Konec divadla Empros?

Ve středu 19. května časně ráno provedla řecká policie evikci jednoho z nejznámějších zasquatovaných prostorů v Aténách – samosprávného divadla Empros.

Historická budova se nachází v aténské čtvrti Psiri: jedné z nejstarších a centrálně umístěných čtvrtí Atén, která v posledních letech trpí strašlivým dopadem gentrifikace. 

Divadlo, které bylo postaveno ve třicátých letech 20. století a v roce 1989 prohlášeno za historickou památku, chátralo opuštěné od roku 2007. V listopadu 2011 ho za podpory a spolupráce Hnutí obyvatel a dalších skupin obsadilo umělecké sdružení Hnutí Mavili. Budova byla následně přeměněna na fungující místo spravované plénem, které se konalo každý týden.

Během poslední dekády hostil Empros stovky umělců, uvedl 400 různých her ve více než 2000 představeních, uspořádal na 450 koncertů, konaly se tu akce na podporu samosprávných projektů, filmové projekce a další umělecké aktivity, více než 300 přednášek, stovky shromáždění, výstavy, festivaly poezie a literatury, nespočet workshopů… Divadlo Empros se tak stalo neodmyslitelným kulturním centrem (nejen) pro obyvatele čtvrti Psiri.

Kolektiv Occupation Mundo Nuevo ve svém prohlášení k evikci uvedl: „Téměř po roce karantény a úplného uzamčení, kdy bylo podkopáno veřejné zdraví, stoupala míra nezaměstnanosti a minimální mzda již nestačila ani na jídlo, je více než zřejmé, že si manažeři státní moci představují návrat do normálu pokračováním útoku na sociálním hnutí a likvidací obsazených struktur anarchistického hnutí.“

Podle některých zpráv řeckých médií byl Empros předmětem stížností místních obyvatel. Zdá se však, že tato policejní verze neobstojí, protože divadlo nebylo v poslední době aktivní kvůli probíhající pandemii covid-19. 

Evikce přichází uprostřed vládnutí řecké konzervativní vlády strany Nová demokracie, která již od nástupu k moci systematicky a za podpory brutálně se chovajících policejních sil realizuje svůj plán likvidace samospávných prostorů v Řecku. Nyní tato vláda také oznamuje plány „liberalizace“ pracovních zákonů v zemi. Některá z plánovaných opatření zahrnují zrušení osmihodinového pracovního dne a umožnění přechodu na desetihodinový pracovní den. Jakmile bude zákon přijat, dodatečně zlegalizuje neplacené přesčasy, zruší nedělní svátky a v mnoha odvětvích posílí jednotlivé pracovní smlouvy nad kolektivními.

Nešlo o první útok na divadlo Empros, v roce 2018 ho napadla skupina fašistů. Fašisté i vládní konzervativci se zjevně bojí samosprávně provozované kultury jako čert kříže. V Emprosu nacházely útočiště umělecké skupiny, které nemají prostředky na to, aby mohly existovat v kapitalistickém prostředí. Kapitalismus vyžaduje přizpůsobení, alternativy ničí. A vládci si jsou zřejmě vědomi, že nejkrásnější odpor se rodí ve svobodných divadlech.

Ještě ten samý den se konala v Soluni solidární demonstrace. V sobotu 22. května v noci pak došlo během demonstrace stovek lidí a za zvuků orchestru, tance a skandování k znovudobytí divadla Empros, když byl kladivy proražen vstup, který společně se všemi okny v přízemí nechal stát zazdít.

V pondělí 24. května nastupuje na scénu opět ozbrojená policie a zahajuje další evikci divadla a nové zazdívání, tedy tentokrát navařování železných zábran. Podle kusých informací z místa dělníci odmítli s policií spolupracovat, jelikož takovou úpravu nepovolil památkový úřad a jim by mohl hrozit postih v případě žaloby.

Na sobotu 29. května je k divadlu svolána další demonstrace a byla vydána výzva, aby se podobné akce konaly po celém Řecku, „aby bránily nejen Empros, ale všechny osvobozené prostory“.

Solidaritu s divadlem Empros a všemi státu a kapitalismu vzdorujícími obsazenými prostory!


Divadlo Empros v době provozu

Empros po první evikci, 19. května 2021

Solidární demonstrace v Soluni, 19. května 2021

Solidární shromáždění zakončené znovuobsazením divadla, 22. května 2021

Opětovná evikce, 24. května 2021

Zdroje:
https://freedomnews.org.uk/2021/05/19/athens-greece-police-evict-squatted-theatre-empros/
https://landandfreedom.gr/el/agones/402-thes-niki-allileggyi-sto-kateilimmeno-theatro-empros-sygkentrosi
https://landandfreedom.gr/el/agones/403-allileggyi-me-to-theatro-empros
https://www.koutipandoras.gr/article/nea-epiheirisi-ekkenosis-kai-sfragismatos-toy-eleytheroy-aytodiaheirizomenoy-theatroy
https://twitter.com/laf_portal

Související odkazy:
https://www.afed.cz/text/7370/za-obnoveni-squatu-libertatia
https://www.afed.cz/text/7203/recko-tezkoodenci-opet-radi-v-exarchii
https://www.afed.cz/text/7151/recko-zakernost-mocnych
https://www.afed.cz/text/7116/hlasy-z-notara-26-v
https://www.afed.cz/text/7032/a3-zadupat-alternativu-do-zeme
https://www.afed.cz/text/6812/recko-vyklizene-squaty
https://www.afed.cz/text/6553/recko-squaty-a-strety
https://www.afed.cz/text/6334/atheny-novy-squat-v-exarchii