Il Molino po nájezdu buldozerů

V noci ze soboty 29. na neděli 30. května zbouraly buldozery část sociálního centra il Molino, poté co bylo nějakou dobu předtím evakuováno. V sobotu odpoledne se ještě konala demonstrace na podporu centra, které působí v prostoru bývalých obecních jatek od roku 2002 a od loňského března mu hrozilo vystěhování. Akce začala v centru Lugana a skončila dočasnou okupací jedné léta nevyžívané budovy. Radnice to vzala jako záminku svého tvrdého postupu. Zažalovala všechny účastníky této okupace a nechala nejen vyklidit il Molino, ale dokonce ho i přes noc zničit.

Kdo někdy navštívil il Molino, jediné samosprávné sociální centrum v italsky mluvící části Švýcarska, která měla od roku 1996 dodnes jen tři taková místa, ví, že během čtvrt století vždy nabízelo mnoho kulturních a hudebních akcí, aktivity projevující solidaritu s místními nebo mezinárodními boji, těmi „zdola“. Nacházela se tu knihovna a knihkupectví, konferenční/promítací sál, kavárna, bar, zkušebny a krásný koncertní sál. Il Molino poskytlo zázemí mnoha iniciativám a kolektivům, bylo vždy základnou pro organizování výjezdů na protesty proti G8, WEF a na akce, které nás spojují v boji proti nadvládě a vykořisťování. Právě zde našla místní anarchistická skupina prostor, který bylo možné spravovat jako základnu a kde se organizovalo mnoho aktivit, prezentací knih či sbírek pro anarchistické noviny Umanità Nova.

V posledních dekádách těmito prostory prošly všechny instance široce pojatého antiautoritářského hnutí a mnoho projektů bylo a stále je stále v plánu. Teď jsou tu sutiny a zamčené dveře, ale ani sutiny nezastaví ty, kteří jsou připraveni oživit myšlenku sociální emancipace.

V neděli 31. května se konal hlučný protest před tiskovou konferencí radnice. O den později se lidé sešli v centru města a pochodovali k domu starosty. V sobotu 5. června se konala obrovská demonstrace za účasti asi 3000 lidí proti vystěhování il Molina a proti represím vůči jeho samosprávě. Z náměstí Riforma přejmenovaného na náměstí Rivolta se šlo k sutinám, kde se skandovalo „Hanba, hanba“. Bylo slyšet množství projevů. Jeden z aktivistů z il Molina při té příležitosti prohlásil: „… jde o pokračování cesty, která přesahuje tento okamžik, jenž má své kořeny v historii sociálních bojů za svobodnou existenci lidstva, aniž bychom prosili o dovolení… naše vize je jasná, sny na obzoru… je nezbytné vydat se touto cestou bez odkladu už kvůli naší důstojnosti a pokračovat v uskutečňování budoucnosti…“ Skupina asi 20 lidí v černém během pochodu posprejovala a rozbila výklad banky. Průvod se od této skupiny distancoval a poklidně pokračoval dál.

Podporu sociálnímu centru il Molino vyjádřilo množství skupin, organizací a osobností kulturního světa italsky mluvící části Švýcarska.


Zdroje:
https://www.inventati.org/molino/sabato-5-giugno-corteo-a-lugano/
https://umanitanova.org/?p=14259
https://www.liberatv.ch/news/cronaca/1515726/la-cultura-deplora-quanto-accaduto-all-ex-macello-le-ruspe-hanno-colpito-un-simbolo-importante

Související odkazy:
Španělsko: Squaterská vesnice Fraguas žije dál
Konec divadla Empros?
Za obnovení squatu Libertatia
Køpi wagenplatz pod hrozbou vyklizení
Naši komunitu bagry nezničí! vzkazují slovinští squateři