Zpráva z infoPavlače

To, že se na pražském Žižkově chystá po uzavření infocentra Salé nový infoshop, jsem v průběhu léta slyšel z mnoha stran. Vždy to ale bylo v duchu „někdo někde říkal“. Proto když jsem se dozvěděl o naplánované kolaudační párty, měl jsem hned jasno, kam v pátek 2. října večer vyrazím.

Když jsem kolem šesté hodiny dorazil na místo činu do Roháčovy ulice k domu č. p. 20 a zazvonil na zvonek s označením „FNB“, byl jsem po chvilce čekání uvítán členem kolektivu a vpuštěn do domu. Prošli jsme chodbou na dvorek, nad kterým v prvním patře na pavlači (tedy na úplném zosobnění Žižkova) sídlí nově vzniklé infocentrum.

Příprava vegan jídla byla už v plném proudu, takže byla možnost posilnit se za dobrovolný příspěvek nemasným burgrem nebo sladkým koláčem z ovesných vloček. Stejným způsobem bylo zajištěno pití, ať už v podobě limonád, piva či nealkopiva. Návštěvníci si v dostatečných rozestupech mohli prohlédnout knihovnu či poslechnout hudbu z gramofonu. Ten byl po čase vystřídán hrou na akordeon, ke kterému se nejeden z návštěvníků přidal zpěvem.

V pauze zástupci kolektivu představili infoPavlač, jak infoshop nazvali, jako bezpečný prostor pro setkávání, výměnu informací a předávání znalostí, ať už pro jednotlivce či kolektivy, i své plány do budoucna (např. pravidelné veganské komunitní večeře, promítání, diskuse, přednášky, workshopy, distribuci antiautoritářských tiskovin či zapatistické kávy).

Poté následovala projekce krátkých dílů animovaného seriálu studentů uměleckých vysokých škol, které si vysloužily potlesk všech přihlížejících. Pak přišla na řadu volná zábava v podobě diskusí a pozdější příchozí měli ještě šanci něco dobrého sníst. Přestože se na místě za celý večer vystřídalo na 40 lidí, kteří si přišli infoPavlač prohlédnout, nikdo na nikoho neprskal, dodržovaly se dostatečné rozestupy a byla možnost být i venku přímo na pavlači.