Rozhovor: Operace Solidarita na Ukrajině

Nejprve ti chci poděkovat, že sis našel čas na zodpovězení několika otázek. Můžeš nám trochu přiblížit, co je to Operace Solidarita?

Operace Solidarita (OpSol) je dobrovolnická iniciativa a nyní i organizace, kterou založili libertinští socialisté a anarchisté na Ukrajině těsně před novou eskalací a současnou rusko-ukrajinskou válkou. Zaměřujeme se na čtyři obecné oblasti:

1. podporu kamarádů (antiautoritářských aktivistů, levičáků, antifašistů) v ozbrojeném boji proti okupaci;

2. pomoc při přesídlení kamarádů a kamarádek a jejich příbuzných;

3. záchranu společenství aktivistů a aktivistek, které jsme vytvářeli od roku 2014;

4. pomoc ostatním způsobem, který potřebují a který můžeme poskytnout.

Jsme síť různých lidí, které spojilo společné nebezpečí, názory, záměry a perspektivy.

Zdá se, že anarchistická a antifašistická hnutí po celém světě docela dobře reagují na potřeby kamarádů na Ukrajině a uprchlíků, kteří utíkají před válkou. Není tato podpora nedostatečná?

Nečekali jsme, že vaše podpora bude tak obrovská. Je to pro nás úžasná a inspirující věc! Ale OpSol má za cíl dostat se do povědomí nejen politických hnutí a kamarádů, ale i širších mas. Potřebujeme jejich podporu, abychom mohli efektivněji dosáhnout našich obecných cílů a budovat dobré politické perspektivy v blízké budoucnosti. Válka skončí a my budeme muset vybudovat hnutí.

Čeho už Operace Solidarita dosáhla v prvních týdnech války?

Zorganizovali jsme dva skladovací prostory v Kyjevě a na západní Ukrajině spolu s logistickými řetězci a trasami, a to s nulovými počátečními zkušenostmi v této oblasti. Jen na Ukrajině máme asi 30 lidí, kteří se zapojili jako dobrovolníci a budují komunikační sítě a zásobovací řetězce. Podíleli jsme se na více než pěti karavanách při přepravování vybavení a humanitární pomoci. Naše sociální média oslovila více než 50 000 lidí a zhruba za týden nám přibylo přes 5000 sledujících na různých sociálních sítích. Není to mnoho, ale nikdy předtím jsme neměli takové výsledky, a samozřejmě také máme prostředky k růstu.

A ano, Facebook/Meta je na nic. Je to noční můra číslo jedna mezi sociálními sítěmi vůbec.

Můžeš nám říct něco víc o anarchistech a antifašistech zapojených do ozbrojeného boje proti Putinově invazi? Víme, že existuje Výbor odporu (VO), můžeš nám o něm říct něco víc? Bojují kamarádi i na jiných místech než v Kyjevě?

O základech VO a jeho souvislostech těsně před eskalací konfliktu si můžete přečíst v tomto článku (všem vřele doporučuji)!

Byli lidé, kteří se rozhodli chopit zbraní, aby ochránili sebe, své přátele a rodiny, naše společné úspěchy a náš způsob života. Někteří zahraniční kamarádi byli překvapeni, či se dokonce rozčilovali, že jsme se na Ukrajině postavili na odpor, chopili se zbraní a bránili se. Ukrajinský stát nás neokouzlil (je spíše neoliberální než nacistický nebo silně autoritářský) – nese s sebou spoustu problémů, jako je oligarchický systém, korupce, ničení sociálních jistot, policejní a nacistické násilí atd. Zároveň je Ukrajina prostorem relativně nízké státní kontroly, která sice na jedné straně roste, ale na druhé straně je to prostor pro povstání progresivních sociálních sil.

Takže se bráníme, protože je to otázka naší budoucnosti (fyzické i politické). Pokud Rusko zvítězí, vše progresivní, co jsme získali sociálním bojem, bude znásilněno, pošlapáno a zničeno. Stačí sledovat, co Putin dělá vlastnímu lidu a také našim kamarádům, jako například v kauze „Síť“. Vidíme docela zajímavou a smutnou podobnost s občanskou válkou, která se odehrála před sto lety na Ukrajině. S upomínkou na Nestora Machna a jeho boj se silným politickým a etickým jádrem se kamarádi rozhodli postavit a bojovat proti okupaci, a tak se označili jako VO. I v Bělorusku a Rusku existuje spousta lidí, kteří touží po svržení vlastních diktátorů, aby zlepšili sociální systém a své životy. A ano, jsou kamarádi, kteří bojují v různých městech Ukrajiny – ti jsou také součástí VO.

