Policisté jako součást rasistické bojůvky

V sobotu 12. června naháněla téměř půl hodiny asi dvanáctičlenná ultrapravičácká bojůvka po freiburské čtvrti Stühlinger antifašistu s lotyšským občanstvím. Během tohoto lovu vykřikovali útočníci hesla jako „Ausländer raus“ nebo „Scheiß Kanaken“, tedy „Cizinci ven“ a „Zasraní kanakové“ (Kanake je německé slovo pro lidi z německy mluvících zemí s kořeny v arabských zemích, Turecku a persky mluvících zemích, používá se jako hanlivé slovo). Jak se ukázalo, dva členové bandy byli vysoce postavení policisté z policejního ředitelství ve Frieburgu, z čehož jeden byl tahounem celého útoku.

Na dotazy ohledně přítomnosti aktivních rasistů ve svých řadách reagovala freiburská policie velmi vyhýbavě, a to zpochybňováním označení útoku coby „lovu“ a jeho rasistického podtextu. Evidentně jsou pro ni vyřvávaná hesla, která nepopřela, zcela akceptovatelným vyjádřením názoru. Policie se vyhýbá i odpovědi na otázku, zda ti, kteří mají na starost vyšetření incidentu, mají dostatečný odstup od fízlů, kteří se útoku účastnili.

Několik hodin před „lovem“ došlo k dalšímu incidentu. Při útoku pepřovým sprejem a nožem zranil bývalý kandidát městské rady za AfD Robert Hagerman čtyři lidi, z nich jednoho vážně.

V sobotu 19. června se v reakci na útoky konala ve Freiburgu antifašistická demonstrace, které se účastnilo asi 300 lidí. Došlo na kritiku policie, která ve své tiskové zprávě uvedla pouze úhel pohledu Roberta Hagermana, což místní média ihned přetiskla, nehledě na to, že Hagerman byl ještě týž den propuštěn na svobodu. Asi si každý umí představit, jaká by byla reakce policie a médií, kdyby útok nožem provedl například nějaký uprchlík. Policie demonstraci, která nevynechala ani Hermanovo bydliště, aby seznámila jeho sousedy s tím, kdo se vedle nich nachází, několikrát s výhrůžkami zastavila.

Jednou demonstrací ale rozhořčení nad projevy rasismus a fašismu, a to i v řadách policie, neskončilo. V sobotu 24. července se ve Freiburgu sešlo na 900 antifašistů a antifašistek, aby opět demonstrovali proti ultrapravičáckému násilí. Demonstrace se neobešla bez pruzení ze strany fízlů, kteří si vynucovali natáčení demonstrantů, které následně napadli a sebrali jim několik deštníků a vlajek. Ti si to nenechali líbit a odpověděli stříkáním z hasících přístrojů na fízly. Deset lidí muselo být ošetřeno v důsledku zásahu pepřovým sprejem ze strany policie. Přesto se pochod uskutečnil za mohutného skandování antifašistických hesel dle plánu i se zastávkou v místech, kde probíhal „lov“ na lotyšského antifašistu. Akce skončila po třech hodinách, kdy se lidé rozešli, čehož fízlové využili a podnikli ve městě asi pět akcí s cílem zadržet lidi, kteří se demonstrace účastnili. V osm večer byl propuštěn poslední ze zadržených.

Demonstrace 19. června

Demonstrace 24. července


Zdroje:
https://rdl.de/beitrag/ausl-nder-raus-und-schei-kanaken-ausrufe-f-r-freiburger-polizei-nicht-sicher-rassismus
https://rdl.de/beitrag/nahezu-1000-menschen-demonstrieren-bei-berregionaler-antifa-demo-freiburg-gegen-rechte
https://rdl.de/beitrag/mehr-als-300-menschen-bei-antifa-demo-als-reaktion-auf-die-j-ngsten-rechten-gewalttaten