Přenašeči vzdoru a rebelie

Zapatistická výprava za život – tuhle knihu je radost už jen držet v ruce. Je prostě krásná ve všech směrech. Jak co do obsahu, tak grafického zpracování, ilustrací a zvolené typografie. Nešlo nenapsat chválu hned na začátku.

S jádrem knihy se čtenáři mohli setkat ještě před jejím vydáním, a to když na blogu Black Seeds postupně vyšly překlady šesti textů vzešlých z nitra Lakandonské džungle. Přesto vřele doporučuji pořídit si jejich knižní soubor doplněný o předmluvu Boba Kuříka, která je uvádí do kontextu celého zapatistického povstání, jež se do dnešních dnů odehrává ve státě Chiapas na jihu Mexika.

Nejnověji vychází zapatisté ze svých autonomních enkláv na cestě do Evropy připomenout po 500 letech dobytí Mexika, že ve skutečnosti nebyli dobyti, ale stále se bouří. Jejich „cesta je klíčovou událostí dekolonizace v čase planetární klimatické krize“. Bob si bere na pomoc práci antropologa Jamese C. Scotta, zapatistický odpor uvádí také do kontextu globálního, aby představil zapatistické volání po kosmologické diverzitě světů v opozici k univerzalistické modernitě ničící planetu i komunity.

Komuniké vznikala v druhé polovině loňského roku a jsou číslována pozpátku, od šestého po první. V tom úvodním, šestém zapatisté pozorují a poslouchají. A tak nacházejí „společnost roztříštěnou na miliony navzájem si odcizených lidí,“ jež spojuje jen útlak „systému, který je ochoten udělat cokoliv, aby uhasil svou žízeň po zisku“. Nacházejí smrtelně raněnou přírodu, ožívající fašistický nacionalismus, hloupost různých vlád v přístupu k pandemii, ale také probíhající vzpoury a rebelie. Na základě toho se rozhodli, že „je na čase, aby naše srdce znovu tančila a aby jejich tlukot nebyl hudbou smutku a rezignace“. A tak vyrážejí do světa „hledat to, co nás dělá rovnými“.

Komuniké jsou prokládána vtipnými zápisky „Z deníku kočkopsa“, metaforickými příběhy, z nichž například plyne, jak důležité je zajistit organizaci spojení mezi zapatisty a jejich evropskými spojenci a že to dost možná bude kolikrát zajímavá taškařice. Otvírají před námi školu improvizace, pokusu a omylu, nezlomnosti, hravosti a nadšení, kolektivní práce a rozhodování. A můžeme nahlédnout do hospody, která je podobenstvím současného systému. V knize ožívá také postava Starého Antonia, která svým mytickým způsobem vypráví o důsledcích megaprojektů mexické vlády.

Závěrečné, první komuniké pak už jasně hlásá: „Katem je vykořisťovatelský, patriarchální, pyramidový, rasistický, zlodějský a kriminální systém: kapitalismus. Víme, že tento systém není možné reformovat… Přežití lidskosti záleží na zničení kapitalismu.“ Toto komuniké vyšlo 1. ledna, tedy na výročí zahájení zapatistického povstání, a v knize je uvedeno, jestli jsem počítal dobře, 4360 kolektivů, organizací a jednotlivců, kteří podporují Výpravu za život. Naleznete zde i četné anarchistické federace a kolektivy nebo i některé angažované umělce a kapely (Keny Arkana či Panteón Rococó).

Mimo jiné je úžasné sledovat, jak zapatisté dokážou ve svých textech pracovat s nebinaritou a genderovou nezařaditelností na rozdíl od rádoby vyspělých center civilizace. Knize je nutno přičíst další body za skvělé opoznámkování textů. A je jen otázka, zda zmínka zapatistů v pátém komuniké, že Macron je idiot, vedla tohoto ješitu k tomu, že nechce dovolit jejich přistání v Paříži.

Mňau-Haf.


Zapatistická výprava za život. Šest prohlášení k dekolonizační cestě kolem mnoha světů. Svobodná knihovna (edice Neklid) 2021, 168 stran, cena 215 Kč, k dostání v e-shopu Roleta39.


Další recenze na knihy od Neklidu:
Dvakrát sláva Jamesi C. Scottovi
Evoluce a revoluce
Kapitalismus smrdí. Už dlouho
Boj za chléb a růže
Kde přistát?
S etickým kompasem a vizí
My jsme důstojnost
Chybějící kapitola Vzpoury proti zkáze
Jak vše bude jednou jinak