Co bys vzkázal těm, zejména západním levičákům, kteří vás kritizují za to, že jste se postavili se zbraní v ruce proti Putinově invazi, nazývají vás anarcho-NATO apod.?

Navštivte nás! Přijeďte do Charkova, Mariupolu. Nebo třeba do Kyjeva. Podívejte se na situaci na vlastní oči a udělejte si o ní jasný obrázek. Nemůžete sedět doma a čekat, až nepřítel obsadí vaše město, abyste mohli říct: „Dobře, teď je čas klást odpor.“ Nemůžete sedět doma a nic nedělat, když na vaše ulice a hlavy padají bomby – protože zemřete a přijdete o všechno. Nemůžete teď sedět a psát na Twitteru, pokud máte nějaké politické plány a perspektivy, protože je to lidová válka a zatímco vy sedíte, jiní, obyčejní lidé, jako vaši sousedé, jsou v ulicích.

Stavějí barikády, berou do rukou zbraně, kladou odpor. Nemůžete sedět a dělat své každodenní věci, protože byste přišli o všechny své zážitky, rodinu, přátele, kamarády, o všechny ty krásné i špatné chvíle, které vás kdy potkaly. Nakonec ztratíte svůj život. Nechceme zemřít, nechceme utéct, nechceme se podřídit, nemáme takové privilegium. Jsme kurevsky naštvaní a chceme svobodu!

A chci říct, že pokud prohrajeme, evropské země budou další na řadě. Všímejte si proruských politiků a aktivistů ve svých zemích (zejména „rudých“).

Kremelská propaganda hodně mluví o Azovu, o tom, jak je celá Ukrajina nacistická apod. Přitom vy jste lidé, kteří se zapojili do přímého boje proti krajní pravici na Ukrajině. Jaká je skutečná velikost a vliv tamních krajně pravicových a neonacistických skupin?

Můžu pořádně mluvit jen o kontextu těsně před Putinovou invazí – nová realita potřebuje mnohem hlubší analýzu, abychom mohli říct něco objektivního. Jejich vliv na ukrajinskou mládež byl na vrcholu v letech 2014–2016, ale zhruba od roku 2017 bylo jejich hnutí kooptováno ukrajinskou bezpečnostní službou a policií. Nejvzpurnější (radikální, protivládní) skupiny byly zničeny. Jejich vůdci a členové byli nuceni ke spolupráci, vytlačeni do jiných zemí nebo do civilu, byli uvězněni, nebo dokonce zabiti (někdy vlastními soukmenovci).

Do roku 2022 neměli masovou podporu, většina lidí jim nerozuměla a byla naštvaná kvůli jejich rétorice a činům (například útokům na subkulturní mládež). Starší lidé z nich byli zklamaní, protože v letech 2015–2016 měli neonacisté šanci provést „národní revoluci“ a změnit vše podle svých představ. Předvedli se však jako političtí impotenti. Abych to shrnul, ano, měli jsme tu spoustu nácků a byl to velký problém. Ale po roce 2017 se začali rozkládat. Těsně před začátkem války měli ve svých strukturách ještě hodně mladých, ale ti lidé byli noví a politicky slabí, jejich přesvědčení bylo nejasné a vratké a jejich osobnosti naprosto směšné.

Zatím, co vidím, je to úplně jiné než v roce 2014. Je to spíš dominance lidového a vlasteneckého narativu než jejich typ nacionalismu. Ale s každým válečným dnem může jejich popularita narůstat.

Zdá se, že ukrajinské antiautoritářské hnutí je mnohem lépe připraveno na současnou situaci, než tomu bylo v roce 2014 během Majdanu a bezprostředně po něm. Jak to vidíš ty?

Je to pravda a naprostá zásluha organizovaných anarchistů a libertinských socialistů. Sebeorganizace, sebekázeň, hluboké teoretické začlenění a zájem, reflexe a analýza, stanovování cílů a plánování, odpovědnost, střízlivý život, spolupráce a vůle dosáhnout utopie to vše učinily skutečností. K tomu, čeho chceme dosáhnout, máme ještě daleko, ale i tenhle výsledek nás utvrzuje v tom, že naše sny jsou možné! A osobně to každý den vidím v tom, co OpSol dělá.

Myslíš si, že tahle válka posílí krajní pravici ve vaší zemi? Zdá se, že Putinova invaze je pro ně dokonalým dárkem, který jim umožní získat body coby „obráncům vlasti“, získat zkušenosti a vybavení.

