Symboly kolonizace jdou k zemi

Před pár dny jsme informovali o ničení symbolů kolonizace v Kanadě, kde k těmto aktům dochází po odhalení rozsáhlých masových hrobů coby jednoho z důsledků katolizace dětí původních obyvatel. Kolonizační moci však nešlo jen o znásilnění duší (a někdy i těl) dětí, ale hlavě o kořistnické zabírání půdy kvůli generování kapitalistických zisků, jak výstižně popisuje text filmaře a lidskoprávního aktivisty Brada McGregora. Symboly kolonialismu, genocidy a zotročení padají i na druhém americkém kontinentu, konkrétně v Kolumbii.

Dobyvatelé dobiti

V pondělí 28. června strhla skupina demonstrantů sochu Kryštofa Kolumba před kostelem Nuestra Señora del Carmen ve městě Barranquille, které leží na karibském pobřeží. Lidé se tu sešli, aby protestovali proti vládním opatřením. Mimo jiné požadovali informace o lidech, kteří „byli zmizeni“ během Národní stávky (Paro Nacional). Po stržení Kolumbova památníku byla jeho hlava odstraněna a protestující ji vláčeli po hlavních ulicích města.

Nešlo o první podobný akt. Například 28. dubna, na začátku Národní stávky, svrhli v Cali demonstranti sochu dobyvatele Sebastiána de Belalcázara. Začátkem května strhli v Bogotě potomci původních obyvatel z komunity Misak sochu zakladatele města Gonzala Jiméneze de Quesada, která stála před budovou Universidad del Rosario. Pro původní obyvatele šlo o jednoho z předních masových vrahů a násilníků a podobné pomníky jsou pro ně útokem na historickou paměť jejich komunity. Během svržení skandovali přítomní na podporu Národní stávky. Na místě původní sochy byla postavena nová, a to Dylana Cruze, chlapce, který byl zabit jednotkami ESMAD během protestů v roce 2019. (Úřad generálního prokurátora vydal po dvou letech zprávu, že Cruz byl legitimní cíl, protože měl kapuci a ve škole neprospíval, stejně jako to, že „bohužel“ vkročil do trajektorie kulky. Komu by to nepřipomnělo policejní vyjádření k nedávnému zabití Stanislava Tomáše?)

Koncem května, u příležitosti měsíce Národní stávky se ve městě Ibagué konala řada demonstrací. V odpoledních hodinách skupina protestujících dorazila k památníku španělského dobyvatele Andrése Lópeze de Galarza. Památník tvořil podstavec s obří hlavou dobyvatele. Ta byla odstraněna a odvezena z místa, aby nemohl být (již několikrát poničený) památník obnoven.

Znásilnění coby policejní praktika

Připomeňme, že v Kolumbii od 28. dubna probíhá povstání proti tamní vládě, která se ho snaží krvavě potlačit. „Bezpečnostní“ síly mají od té doby na kontě přes stovku mrtvých, tisíce zraněných a zatčených a stovky zmizelých.

Jako zbraň policie používá také sexuální násilí, stejně jako je tomu ve všech válečných situacích. První měsíc protestů prohlásilo 87 lidí, že bylo represivními složkami státu vystaveno násilí na základě pohlaví. Po dvou měsících je zdokumentováno znásilnění 28 žen policií.

Nejvýraznějším případem, o němž se hodně mluvilo, byla Alison, 17letá dívka z Popayanu, která ve svém posledním příspěvku odsoudila násilí, které od policie utrpěla, a následujícího dne si vzala život. Den po Alisonině smrti byla policejní stanice, kde byla několik hodin držena a několik hodin vystavena násilí, protestujícími zapálena.

Nejnovější případ se udál v noci 28. června. Během protivládních protestů v Medellínu byla 15letá dívka znásilněna policistou ESMAD. V pátek 2. července demonstranti zapálili tamní policejní stanici Molotovovými koktejly.

Vraždy a zmizení pod policejním dohledem

Dalším nástrojem policejní „práce“ je spolupráce a zajišťování beztrestnosti polovojenským silám a civilním skupinám, které za dohledu police střílí na demonstranty nebo zajišťují mimosoudní popravy. Existuje řada videí vozidel bez značek a s tónovanými okny, která nerušeně jezdí, a když vidí shromáždění lidí, střílí na ně. Jednou z obětí, která padla do rukou těchto vrahů, byl Lucas Villa. Dne 6. května se objevil na několika videích, jak nastupuje usměvavý a tančící do autobusů, aby lidem vysvětlil důvody protestu. V noci ze 6. na 7. května dorazili vrahové a osmkrát ho střelili.

Dne 23. května zveřejnily tři organizace pro lidská práva zprávu založenou na svědectvích, která uvádějí existenci masových hrobů ve venkovských oblastech. Před několika týdny se těla zavražděných a rozřezaných mladých lidí začala objevovat v řekách, zejména v Rio Cauca a v několika oblastech, kde došlo k silné sociální mobilizaci, mnoho z nich v plastových pytlích. Jde o mladé lidi, kteří byli prohlášeni za nezvěstné během protestů.

Barranquille

Bogota

Ibagué

Medellín

Lucas Villa

Zdroje:
https://noticiasanarquistas.noblogs.org/post/2021/06/30/colombia-manifestantes-derrubaram-estatua-de-cristovao-colombo-em-barranquilla/
https://noticiasanarquistas.noblogs.org/post/2021/05/07/colombia-indigenas-misak-derrubam-estatua-de-gonzalo-jimenez-de-quesada-em-bogota/
https://noticiasanarquistas.noblogs.org/post/2021/05/31/colombia-derrubaram-o-busto-de-andres-lopez-de-galarza/
https://www.periferikas.com/el-derribo-de-monumentos-y-la-revitalizacion-de-la-memoria-el-juicio-politico-a-andres-lopez-de-galarza-en-ibague/
https://noticiasanarquistas.noblogs.org/post/2021/07/07/colombia-manifestantes-atearam-fogo-em-delegacia-de-policia-de-medellin-em-resposta-a-estupro-policial/
https://umanitanova.org/?p=14291
https://noticiasanarquistas.noblogs.org/post/2021/07/06/assim-aparecem-os-corpos-dos-desaparecidos-na-colombia/

Související odkazy:
Vzkaz vražedné kolumbijské vládě
Solidaritu s nepokoji v Kolumbii!