Nikdy to nevzdávej!

O státní šikaně, které je vystaven aktivista a zpěvák kapely Mister X Igor Bancer, jsme už informovali ZDE. Mezitím Igor ve vězení oslavil narozeniny a poslal všem gratulantům velké poděkování (viz foto za článkem).

Igor čeká ve vazbě na soud kvůli výtržnictví už od října loňského roku a dráždí bachaře svou zásadovostí, tvrdohlavostí a nezlomnou vůlí do té míry, že ho skoro pořád strkají na samotku.

Ve čtvrtek 18. března se konala další část frašky zvané soudní jednání o jeho případu. To už Igor držel šestnáctý den hladovku, ovšem nikoli s nějakými osobními požadavky. Zdůvodnil ji následovně: „V souvislosti s evidentním politickým zabarvením mého stíhání a na znamení nesouhlasu se vším, co se odehrává v politickém životě Běloruska po 8. srpnu 2020, vyhlašuji hladovku. To je podle mě jediný legální způsob, jak vyjádřit svůj protest proti negativnímu vývoji v mé zemi, kde žiju 41 let a kterou nehodlám ani navzdory pronásledování opouštět.“

Po nesmyslné a dlouhé vazbě se i soud táhne už od 3. března a jednání je neustále přesouváno kvůli tomu, že se nedostavil jeden z předvolaných svědků. Igorovi přátelé teď ale mají obavy spíš o jeho život než o výsledek soudního procesu. Se sobě vlastním černým humorem se Igor totiž vyjádřil dost jasně: „Uvidíme, zda mě v této zemi nechají zemřít nebo ne.“ A je to jen řečnická otázka, protože odpověď Lukašenkova režimu bude jako vždycky jednoznačná: lidský život jeho odpůrců pro něj žádnou cenu nemá.

Vyjádřeme podporu Igorovi Bancerovi, který to nikdy nevzdá, jak jsme ho ostatně tolikrát slyšeli zpívat: Не отступай никогда. Kromě solidárních akcí mu můžeme i napsat:

230 023, г. Гродно
ул. Кирова, 1. СИЗО № 1
Игорь Банцер
Bělorusko

 

Aktualizace:

Igor Bancer je venku. Byl odsouzen k 8 měsícům veřejných prací, aniž by musel jít sedět. Kvůli špatnému zdravotnímu stavu byl po 15 dnech hladovky převezen sanitkou z domova do nemocnice. Lékařské vyšetření ukázalo, že jeho zdravotní stav je uspokojivý a není nutná hospitalizace. Nyní je doma a bude se zotavovat v kruhu své rodiny.