Fénix shořel podruhé

Jak jsme psali před pár dny, policie zabíjí a lže. A dodává, dodejme, soudu vykonstruované kauzy. S jednou takovou se konečně po dvou letech soud vypořádal a obžalované zprostil obžaloby. Více se o hlavním líčení, které se konalo u okresního soudu v Mostě v pondělí 28. června, dočtete v reportáži na (podle žalobce Václava Richtera neseriózním médiu) A2larm. Rozsudek není pravomocný, Richter se na místě odvolal.

Jde o jeden ze „slavných“ případů Roberta Šlachty a jeho podřízených. Ten první, zvaný Fénix, smetl soud ze stolu na jaře 2018, ten druhý zvaný Fénix II nebo Síť revoluční buněk, právě tento týden. Obě kauzy sestrojili Šlachtovi podřízení v době, kdy byl ještě fízlem specializovaným na organizovaný zločin a potřeboval zřejmě vykazovat činnost nebo výsledky, a tak s parťáky oprášil praxi z padesátých let a prostě vyráběl teroristy a záškodníky. Když se před časem k neúspěšně vykonstruované kauze Fénix vyjádřil, byl to naprosto dokonalý výplod lampasáckého mozku: když neexistovaly důkazy, mohlo se to objasnit tak, že by se pachatelé přiznali… S takhle odpovědným přístupem k práci by Šlachtu jistě ráda zaměstnala běloruská KGB nebo ruská FSB, které jsou proslulé mučením anarchistů a získáváním „přiznání“ v obdobně uměle konstruovaných kauzách. Šlachta se ale cpe do politiky, asi aby svoje metody mohl uplatňovat ještě systémověji, třeba nastolením nějaké té „policejní demokracie“, kde zástupci obhajoby a soudci budou plnit rozkazy prokurátorů, jak své přání zasněně líčí ve svém bestselleru.

Fízlové, kteří díky svým pravomocím a jejich zneužívání zkomplikovali řadě lidí na pár let život, z toho, jak se zdá být více než evidentní, vyjdou beztrestně – taková je tradice. Policii totiž potřebují reprezentanti moci, aby jim pomáhala a chránila je. A ti už ohlídají, aby jejich slintající dobrmani slyšeli slova zastání a potvrzení pokračující beztrestnosti.

Momentálně to intenzivně zažíváme v souvislosti se smrtí Stanislava Tomáše, kterému fízlové zjevně pomohli do hrobu, a aby jim to beztrestně prošlo, odvádějí pozornost tím, že oběť dehonestují, dehumanizují a in memoriam kriminalizují – jak vyplynulo z policejní tiskové konference, i po smrti ho hodlají vyšetřovat a obviňovat. Využili k tomu fakt, že to byl Rom, a zdejšího zakořeněného rasismu, který intenzivně přiživují. Také jsme se od policie mezi řádky dozvěděli, že respektovat život někoho, kdo bere drogy, je pro ni cosi mentálně neuchopitelného. Jejich logika je v jistém smyslu bezchybná – vždyť i v zahraničí jsme země aktuálně reprezentovaná názory a výroky rasistického, sexistického a xenofobního prezidenta Zemana.

Fénix, jak fízlové celý ten humbuk s údajnými teroristy nazvali, je mytologický pták, jenž umírá spálením sebe samého a opět se ze svého popela narodí. Co nám touto symbolikou asi chce policie sdělit? Že dokud tu bude, bude se věnovat konstruování kauz s anarchisty a anarchistkami a bude se je pokoušet všemožně kriminalizovat? Že ji neodradí, když procesy, které tak pracně vybájí, skončí občas v popelu neúspěchu? Že stejně z tohoto popela povstane a připraví další represivní přehlídku? Že za své jednání nikdy neponese odpovědnost, jelikož bude mít vždy coby obušek v rukou státu a kapitálu politické krytí?

Související odkazy:
A3: Na policejním traktoru do politiky
Velká policejní blamáž
Fénix v popelu
Knockout ve čtvrtém kole
Šlachta je lhář!