Spravedlnost pro Samuela Luize

Homofobie a transfobie nejsou vlastní jen zpátečnickým, ultrakonzervativním a protofašistickým režimům a vládám, jako je tomu v Rusku, Bělorusku, Polsku, Maďarsku, Turecku a v dalších zemích, které systematicky pronásledují LGBT+ osoby. Na vražedné projevy této nesmyslné a neopodstatněné nenávisti narazíme i na Západě.

V sobotu 3. července v časných ranních hodinách byl před nočním klubem v galicijském přístavním městě A Coruña tuctem lidí do bezvědomí zbit Samuel Luiz. Byl převezen do nemocnice, kde v sobotu ráno zemřel. Motivací byla skutečnost, že byl gay. Policie v té souvislosti zatkla tři lidi. Samuelovi bylo 24 let a pracoval jako ošetřovatel.

K zabití došlo necelý týden po výročních oslavách španělské Pride a několik dní poté, co socialistická koaliční vláda schválila návrh zákona na ochranu a posílení práv LGBT+ lidí. Loni zveřejněná studie zjistila, že ve Španělsku 41 % dotazovaných zažilo v předchozím roce nějakou formu obtěžování kvůli tomu, že jsou LGBT+, a že 32 % respondentů se často nebo stále vyhýbá určitým místům ze strachu, že budou napadeni. Významná část LGBT+ lidí nehlásí útoky policii, jelikož jí nevěří nebo s ní má špatné zkušenosti.

V posledních týdnech došlo ve Španělsku k vícero homofobním napadením: k útoku teleskopickým obuškem na homosexuální pár v A Coruña, k útokům v Barceloně a napadení 52letého muže deseti lidmi ve stejném městě, k útoku ve Valencii a v neposlední řadě k napadení mladého muže obecní policií v Madridu. V poslední době docházelo také k útokům na duhové vlajky a k výhrůžkám na internetu.

Vražda Samuela Luize vyvolala odpor po celém Španělsku. V pondělí 5. července večer se konalo hned několik demonstrací ve městech jako A Coruña, Madrid, Barcelona, Valencia, Salamanca, Bilbao, Córdoba, Santiago de Compostela, Valladolid, Sevilla, Vigo či Zaragoza. Demonstranti nesli cedule se slogany jako „Vaše homofobie nás zabíjí“ a na mnoha místech upozorňovali na vyvolávání nenávisti, které přijala jako svou strategii ultrapravicová strana VOX. Byla tedy slyšet i hesla jako „Santiago Abascal [předseda VOX] je zločinec“. Zazněla i systémová kritika, že existuje zásadní nedostatek základního vzdělání v oblasti rovnosti.

V Madridu neváhala policie jasně naznačit, že homofobie je pro ni legitimní postoj, a na tamní demonstraci zcela svévolně a velmi násilně zaútočila. Protest začal na náměstí Puerta del Sol a k jeho napadení došlo ve čtvrti Argüelles. Fízlové začali mlátit lidi, včetně novinářů, obušky, napadali je pepřovým plynem a evidentně se v násilí vyžívali, což je zaznamenáno na mnoha videích na sociálních sítích.

A Coruña

Santiago de Compostela

Vigo

Madrid



Zdroje:
https://autonomies.org/2021/07/for-samuel-luiz-with-all-lgbtqi-people/
https://www.elsaltodiario.com/movimientos-sociales/respuesta-masiva-calles-asesinato-samuel-ni-un-paso-atras-ante-homofobia
https://www.elsaltodiario.com/violencia-policial/detenido-contusionados-cargas-madrid-tras-manifestacion-justicia-samuel
https://www.theguardian.com/world/2021/jul/06/protests-spain-gay-man-samuel-luiz-beaten-death-galicia