Postavme se v ulicích za ženská práva

Před časem jsme v Praze zahájili*y volnou kreativně-pouliční kampaň odporující protiženským a tmářským hnutím. Hlavní pohnutkou bylo americké prolomení rozsudku Roe vs. Wade, vedoucí k zákazům či zásadnímu omezení práva na interrupce v řadě tamějších států, stejně jako podobné tendence ohrožující svobodu a hlavně zdraví žen například v Polsku.

Náš hlavní apel směřuje ale do Česka, kde působí protipotratová nátlaková skupina Hnutí pro život, cynicky manipulující ženy v těžké životní situaci a šířící různé bludy jak proti interrupci, tak dokonce antikoncepci. V uvolněné letní náladě se zatím na výrazných veřejných místech vyvěsily čtyři transparenty s různorodými hesly. Jen za minulou středu přibyly tři šestimetrové plachty.

Heslo „Hnutí pro život: Hnutí proti ženám“ mluví samo za sebe. Transparentem „11. přikázání: potrat nezakážeš“ připomínáme jasně prokázaný fakt, že umělé přerušení těhotenství jde právně zkomplikovat, ale ne vymýtit: jediné, čeho zákazy dosahují, je dotlačení těhotných k řešením ohrožujícím zdraví až život. A třetí banner „Braňme právo na interrupci. prozivot.org“ odkazuje k upravenému webu Hnutí pro život, kterým náš spřátelený kolektiv Nolog.cz dříve upozornil na pravou tvář spolku.

Ta se sice maskuje rouškou zde zvlášť cynického hesla „Nesoudíme, pomáháme“, ve skutečnosti jde ale o jeden mnoha projektů rozšířených po světě a snažících se ve jménu náboženské doktríny ženám kázat, co mají dělat se svým tělem. V poslední době spolek neváhal šířit bludy odporující vědeckému poznání, které přímo ohrožují osoby postižené například mimoděložním těhotenstvím. A známé výroky Hnutí pro život doporučující Ukrajinkám znásilněným ruskými okupanty „pepřáky a houkadla“ se zařazují k tomu vůbec nejodpornějšímu, co na dané téma zaznělo.

Podobně jako jiní fundamentalisté, i Hnutí pro život se svou maškarádu snaží udržovat jak manipulacemi, tak zastrašováním kritiků: spolek zažaloval redakci publicistického portálu A2larm.cz za obyčejný komentářový článek. Podobně mimochodem právníky při každé příležitosti hrozí spříznění tmáři z Aliance pro rodinu, bojující proti LGBTQ+ lidem. Od Hnutí pro život je to tím absurdnější, že samo porušuje zákon o sociálních službách: nabízí těhotným „služby“, na které je zapotřebí speciální vzdělání a registrace, jakou spolek samozřejmě nemá.

Tmáři se snaží vykreslit kritiky jako nenávistné, aby odklonili pozornost od svých nehorázností. Ve skutečnosti se ale stačí podívat na stránky katolického časopisu Res Claritatis přímo propojeného s Hnutím pro život, a člověk tam najde odporné výlevy vůči transgender lidem či texty vykreslující ženy jako „přirozeně“ podřízené muži. Odmítáme tomuto pokrytectví a ohavné politické kampani nečinně přihlížet.

A vyzýváme vás k témuž! Kreativitě se meze nekladou. Jednoduchý transparent, s jakými jsme přišli*y my, vyrobíte za hubičku, stačí jakákoli plachta a sprej, případně barva a štětec. K dispozici je i jarní číslo našich nástěnných novin A3, které se věnovalo přehlídce zpátečnictví v podobě protipotratových manifestací – k výlepu nepotřebujete víc než tiskárnu a lepidlo, případně oboustrannou lepicí pásku.K zábavným aktivitám vybízí i všudypřítomné plakáty a citylighty Hnutí pro život. Zprávy o svých akcích nám můžete poslat, rádi*y vše zcela anonymizovaně zveřejníme na webu či sociálních sítích. Ulice jsou naše!