První máj ve světě

Anarchisté a anarchistky vyšli na Prvního máje do ulic měst a městeček takřka po celém světě. Vzhledem k tomu, že pandemie covidu-19 není zdaleka zažehnána, jednalo se často o menší setkání, na nichž se dodržovala pravidla setkávání, tedy roušky, pobyt venku a případně bezpečné rozestupy.

Tématem anarchistických Prvních májů bylo připomenutí kořenů tohoto svátku, ale zejména boj za lidskou důstojnost, a to především v oblasti práce. V projevech byly reflektovány sociální dopady pandemie a odsouzeno ohrožování životů a zdraví pracujících jen proto, aby mohl kapitál dál profitovat. Řešily se místní sociální otázky jako důchodový systém, zdravotnictví, bydlení, vzdělání, pracovní právo apod.

Naprostá většina setkání se odehrála v klidu. Přesto bylo možné zaznamenat nevyprovokované násilí ze strany policejních složek, nejvýrazněji asi při demonstracích v Paříži a v Berlíně, ale také ve Vídni či Bristolu nebo při zatýkání našich kamarádů a kamarádek v Turecku.

Španělsko: Většina anarchistických setkání se konala pod záštitou anarchistických odborových svazů, zejména CGT a CNT, a to často ve spolupráci s dalšími svazy a organizacemi. Shromáždění a pochody se konaly za účasti desítek až stovek lidí např. ve městech Muricia, Coruña (300 lidí), Pontevedra (100 lidí), Huesca, Teruel, Zaragoza, Algeciras, Ceuta, Valladolid, Barcelona, Castelló, Safor, Valencie, Bilbao, Pamplona, Madrid (5000 lidí), Ciudad Real (150 lidí), Elche, Cartagena (120 lidí), Cádiz, El Prat (60 lidí), Compostela, Sevilla, Badajoz, Córdoba, Jaén, Betanzos, San Sebastián, Logroño, Gijón, Salamanca, Jerez (60 lidí), Almería, Tarragona či Granada.

Itálie: Tady se na spoustě shromáždění podílela Italská anarchistická federace (FAI). Vedle projevů byla na programu také hudba, včetně vystoupení pěveckých sborů, jako tomu bylo třeba v Terstu. Ve městě Cavriago nedaleko Bologni se vedle demonstrace konala na radnici výstava ke 100. výročí anarchistického týdeníku Umanità Nova. Pochody v Turíně a Miláně, na nichž se podílela FAI, poznamenal prudký déšť. Další anarchistiská setkání byla k vidění např. v Neapoli, Raguse, Livornu, Parmě či v Monfalcone.

Francie: Konala se spousta menších i poměrně velkých demonstrací. Z anarchistických organizací se vedle Anarchistické federace zapojily také UCL či CNT. Nejsledovanější byla asi demonstrace v Paříži, k níž se připojili i anarchisté a anarchistky. Účastnilo se jí asi 30 000 lidí, velkou část z nich mobilizovaly odbory jako CGT, ale také Žluté vesty (které spojily První máj se 129. pokračováním svých pravidelných sobotních protestů) a různé levicové organizace. Byly přítomny kurdské, palestinské a alžírské skupiny, které představily své konkrétní požadavky. Mobilizace anarchistického nebo autonomního spektra byla skromná a započala jen týden před událostí. Masivně nasazená policie bez zjevného důvodu napadla čelo demonstrace a ukradla několik transparentů, pak různě napadala demonstranty, nebo naopak před jejich hněvem ustupovala. Nesmyslná agresivita policie je patrná z mnoha videí, která se hned objevila na sociálních sítích. Následně došlo k rozbití výkladů několika bank. Zadrženo bylo 46 lidí. Uvnitř demonstrace došlo k napadení aut odborů CGT za jejich pověstnou ochotnou spolupráci s policií. Na druhou stranu útok odsoudili ve svém prohlášení třeba anarchisté z organizace UCL (a sdílí ho platformistická síť anarkismo.net). Ke střetům s policií došlo také v Lyonu. Policajti napadli i prvomájovou hudební párty, která se konala v jednom z parků. Další protestní akce se pořádaly např. ve městech Marseille, Cherbourg (1000 lidí), Tulle (150 lidí), Brive (80 lidí), Lille (2000 lidí), Fougères (200 lidí), Carhaix (150 lidí), Saint-Brieuc (700 lidí), Niort, Soissons, St Quentin (60 lidí), Laon (200 lidí), Mety (černo-rudý blok o 100 lidech), Aubenas (300 lidí), Caen, Montluçon, Orleans nebo Baiona.

