Nelson Méndez (1952–2021)

Během časného deštivého rána dne 5. května 2021 zesnul v Caracasu, hlavním městě Venezuely, ve věku 68 let Nelson Méndez, neúnavný propagátor anarchismu, redaktor periodik Correo (A) a El Libertario, autor několika knih a desítek esejů a akademických článků. Zemřel na následky komplikací spojených s nemocí covid-19.

Nelson Méndez se narodil v Caracasu v roce 1952. Vystudoval sociologii a vyučoval na Universidad Central de Venezuela (UCV). Již od mládí byl jeho život spojen se sociálním aktivismem a od roku 1980 byl aktivním anarchistou. Od konce 90. let byl součástí redakčního týmu novin El Libertario. Byl také jedním z organizátorů Libertinského centra sociálních studií (CESL), které několik let působilo v Sarríi. Nedávno vyšla jeho poslední kniha Gastronomía y anarquismo. La utopía intensa de unir fogones, barricadas, placer y libertad (Gastronomie a anarchismus. Živá utopie, která vzniká spoluprací varné desky, barikády, potěšení a svobody, 2021). Předtím publikoval knihu Un país en su artificio. Itinerario histórico de la ingeniería y la tecnología en Venezuela (Země ve své rafinovanosti. Historický itinerář strojírenství a technologie ve Venezuele, 2011) a společně s Alfredem Vallotou vydal titul Bitácora de la utopía. Anarquismo para el siglo XXI (Deník utopie. Anarchismus pro 21. století).

Nelson byl vzorem pro několik generací venezuelských anarchistických aktivistů. Jeho kabinet na inženýrské škole UCV byl epicentrem libertinských publikací přicházejících z různých částí světa a schůzek, na nichž se plánovaly různé propagandistické aktivity. Byl důsledným antiautoritářem, odmítal nespravedlnosti venezuelských vlád před rokem 1998 i po něm, stejně jako státní převraty ve jménu různých ideologií, ke kterým došlo v letech 1992 a 2002.

Jeho kolegové z El Libertario mu rádi vzdali srdečnou poctu: „Jeho příklad je pro nás i nadále inspirací a jeho radost a dobrotu budeme vždy nosit ve svých srdcích. Posíláme naše upřímná slova soustrasti a útěchy jeho partnerce Mině a synovi Salvadorovi.“

 

Zdroj:
https://i-f-a.org/2021/05/08/nelson-mendez-1952-2021-caracas-venezuela/