Běloruský režim odsoudil Mikolu Dziadoka

Dne 11. listopadu 2020 byl zatčen policejními pohůnky běloruského autokratického režimu náš kamarád Mikola Dziadok. Následně byl mučen a násilím a dalšími pohrůžkami nucen k nadiktovanému přiznání a prozrazení přístupových hesel ke svým webovým účtům. O jeho zatčení jsme informovali ZDE a později jsme také přinesli překlad rozhovoru s Mikolou, kde popisuje okolnosti svého zatčení a mučení – ZDE. Není to poprvé, co čelí represi. Již dříve byl pět let vězněm Lukašenkova režimu. Své postřehy z vězení popsal v knize Paralelní svět v barvě, kterou v českém překladu vydalo Nakladatelství AF v roce 2018. Mikola ji téhož roku osobně představil na Anarchistickém festivalu knihy v Praze. Hostem na tomto podniku byl také už v roce 2017.

Rok od posledního zatčení, 10. listopadu 2021, se v Minsku konalo poslední soudní stání v kauze, kterou na Mikolu režim vyrobil, jak je to v Bělorusku u politických aktivistů zvykem, stejně jako je dopředu dán výsledek. Mikola byl obviněn ze tří trestných činů: z výzvy k akci proti národní bezpečnosti Běloruska, z účasti na hrubém porušování pořádku a z nezákonné akce s použitím hořlavé látky. Soud, jak se dalo předpokládat, uznal Mikolu vinným ve všech bodech obžaloby a poslal ho na 5 let do trestanecké kolonie. To je plně v souladu s tím, co požadoval státní zástupce.

V minulosti se Mikola stal jedním z hlavních nepřátel Odělení pro boj s organizovaným zločinem (GUBOPiK) kvůli výsměšným jízlivým komentářům na adresu této organizace. Od července 2020 až do svého zatčení v listopadu 2020 byl Mikola „v podzemí“ – všechny síly represivního aparátu ho hledali téměř pět měsíců.

Tento soud znovu ukázal, že Lukašenkův režim se bojí nejen fyzické konfrontace v ulicích, ale i konfrontace v informačním prostředí. Mikola se totiž stal poměrně sledovaným blogerem a právě slovem v roce 2020 bojoval proti diktatuře v Bělorusku. Ze země přitom neodešel jako jiní autoři, nýbrž zůstal, což se mu také stalo osudným.

Anarchistická federace vyjadřuje Mikolovi, stejně jako v minulosti, svou solidaritu. Doufáme, že nebude dlouho trvat a setkáme se s ním na svobodě.


Zdroj:
https://pramen.io/ru/2021/11/rezhim-vynes-prigovor-anarhistu-i-blogeru-mikole-dedku/

Související odkazy:
„I ten, kdo je zavřený, má svůj podíl na změně“
„Důležité je, aby pozornost vůči Bělorusku nepolevovala“
Igor Bancer stráví narozeniny ve vězení
Benefice pro FNB Minsk
Solidární demonstrace za FNB Minsk
Statě o revoluci
Vyhrožovali mi, že mě znásilní, vezmou mě na gestapo nebo do lesa
Svobodu běloruským anarchistům!
Ničeho nelituji
Připoj se!

Bělorusko: zatčen a mučen další anarchista
Otevřený dopis na podporu běloruských anarchistů-revolucionářů
V Bělorusku byli zatčeni čtyři anarchisté
Vzpoura proti diktátorovi