy antifašistických „interbrigadistů“?
Ozbrojený odpor anarchistů proti Putinovi je revoluční nutností

Ukrajina znovu volá
Manifest Výboru odporu
Proč chce Finsko do NATO?

ABC Drážďany: pomoc zaslaná na Ukrajinu
Všichni jsme Ukrajinci: antifašistický vzkaz ze stínů CEE
Svoboda, rovnost, sesterství a bratrství nejsou prázdná slova

Nepovyšujme hesla nad životy lidí
Něco málo o naší četě

Na okraj jednoho prohlášení
Anarchisté a válka

Za pracující třídu… na straně Ukrajiny
Pramen: My a válka
Represe v Rusku a Bělorusku
„Díky za veškerou podporu“ (II.)
„Díky za veškerou podporu“ (I.)
Stojíme na straně demokratické společnosti!
Ukrajina: pracovní práva v době války
Z deníku extremisty
Rozhovor: Operace Solidarita na Ukrajině
„Skoro celou dobu sedíme doma, aby nám na ulici nedali povolávací rozkaz.“
Postoje k válce
A3: Nacionalismus je bratr války
Pět jmen
Shánějí se dobrovolníci na pomoc uprchlíkům v Polsku
Igor Volochov
Kyjev: Výbor pro odboj
Po boji nezůstane žádná země
Pohled z Ukrajiny a Ruska (II.)
Nebudu zabíjet své bratry!
Zima končí, přichází jaro: ruské protesty proti Putinovi a válce
Putin neprojde, Kyjev žije: co děláme na podporu Ukrajiny
Proti invazi, avšak bez pokrytectví
Nacionalismus patří na smetiště
IFA proti Putinově agresi
Ruští anarchisté o invazi na Ukrajinu
Jak pomoct anarchistkám a anarchistům v Rusku a Ukrajině
NE VÁLCE!
Proti anexím a imperialistické agresi
Válka a anarchisté: antiautoritářský pohled na Ukrajinu
Ukrajina mezi mlýnskými kameny