Německo: Barikády na Rigaer Strasse

Obléhání začalo 7. července, kdy bylo po týdnech obtěžování a buzerací doručeno oznámení o vyklizení na základě „zákona o ochraně před infekcemi“. Ve čtvrtek 9. července zaútočilo sto těžkooděnců, kteří se na dvorek rezidence dostali přes střechy sousedních domů. Provedli razie v několika bytech. Oficiálním důvodem bylo pátrání po nějakých „falešných“ dokladech, ale zdá se, že plán je jasný: během razií sebrat co nejvíc lidí, narušit obranyschopnost squatu a uvolnit cestu soudnímu vykonavateli.

V pátek a v sobotu minulý víkend bezpečnostní agentura spolu s policií prorazily vchodové dveře a dostaly se do jednoho přízemního bytu. Za pomoci stavebního výtahu zaútočily také ve čtvrtém patře, kde se jim nepovedlo prorazit zazděné dveře, tak aspoň zabavily vše, co našly v přízemním bytě. Večer byla před rezidenci svolána velká solidární demonstrace, která vydržela do brzkých ranních hodin. Luxusní auta a zdi v ulicích byly potagovány ideogramy R94. Čtyři lidé byli zadrženi.

Hlavní zteč přišla v pondělí 13. července v osm ráno. Přilezl nový „správce nemovitosti“ Tosrsten Luschnat a přivedl si armádu bouchačů, demoliční četu a dožadoval se vstupu do budovy. Vyklizení bylo zabráněno už u vchodových dveří a kolem jedenácté se žoldáci stáhli. Odpoledne byla opět svolána solidární demonstrace, na níž dorazilo asi 100 lidí. Kolem sedmé hodiny večerní si přítomní vyslechli projev. „Rigaer94 je znovu pevností,“ znělo z úst řečníka. „Pevností, která musí ustát beranidla berlínské policie, stejně jako kladiva demoliční čety, ale také pevností ideálů svobody, sebeurčení a solidarity. Jsme šťastni, že tu můžeme být s vámi, po třiceti letech existence Rigaer94, která byla započata úplně jinou generací. Mnoho z nás si prošlo třítýdenním obléháním policajtů, demoličních dělníků a exekutorů v roce 2016. Zažili jsme nespočet šťár a konfrontací se státní mocí. Někteří z nás tu jsou noví a vidíme se s nimi poprvé v podobné situaci, kdy jde o obranu životního prostoru a zároveň důležitého sociálního a politického místa. Všichni jsme si vědomi neustálého nebezpečí, že budeme vystaveni těmto útokům. Pravidelně na nás útočí náckové, fanatičtí politici a policajti. Ale upřímně jsme neočekávali další pokus, jak se nás zbavit, provedený podle stejného scénáře jako v roce 2016. Policajti zaštiťují evakuaci majitelem, kterého k nám posílají, aby si neumazali ruce. Tato metoda je samozřejmě průhledná a není v tomhle městě raritou.“

„Tohle je výzva určená vám všem, aby se dnes, zítra a každý den myšlenky solidarity a svobody proměnily v akci. Vyzýváme také k obraně proti všem útokům ohrožujícím naše projekty – Liebig34, Syndicate, Mutiny, Potse. Na všechny je vyvíjen nátlak, aby ustoupili metropoli bohatých, čemuž musíme společně zabránit, abychom zde mohli nadále žít, a také abychom společně mohli pokračovat v boji proti státu a kapitálu. Připojujeme se k celostátní demonstraci naplánované na 1. srpna: „Vystupujeme z defenzivy! Ruce pryč od našich projektů, ruce pryč od našich bytů!“

Ve středu, jak se zdá, policie trochu změnila taktiku, začala lustrovat lidi v ulici. Mezi devátou a jedenáctou pročesávali Rigaer Strasse, ukradli banner a vydali doporučení, aby se zde kvůli bezpečnosti 48 hodin nikdo nezdržoval. Zdá se, že se situace trochu uklidňuje, ale squat zůstává ve střehu.

 

Zdroj:
https://freedomnews.org.uk/germany-barricades-at-rigaer-strasse/