ABC Drážďany: pomoc zaslaná na Ukrajinu

Anarchistický černý kříž Drážďany zveřejnil 15. května další výčet pomoci, která přes něj prošla na Ukrajinu – jak pro humanitární účely, tak na pomoc anarchistickým dobrovolníkům z oddílů teritoriální obrany. Do sbírek jsme se hlavně bezprostředně po začátku války s úspěchem finančně zapojili i my a snažíme se nadále pomáhat propagací. A co tedy píšou anarchisté z Drážďan?

Všem vám moc děkujeme!

Od začátku války, 24. února 2022, jsme začali vybírat peníze na pomoc lidem z ukrajinské anarchistické a antiautoritářské komunity, jejich rodinám, přátelům a dalším. Dosud přišlo 217 400 eur (v přepočtu asi 5,38 milionu korun)!

Tyto peníze jsme zaslali Operaci Solidarita a jednotlivcům potřebným finanční pomoci, jak těm na Ukrajině, tak těm, kteří odešli. Také jsme podpořili Solidární lékárnu – projekt solidarity s Ukrajinou poskytující přírodní léčiva. Vypravili jsme i několik transportů, abychom na Ukrajinu ve spolupráci s dalšími kamarády dopravili vše potřebné.

Co jsme zatím zaplatili?

* Anarchističtí, antifašističtí a antiautoritářští aktivisté se nacházejí v různých jednotkách ukrajinské teritoriální obrany. Jediná, jež má takové politické smýšlení celá, vznikla v Kyjevě. Pro nás jako anarchisty je ovšem touha pomáhat v nynější situaci silná, a tak se na žádost přátel zapojujeme i tam, kde není celá jednotka explicitně politická. Pro mnohé dobrovolníky je zkrátka nepříjemné dostávat podporu, zatímco ostatní nemají nic. Takže – ve výsledku jsme dali 133 655 eur (v přepočtu asi 3,30 milionu korun) za ochranné vybavení a výstroj.

* Mezitím jsme nakoupili devět aut, která jsou nyní na Ukrajině a užívají se pro různé aktivity – za 49 377 eur (v přepočtu asi 1,22 milionu korun).

* Za logistiku, benzin a papíry k autům – 13 164 eur (v přepočtu asi 325 tisíc korun).

* Pro lidi, kteří opustili zemi (náklady na cestování, ubytování, „kapesné“ a uhrazení speciálních potřeb), i jako finanční podporu dalších potřebných na Ukrajině – 15 090 eur (v přepočtu asi 393 tisíc korun).

* Projektu poskytujícímu přírodní léčiva v režii Solidární lékárny jsme darovali tři tisíce eur (v přepočtu asi 73 tisíc korun) na další výrobu.

Jak se finančně zapojit?

Přes Paypal

Přes bankovní účet:
   Jméno příjemce: UGMR
   IBAN: DE57 4306 0967 1216 4248 00
   BIC: GENODEM1GLS
   GLS GEMEINSCHAFTSBANK EG
   Zpráva příjemci / předmět: Ukraine

Příspěvky, které budou použity pouze na podporu uprchlíků a obětí války (tedy nikoli například na nákup výstroje pro jednotky teritoriální obrany), lze zasílat přes Paypal: helpwarvictimsua@riseup.net

Dále ABC Drážďany uvádí kontakty na dva z východoevropských Anarchistických černých křížů – kompletní informace o tom, jak je podpořit, jsme již dříve přinášeli zde. Jde o kolektivy, které se snaží bránit naše přátele sužované ruským a běloruským autoritářským režimem. Dotyční dlouhodobě stojí proti Putinovi i navzdory brutálním represím, a poslední měsíce se odvážně připojili k protiválečným protestům. Státní šikana tím jen zintenzivnila, a podpora Černých křížů je tak důležitější než kdy dříve.

Zdroj:
https://abcdd.org/en/2022/05/15/donation-update-05-15-2022-for-ukraine-solidarity/

Související odkazy:
Všichni jsme Ukrajinci: antifašistický vzkaz ze stínů CEE
Svoboda, rovnost, sesterství a bratrství nejsou prázdná slova
Nepovyšujme hesla nad životy lidí
Něco málo o naší četě
Na okraj jednoho prohlášení
Anarchisté a válka
Za pracující třídu… na straně Ukrajiny
Pramen: My a válka
Represe v Rusku a Bělorusku
„Díky za veškerou podporu“ (II.)
„Díky za veškerou podporu“ (I.)
Stojíme na straně demokratické společnosti!
Ukrajina: pracovní práva v době války
Z deníku extremisty
Rozhovor: Operace Solidarita na Ukrajině
„Skoro celou dobu sedíme doma, aby nám na ulici nedali povolávací rozkaz.“
Postoje k válce
A3: Nacionalismus je bratr války
Pět jmen
Shánějí se dobrovolníci na pomoc uprchlíkům v Polsku
Igor Volochov
Kyjev: Výbor pro odboj
Po boji nezůstane žádná země
Pohled z Ukrajiny a Ruska (II.)
Nebudu zabíjet své bratry!
Zima končí, přichází jaro: ruské protesty proti Putinovi a válce
Putin neprojde, Kyjev žije: co děláme na podporu Ukrajiny
Proti invazi, avšak bez pokrytectví
Nacionalismus patří na smetiště
IFA proti Putinově agresi
Ruští anarchisté o invazi na Ukrajinu
Jak pomoct anarchistkám a anarchistům v Rusku a Ukrajině
NE VÁLCE!
Proti anexím a imperialistické agresi
Válka a anarchisté: antiautoritářský pohled na Ukrajinu
Ukrajina mezi mlýnskými kameny