Pryč s nácky!

Odpůrci žulového kříže u rozhledny Štěpánka jej znovu přesprejovali. K akci se hlásí nezávislí antifašisté. Upozorňují na nacistickou minulost monumentu i ultrapravicové smýšlení spolku stojícího za jeho obnovou.

Nezávislí antifašisté začátkem týdne opět posprejovali kontroverzní kříž u rozhledny Štěpánka na vrchu Hvězda. Jedná se o už několikátou letošní akci antifašistů a antifašistek cílenou proti monumentu s nacistickou minulostí a neonacistickou současností. Nezávislá skupina stojící za nejnovější výzdobou kříže nápisem „Pryč s nácky“ upozorňuje, že dokud se místní samosprávy nepostaví k problému pochybné stavby čelem, podobné aktivity mohou pokračovat.

„Kříž – původně se svastikou – byl vztyčen v roce 1944, kdy nedaleká Turnovská chata, tehdy Rössler Baude, sloužila jako středisko NSDAP. Odhalil jej Konrád Henlein za účelem mobilizace zbytků nacistických sil v Sudetech. Kříž byl po válce stržen obyvateli Turnova do rokle, avšak v roce 2011 ho obnovili členové ‚spolku Jizeran‘ napojeného na tanvaldské a liberecké neonacisty. Ti se nepříliš úspěšně maskují za nadšence do vojenské historie,“ vysvětluje jedna z účastnic akce, přející si zůstat v anonymitě.

Skupina podotýká, že argumentace zastánců kříže, podle nichž má jít o pomník „smíření“ Čechů s Němci, neobstojí. Žulový monument naopak pokládají za obskurní aktivitu skupinky současné ultrapravice, vůči níž jsou místní samosprávy líné či ustrašené zasáhnout. Za skutečný pomník smíření by antifašisté pokládali odstranění kříže a jeho nahrazení například objektem, jež by uctil místní bojovníky proti nacismu, ať již z řad Čechů či sudetských Němců.

„Naši prarodiče okupaci zažili. To nejmenší, co z úcty k nim můžeme udělat, je nenechat současným fanouškům Hitlerovy totality prostor k podobným šaškárnám. Zvlášť v nynější těžké době si všichni potřebujeme ujasnit, na jakých hodnotách naše společnost stojí, a že v ní opravdu není místo pro takové hnusy, jako je zlehčování nacismu,“ dodává další z autorů nového nápisu.

Kříž na vrchu Hvězda byl cílem podobných akcí již v minulosti. Například letos na jaře jej lidé, nezávislí na účastnících poslední akce, celý přetřeli růžovou barvou. Podobné aktivity pravděpodobně mohou pokračovat. Antifašističtí sprejeři stojící za nynějším nápisem konstatují, že to ke kříži nemají daleko a pokládají za svou morální povinnost téma nepustit ze zřetele.


Související odkaz:
Pryč s památníky nacismu!