Proti patriarchátu

Při příležitosti Mezinárodního dne žen se 8. března sešly před ostravskou Novou radnicí členky a členové kolektivů Food not Bombs Ostrava, Ostravské anarchistické federace, Extinction Rebellion Ostrava a Cioca Czesia, aby v rámci společného happeningu „Polsko je všude“ vyjádřili podporu bojujícím ženám po celém světě. Samozřejmostí byla ohleduplnost v podobě rozestupů a respirátorů.

Několik desítek lidí si na spontánní akci přineslo transparenty „To jest wojna!“, „Jejich tělo, jejich volba“, „Od přírody podřadné? Omyl…“ či „Let’s make noise, they want choice“ a po přečtení společného projevu všech kolektivů rozdávali Food not Bombs teplý čaj. Prostory před radnicí pak byly pomocí kříd vyzdobeny feministickými hesly („Rovnost začíná u dřezu“).

Aktivisté a aktivistky rovněž připomněli novou iniciativu  Zastavme covid společně a spravedlivě,  jejíž buňka se formuje i v Ostravě, stejně jako sbírku, která má za cíl pomáhat Polkám, které se ve své zemi dostanou do problémů. Na místě byla také petice proti rozšiřování spalovny odpadu.

Text projevu:

Vítáme všechny, kteří si s námi přišli připomenout Mezinárodní den žen. Den, který nejdřív zprofanovali bolševici, aby ho pak patriarchální kapitalismus začal vnímat jako zbytečný. My tomuto dni ale chceme vrátit jeho význam, protože i přes všechny proklamace o rovnosti pohlaví je dnes otázka práv žen nanejvýš aktuální. Ženy – naše matky, sestry, dcery, milenky, manželky či soudružky – totiž právě v tuto chvíli aktivně vzdorují patriarchálnímu útlaku a bojují za lepší svět pro nás všechny. Ať už jako bojovnice Ženských obranných jednotek v syrské Rojavě, jako demonstrantky proti klerofašistickému tmářství v Polsku, jako aktivistky, které nastartovaly revoluci proti diktatuře v Bělorusku. Česká republika se zdá být v klidu. Ale jen zdánlivě. Ženy v Česku čelí podobnému útlaku jako v jiných zemích. O tom, že kultura sexismu a genderové nespravedlnosti trvá, nás minulý rok přesvědčil sexuolog Radim Uzel, který zcela veřejně hájil právo šahat na cizí ženský zadek. Je šokující, že taková slova slyšíme od člověka, který by měl z pozice své profesní autority proti takovým věcem naopak aktivně vystupovat. Důsledky takové kultury zažívají ženy dennodenně – bagatelizací sexuálního násilí počínaje a fetišizací ženského těla konče. Zcela symptomatická je pak nenávist českých mužů vůči aktivistce Gretě Thunbergové. Ženská a ještě mladší jim přece nebude radit, jak se máme chovat k životnímu prostředí! Nůžky genderové nerovnosti nakonec ještě více rozšířila pandemie koronaviru, která citelně dopadla na ty, kteří patří v naší společnosti mezi nejohroženější – matky samoživitelky, ženy v domácnosti či zdravotní sestry. Boj proti kapitalismu a patriarchátu pokračuje! Tato akce je aktem solidarity s polským hnutím Straik Kobiet. Jsme s vámi, nevzdávejte to!