Polsko: Ve Vratislavi se sešlo na demonstraci pořádané místní skupinou Anarchistické federace a ZSP (Svaz syndikalistů Polska) asi 150 lidí.

Velká Británie: Na Prvního máje se po celé zemi konaly demonstrace Kill the Bill. Šlo o den akcí proti represivnímu policejnímu zákonu konzervativní vlády, které proběhly v Sheffieldu, Londýně, Leedsu, Bristolu a Manchesteru. Akční den zorganizovala koalice skupin, včetně Sisters Uncut, Black Lives Matter UK, Disabled People Against Cuts, Women’s Strike Assembly a Docs not Cops.

Německo: Ve Wuppertalu se někteří autonomové rozhodli neohlášeně demonstrovat mimo obvyklá místa, aby zamezili policejním zásahům, a hodili několik nádobek s barvou na kancelář agentury dočasného zaměstnání. Na 800 anarchistů demonstrovalo v Dortmundu proti patriarchátu, kapitalismu a egoismu. V Düsseldorfu se konala antifašistická protiakce, jelikož se ve městě konal policií důsledně chráněný pochod neonacistů. Několik lidí, kteří se snažili nácky blokovat, policie zadržela. Demonstrace se konaly i na dalších místech v zemi, např. ve Flensburgu, Karlsruhe, Rostocku či Greifswaldu. V Berlíně demonstrovalo v podvečer na 25 000 lidí, po 700 metrech pochodu policie zaútočila, došlo na potyčky, byly zadrženy stovky lidí, přesto policie na mnoha místech prohrávala a musela ustupovat. V ulicích hořely barikády, střety black bloku s policajty se protáhly až do večera. Ještě po policejní hodině na různých místech hořela auta a v parku Hasenheide probíhala rave party.

Rakousko: Na prvomájové demonstraci ve Vídni nechyběl anarchistický blok. Došlo k potyčkám s policií, 11 lidí bylo zadrženo.

Turecko: Revoluční anarchistické federace (Devrimci Anarşist Federasyon) vyrazila na náměstí Kızılay v Ankaře a na náměstí Taksim v Istanbulu. Jednalo se o malé skupinky, přesto byly napadeny policií a 19 kamarádů bylo zadrženo.

Indonésie: Vláda pod záminkou epidemie přísně zakázala jakékoli prvomájové akce. Přesto tisíce lidí vyšly do ulic, aby na Prvního máje protestovaly proti neoliberálním reformám. V Jakartě policie zaútočila na skupinu anarchistů, kteří se pokoušeli připojit k odborové demonstraci a 22 osob bylo „preventivně“ zadrženo. V Medanu policajti zadrželi 14 protestujících.

Pákistán: Skupina aktivistů z Iniciativy solidarity pracujících pod černými a červenými vlajkami vyšla do ulic Karáčí a uctila si památku chicagských mučedníků.

Austrálie: Anarchosyndikalistická federace tradičně oslavila První máj u památníku osmihodinové pracovní doby.

Kanada: V Montrealu pochodovalo asi 1000 anarchistů s transparentem „Shit Police“. Policie prohlásila demonstraci za nelegální, načež použila slzný plyn k rozptýlení demonstrantů.

USA: V Miami se sešlo 50 lidí, aby uctili památku chicagských mučedníků.

Kolumbie: V zemi právě probíhají rozsáhlé protivládní protesty a časově neomezená stávka proti novému daňovému zákonu. Brutalita státních represivních sil nezná mezí, zabily už nejméně 27 lidí, víc než sto jich zranily, přes sedm set lidí bylo zadrženo. Anarchosyndikalistická skupina ze Svazu liberálních studentů a pracujících protesty podpořila prvomájovou demonstrací a uspořádala v Bogotě pochod ulicemi města. Návrh neoliberální daňové reformy byla mezitím stažen, ale protesty i přes neustávající policejní šikanu pokračují s požadavkem na řešení stále se zhoršující chudoby.

Bilbao

Valladolid

Elche

Cavriago

Terst

Baiona

Marseille

Vratislav

Londýn

Dortmund

Istanbul

Montreal