Rusko: 6 let vězení za transparent?

V pondělí 30. srpna státní zástupce na zasedání Ústředního okresního soudu v Čeljabinsku požadoval trest šesti let odnětí svobody pro manžele Dmitrije Cibukovského a Anastázii Safonovou, kteří jsou obviněni za vyvěšení transparentu s nápisem „FSB je hlavní terorista“ [FSB je ruská tajná služba, nástupnice KGB]. Na Telegramu o tom informoval šéf mezinárodní skupiny pro lidská práva „Agora“ Pavel Čikov.

Oba mladí lidé jsou obviněni podle paragrafu o vandalismu a chuligánství motivovaných politickým nepřátelstvím (odstavec 2 paragrafu 213 trestního zákoníku a odstavec 2 paragrafu 214 trestního zákoníku). V dubnu 2020 byli zatčeni a posláni do vazební věznice. Na konci července jim byla vazba změněna na domácí vězení, v listopadu na zákaz některých aktivit.

Trestní řízení bylo zahájeno krátce poté, co se v noci ze 14. na 15. února 2018 objevil na plotě poblíž ředitelství FSB v Čeljabinsku transparent „FSB je hlavní terorista“. Tato akce se konala na podporu obžalovaných ve vykonstruované kauze „Síť“. Několik dní poté, 19. února, bylo zadrženo pět místních anarchistů, včetně Cibukovského a Safonové.

Cibukovský později sdělil, že se přiznal po mučení elektrickým proudem a mlácení [popis zadržení a mučení ZDE]. Případ proti manželům byl dvakrát odložen „z důvodu nedostatku důkazů“. V dubnu 2020 byl případ obnoven. Policie se vloupala do jejich bytu v Tule, Cibukovského a Safonovou zatkla a transportovala do Čeljabinsku, kde byli obviněni. Podle Olgy Adiščevové, vyšetřovatelky ministerstva vnitra, chtěli obžalovaní svým jednáním vyjádřit „nepřátelství vůči společnosti“ a „poškodit pověst FSB“.


Zdroje:
https://www.avtonom.org/news/v-chelyabinske-figurantam-dela-o-bannere-fsb-glavnyy-terrorist-poprosili-naznachit-6-let
https://ovdinfo.org/express-news/2020/04/17/chelyabinskiy-sud-otpravil-v-sizo-dvoih-anarhistov-iz-za-bannera-fsb-glavnyy

O kauze Síť jsme psali:
https://www.afed.cz/text/6784/policejni-stat-rusko
https://www.afed.cz/text/6787/airsoft-aneb-pripad-teroristu-z-penzy
https://www.afed.cz/text/6793/stop-muceni
https://www.afed.cz/text/6811/den-solidarity
https://www.afed.cz/text/6956/dokumentarni-film-sit
https://www.afed.cz/text/6958/podporte-obvinene-v-kauze-sit
https://www.afed.cz/text/7113/penza-rusko-vyneseny-rozsudky-v-kauze-sit
https://www.afed.cz/text/7127/rusko-fake-news-v-rezii-fsb
https://www.afed.cz/text/7129/solidarita-s-ruskymi-anarchisty
https://www.afed.cz/text/7134/svobodu-politickym-veznum-v-kauze-sit
https://www.afed.cz/text/7139/moskva-vsichni-jsme-v-siti
https://www.afed.cz/text/7183/co-noveho-v-kauze-sit
https://www.afed.cz/text/7194/za-julija-a-viktora
https://www.afed.cz/text/7442/rusko-trest-za-sezeni-na-posteli