Köpi bleibt!

V dubnu jsme informovali o hrozbě evikce, jež se snášela nad wagenplatzem (místem, na němž se nacházejí mobilní obydlí), který přímo sousedí s legendárním berlínským sqautem Köpi. Ten funguje od roku 1990. Na začátku bylo tohle místo neobyvatelné, ale malá skupina squaterů a squaterek vybudovala něco, co se nakonec stalo domovem aktivistů, umělců, muzikantů a nadšenců žijících v baráku nebo venku na Køpiplatzu, jak se wagenplatz nazývá.

Dnem X, tedy dnem, kdy měl přijít policejní útok, se stal pátek 15. října. Už ve čtvrtek byla fízly uzavřena Köpenicker Strasse, načež v noci vypukly v berlínské čtvrti Kreuzberg nepokoje. Squateři a jejich podporovatelé již v sobotu 9. října při demonstraci vyjádřili své odhodlání jeden z posledních autonomních prostorů v Berlíně bránit. Policie nasadila do akce proti několika desítkám lidem na Køpiplatzu 2000 fízlů a obrněná vozidla s radlicemi (celkem bylo do Berlína nasazeno 3500 policajtů z různých koutů Německa). Kolem desáté fízlové útočí, jak na zabarikádovaný wagenplatz, tak na lidi v ulicích. Obrana ale proti početní a technické přesile fízlů trvá několik hodin. Fízlové ničí plot, obytné vozy, řežou stromy a odvádí obyvatele wagenplatzu. Někteří setrvávají na stromech, odkud se je fízlové snaží dostat. Kolem jedné se odvažuje na místo vstoupit také soudní exekutor s řádným policejním doprovodem. Na wagenplatzu bylo zadrženo asi 40 lidí. Desítky zatčených přibyly mimo policejní zónu. V půl čtvrté může policie konstatovat, že místo zbavila jeho obyvatel a zájmy kapitálu tak byly ochráněny.

V osm večer začíná solidární demonstrace „Den X – už žádné vystěhovávání v Berlíně“ za účasti skoro 10 000 lidí. Ke konfrontaci je připraveno ohromné množství fízlů a vodní děla. Čtvrtí zní mohutné skandování „Celý Berlín nenávidí policii“. Odnáší to několik policejních aut, občas něco letí směrem k těžkooděncům. Fízlové napadají lidi, vtrhávají i do hospod. S odvahou sobě vlastní skupinově mlátí jednotlivce. Lidé jsou solidární, pomáhají si a ošetřují zraněné. Videa policejního řádění se objevují rychle na sociálních sítích. Desítky lidí byly zatčeny. Solidární demonstrace stovek lidí se konala také v Hamburku.

Následující den již mobilní obydlí na Køpiplatzu demolují pod dohledem policie těžké stroje.

Sympatizanti squatingu z celého Německa a světa zasílají vystěhovaným obyvatelům z Køpiplatzu své projevy solidarity. Stejně tak učinila i Anarchistická federace fotografií s transparentem „Köpi bleibt“.

Berlín, 15. října 2021




Související odkazy:
Køpi wagenplatz pod hrozbou vyklizení
Berlínský squat Köpi nemá překážet komerčním projektům
Berlín, proti vyklizení Köpi