Anarchisté na pochodu Bělorusů v Kyjevě

V neděli 8. srpna se v Kyjevě v rámci Týdne solidarity s povstáním v Bělorusku konalo shromáždění na počest výročí povstání Bělorusů proti diktatuře prezidenta Lukašenka. Zúčastnili se ho jak lidé z běloruské diaspory, tak místní lidé vyjadřující svou solidaritu, včetně anarchistů ze skupiny Pramen.

Před běloruskou ambasádou v Kyjevě se nejprve sešla asi stovka lidí. Anarchisté dali akci okamžitě jasné poselství. Přišli s transparentem „Bělorusko v okovech. Máme klíč!“ a slogany jako „Bělorusko bude svobodné! “ byly skandovány všemi protestujícími. Na začátku pochodu od velvyslanectví na náměstí Nezávislosti už bylo na místě asi tři sta lidí a pochod ulicemi centra ukrajinské metropole se stal skutečně inspirativní a rozsáhlou akcí. Potěšilo zejména troubení aut na podporu pochodu.

Žel celá událost byla zastíněna útokem neonacistů, jmenovitě násilníky od Sergeje Korotkicha. Už poblíž ambasády požadovali odstranění symbolů a během pochodu docházelo k vypjatému překřikování. Cestou na Majdan na pochod čekala skupinu nácků, očividně informovaných o jeho pohybu. Brzy nato ultrapravičáci zaútočili a pokusili se vytrhnout transparent. Na obou stranách byl použit pepřový sprej a Korotkichovi tituškové byly odraženi.

Účastníci pochodu byli zaskočeni, ale brzy se k nim přidalo několik lidí, aby jim pomohli. Začala hádka s policií. Pak náckové využili zmatku a početní výhody a ukořistili transparent. Později zveřejnili fotografii, kde celá skupina pošlapává slovo „Bělorusko“.

Když několik anarchistů nasedlo do taxíku, byli napadeni pepřovým sprejem přes okna auta. Poté je sledovalo SUV, a když vystoupili z taxíku, byli znovu napadeni.

Organizátorem útoku byl bodyguard Sergeje Korotkicha Taras Stasivskij.

Mezi útočníky byl i člen Národního sboru Jevgenij Hardnik, neformální vůdce organizace „Avangard kulturna spilka“.

Nacistům se moc nelíbila přítomnost odkazu pramen.io, a to už kvůli zveřejňování informací o Sergeji Korotkichovi a Běloruském domu na Ukrajině (BDU). Korotkich proměnil BDU v nástroj ultrapravicové politiky a vlastních mafiánských kšeftů. Anarchisté považují útok za pomstu kvůli této investigativní práci. Incident byl navíc přirozeným důsledkem infiltrace neonacistů mezi běloruské aktivisty v Kyjevě.

Samostatnou kapitolou je pak chování policie. Hned po začátku potyčky k demonstrantům přiběhlo několik policistů a se zuřivým křikem požadovali „neprovokovat“. To se na Ukrajině stalo běžnou praxí: po útoku nácků policisté okamžitě přikvačí obtěžovat ty, kdo byli napadeni. Aby náhodou neprovokovali ultrapravici, která je zjevně považována za neutuchající sílu s právem na násilí. Je pozoruhodné, že policii netrápí, že takovým chováním sama sebe extrémně ponižuje.


Zdroj:
https://pramen.io/ru/2021/08/anarhisty-na-marshe-belarusov-v-kieve-zayavili-o-sebe-i-otbivalis-ot-natsistov/

Související odkazy:
Bělorusko: pronásledování anarchistů a antifašistů pokračuje
„I ten, kdo je zavřený, má svůj podíl na změně“
„Důležité je, aby pozornost vůči Bělorusku nepolevovala“
Igor Bancer stráví narozeniny ve vězení
Benefice pro FNB Minsk
Solidární demonstrace za FNB Minsk
Statě o revoluci
Vyhrožovali mi, že mě znásilní, vezmou mě na gestapo nebo do lesa
Svobodu běloruským anarchistům!
Ničeho nelituji
Připoj se!

Bělorusko: zatčen a mučen další anarchista
Otevřený dopis na podporu běloruských anarchistů-revolucionářů
V Bělorusku byli zatčeni čtyři anarchisté
Vzpoura proti diktátorovi