Anarchisté v Rusku a Bělorusku potřebují pomoc. Jak na to?

Poslední měsíce se nesou ve znamení solidarity s Ukrajinou. Pro tu jsme vybírali příspěvky i my, snažíme se ale přispět také anarchistům v Rusku a Bělorusku, kteří čelí dlouhodobé represi, nyní za odpor proti Putinově válce dvojnásob. Přátelé sužovaní postsovětskými diktátorskými režimy shánějí příspěvky, především na právní obranu. Zasílat peníze na východ přes běžné bankovní služby je prakticky nemožné, přesto jde pomoci.

22. března oznámil obnovení činnosti Anarchistického černého kříže (ABC) Irkutsk. „Od vpádu ruské armády na Ukrajinu režim provádí obzvlášť tvrdý zátah na všechny, kteří nesouhlasí s militarismem a válkou, zavádí vojenskou cenzuru a utahuje sevření kolem krku společnosti. Věříme, že ABC má aktivně podporovat lidi organizující se proti režimu a vnášet anarchistickou agendu do obrany protestujících proti útoku státu,“ uvádí ve zveřejněném prohlášení.

ABC Irkutsk jako nově fungující kolektiv potřebuje pomoc, především peníze. Pokud můžete, zvažte, prosíme, příspěvek. Irkutský černý kříž je možné podpořit v kryptoměnách skrze níže uvedená spojení. Nevíte-li si se zasíláním rady, napište nám (na afed@afed.cz), zkusíme vymyslet schůdnější cestu.

Bitcoin: bc1q06q9pmw6z5uzd4nddgd9wca8jytqcwg7vqnjdg
Dash: XdQWL15vMwKMs34CzQXXFLD3tdWZUskpEj
Ethereum: 0x1AaE40e06d22747469BC7a3A1a838605eA877763
Z cash: t1b8ghjorum5c5FFoGQ14cemdt9rnZjmu4U
Monero: 49KA9U63ErpaqESbnkrunnjaedaHhHvH3dvfcxo472aUZNuTZt899NpSQwzAPLGU42ZueGU69TZ3HhgNqLa3hEz9Qqew269

Výhledově se půjde na akcích setkat také s kasičkou, kde budeme na pomoc ruským kamarádům vybírat příspěvky. Jakmile nashromáždíme sumu, která již může něčemu posloužit, neodkladně ji pošleme. Přestože je ABC Irkutsk (staro)nový, jde o důvěryhodný kolektiv, jeho autenticitu jsme ověřili. Jeho činnost můžete sledovat v ruštině na webu abc38.noblogs.org.

Krom toho jsou tu dva další zavedené kolektivy černého kříže: ABC Moskva a ABC Bělorusko. I ty je vzhledem k finanční blokádě Ruska na místě podporovat skrze kryptoměny. Další možností je přispět do kasiček umístěných v některých spřízněných prostorech, například pražské Zdeně či brněnských Třech ocáscích. Odtud jdou peníze (zatím řádově desítky tisíc) dílem na ABC Moskva, dílem na ukrajinské anarchisty skrze projekt Operace Solidarita (Operation Solidarity).

Ten od začátku války přeposílá nemalé objemy financí od západních a středoevropských hnutí k ukrajinským anarchistům. Pro nás nejpohodlnější cestu poskytuje ABC Drážďany, kterému jde přispět i kartou. Kolektiv za dobu sbírky poslal na Ukrajinu například auta, taktické vesty a balistické pláty nejvyšší ochranné třídy, helmy, lékárničky, vysílačky a podobně. Těmi jsou teď vybaveny anarchistické oddíly tamější teritoriální obrany. Ze zdrojů Operace Solidarita jsou podporováni i další spřátelení obránci a samozřejmě i civilisté. Přispět jde i v kryptoměnách.

Činnost některých zmíněných organizací můžete sledovat kromě webů i na Telegramu. Nejde sice o bezpečnou komunikační platformu, jak se často traduje, ale řada kolektivů z východní Evropy zde již tradičně provozuje své hlavní informační kanály.

ABC Irkutsk: @abcirk / https://t.me/abcirk

ABC Bělorusko: @belarus_abc / https://t.me/belarus_abc

info od webu Avtonom.org: @avtonom.org / https://t.me/avtonomorg

Operation Solidarity: @solidarnistinua / https://t.me/solidarnistinua