Proti greenwashingu COP26

Událost, na které se prezentovali sponzoři summitu COP26, byla 5. listopadu narušena aktivisty a aktivistkami ze skupiny Glasgow Calls Out Polluters (Glasgow vyzývá znečišťovatele, GCOP), jejíž cílem je odhalovat notorické ničitele životního prostředí, kteří se snaží přiživit na konferenci o změně klimatu. Prezentaci svého „korporátního aktivismu“ rozbalily Hitachi, Microsoft, NatWest a Scottish Power, aby ukázaly, jak chrání klima. Jejich všední podnikatelské aktivity však klimatickou krizi umocňují.

Lidé z GCOP říkají, že tyhle firmy dál vesele pokračují v masivní účasti na ropném a plynovém průmyslu. Na místě blokády přerušili řečníky a šířili nedávno zveřejněný report, který uvádí, že sponzoři klimatické konference vypustí ročně do ovzduší 350 milionů tun emisí skleníkových plynů. Jedenáct „hlavních partnerů“ COP26 vyprodukovalo v roce 2020 více skleníkových plynů, než celé Spojené království. Potom v aule vyvěsili transparent s nápisem „Drop the Act!“ (Přestaňte se přetvářet!) a to samé heslo začali skandovat.

Cathel de Lima Hutchison z iniciativy Glasgow Calls Out Polluters k akci uvedla: „Je urážlivé a zavádějící, že společnosti jako Microsoft a Hitachi propagují myšlenku, že ve svých institucích podporují aktivismus v oblasti změny klimatu. Microsoft zůstává stěžejním digitálním partnerem ropného a plynového průmyslu, zatímco Hitachi těmto sektorům poskytuje významnou technologickou podporu. Je jasné, že primární odpovědí těchto společností na klimatický aktivismus je prázdná rétorika, která jako obvykle maskuje destrukci životního prostředí. Podpora klimatického aktivismu znamená vzdát se všech zájmů ve fosilním a zbrojařském byznysu.“

Všechny čtyři korporace také podepsaly obě části závazku k uhlíkové neutralitě (net zero) do roku 2050 iniciovaného Organizací spojených národů (jedná se o kampaně „Race to Zero“ a „Science-Based Targets“). Červnová zpráva sedmdesáti organizací usilujících o spravedlivé klima však uvádí, že podobná praxe není ojedinělá. Velcí znečišťovatelé využívají kampaně „net zero“, aby blokovali efektivní politiku na záchranu klimatu, veřejnost opíjeli rohlíkem a natírali své značky nazeleno, zatímco jejich obchodní praxe zůstává neměnná.

Tahle blokáda se odehrála ve stejný den jako „Globální stávka mládeže za klima“ iniciovaná skotskou Fridays For Future (FFF), během níž pochodovaly tisíce mladých lidí centrem Glasgow na protest proti pasivitě vůči přicházející hrozbě. FFF také upozorňují, že skrze OSN cesta nevede, proto protestům vévodily výzvy „Vykořenit systém a vykořenit COP“.


Zdroj:
https://freedomnews.org.uk/2021/11/06/were-activists-against-these-institutions-disruption-at-event-by-cop26-sponsors-promoting-institutional-activism/