Určite. Viděli jsme to v roce 2014, kdy se na Ukrajině stalo extrémně nebezpečné a prakticky obtížné nazývat se antifašisty. To vše kvůli míchání narativů. Putin nazývá své činy „denacifikací“ a „antifašismem“ – to je samozřejmě totální kravina. Antifašisté nebombardují děti a staré lidi, nehází na civilisty termobarické bomby ani nepoužívají fosfor, neopouštějí nebo záměrně nepálí těla vojáků, aby nemuseli platit jejich rodinám žádné peníze, nepoužívají vlastní lidi jako potravu pro děla. Neničíme města a nenecháváme za sebou spálenou zemi. Ne, to dělají fašisté.

Jaká je v současné době situace v Kyjevě? Očekáváte ruský útok na město? Jaká je nálada mezi obyvatelstvem?

Před týdnem to byla postapokalyptická filmová scéna. Čekali jsme obklíčení, obléhání a použití chemických zbraní. Ale teď se život vrací, dokonce se otevírají kavárny a restaurace. Ukrajinská armáda úspěšně podnikla protiútok a odehnala Putinovy útočníky 30–70 km od Kyjeva. Ale situace je stále velmi napjatá.

Každou noc nás ostřelují, umírají lidé, padají budovy. Zrovna včera okupanti zničili obrovskou budovu obchodního centra a zabili nejméně osm lidí. Cítili jsme to až v našem postavení prostřednictvím hluku a tlakové vlny. Kvůli sabotérům, kteří nám ztěžují práci a kradou drahocenný čas, jsou také nečekané zákazy vycházení. Tyto odpovědi píšu v našem centru, kde musím zůstat až do příštího rána. Ale ať se děje cokoli, všichni jsou si jistí, že přežijeme a zvítězíme.

Jak vás mohou lidé v zahraničí ve vašem boji podpořit?

Svrhnout vaše neschopné a špatné vlády a vytvořit společnost bez válek, bídy, násilí a lží? Dobře, tak zas trochu vážněji, potřebujeme finance. Sami nám můžete pomoci nákupem přileb IIIA NIJ, plátyůtřídy IIIA NIJ/4 a neprůstřelných vest, individuálních lékárniček (IFAK), zasláním vozidel. Pro naše kamarády a lidi potřebujeme ubytování a pracovní místa, abychom mohli pracovat, vydělávat peníze a podporovat lidi v odboji. Bylo by hezké, kdyby někteří kamarádi zorganizovali družstva, aby pro nás mohli dělat dobré věci a zároveň praktikovat samosprávu. Revoluční bingo!

Pro naše kamarády a kamarádky potřebujeme prostory a místa pro setkávání, stejně jako podporu jejich akcí. Někteří nemohou legálně překročit hranice, ale je pro ně lepší zůstat venku. Takže to je další možnost pomoci.

Moc děkujeme za rozhovor. Nějaká slova na závěr?

Udržujte v sobě plamen, organizujte se, držte při sobě, postavte se jeden za druhého, převezměte odpovědnost za své životy, spolupracujte, buďte solidární, nebojte se nikoho a ničeho. Organizujte se a vzdorujte, abyste vybudovali lepší svět!

Všechny vás vřele objímáme, jsme vám vděční za vše, co jste pro nás udělali a děláte. S vaší solidaritou zvítězíme!


Jak pomoct anarchistkám a anarchistům v Rusku a Ukrajině? – ZDE


Zdroj:
https://freedomnews.org.uk/2022/03/29/interview-operation-solidarity-in-ukraine/
Původní rozhovor v polštině:
https://161crew.bzzz.net/operacja-solidarnosc-ukrainie/

Související odkazy:
„Skoro celou dobu sedíme doma, aby nám na ulici nedali povolávací rozkaz.“
Postoje k válce
A3: Nacionalismus je bratr války
Pět jmen
Shánějí se dobrovolníci na pomoc uprchlíkům v Polsku

Igor Volochov
Kyjev: Výbor pro odboj

Po boji nezůstane žádná země
Pohled z Ukrajiny a Ruska (II.)
Nebudu zabíjet své bratry!
Zima končí, přichází jaro: ruské protesty proti Putinovi a válce
Putin neprojde, Kyjev žije: co děláme na podporu Ukrajiny
Proti invazi, avšak bez pokrytectví
Nacionalismus patří na smetiště
IFA proti Putinově agresi
Ruští anarchisté o invazi na Ukrajinu
Jak pomoct anarchistkám a anarchistům v Rusku a Ukrajině
NE VÁLCE!
Proti anexím a imperialistické agresi
Válka a anarchisté: antiautoritářský pohled na Ukrajinu
Ukrajina mezi mlýnskými kameny