Odpor proti fízlům bují i v Mexiku

Během uplynulých dní došlo v několika mexických metropolích k tvrdým střetům mezi anarchisty a policejními složkami. Jedná se o odpověď na rostoucí policejní brutalitu a šikanu v ulicích. Korporátní tisk, který se opět velmi těžko vyrovnává s tím, jaký má v poslední době antiautoritářská agenda vliv na celosvětové dění, označuje rebely za „anarchistickou mládež“.

Ve čtvrtek 11. června došlo v Mexico City ke střetu asi čtyř set těžkooděnců s lidmi protestujícími proti policejní brutalitě a za propuštění politických vězňů, včetně prominentního odborového právníka Susana Prieta, který je držen v cele kvůli „podněcování“ k divokým stávkám v Matamoros. Protesty začaly už 4. června, po policejní vraždě zedníka Giovanniho Lopeze a ihned narazily na bezhlavou policejní brutalitu. Zemi oblétly záběry těžkooděnců, jak kopou do asi patnáctileté dívky a mlátí ji (https://www.facebook.com/FederacionAnarquistadeMexico/photos/a.181028502673299/713442502765227/?type=3&theater).
Napětí mezi skutečnými protisystémovými živly z masa a kostí a represivními složkami státu bují už několik měsíců. Začátkem března anarchisté ve městě Xalapa rozmlátili luxusní čtvrť včetně katedrály. Akci provázela hesla poukazující na církevní zneužívání dětí a útlak státu. Uvnitř hnutí za práva žen roste militantní odpor už několik let. Osmého března daly anarchofeministky jasně najevo, oč tu běží, žádný symbol státní ani korporátní moci nezůstal na trase jejich pochodu ušetřen. Policie sklízela jednu porážku za druhou.

Sociální distanc a uzavírky zahájené 23. března využila policie k tomu, aby si spravila pošramocené sebevědomí a protivirová opatření začala tvrdě vymáhat. Giovanni López zemřel po policejním zákroku na poranění mozku kvůli tomu, že si zapomněl roušku. Byl zmlácen a měl prostřelenou nohu. Po sérii podobných vražd a mlácení s vážnými následky se jedná o poslední kapku vyvolávající nové nepokoje.

- Givanni López, zavražděn fízly 4. června 2020 kvůli roušce, Ixtlahuacán de los Membrillos
- Carlos Andrés Navarro Landa, umlácen fízly 2. května 2020 kvůli blíže nespecifikovanému přestupku, Xalapa
- Oliver López, 27. března 2020 spoután a uškrcen fízly poté, co údajně házel kameny na zákazníky benzinové pumpy, Tijuana

Největším problémem je však taktika „nuceného zmizení“, kterou si mexičtí fízlové osvojili díky blízkému napojení na nelegální mafiánské kapitalistické struktury. Několik lidí zmizelo po demonstraci 6. června v Jaliscu. Mezi hlavní cíle policejní zvůle patří údajně anarchisté a anarchistky.

 

Zdroj:
https://freedomnews.org.uk/mexico-anger-over-reactionary-violence-reaches-boiling-point/

Psali jsme:
https://www.afed.cz/text/7136/valka-proti-femicide-zacala
https://www.afed.cz/text/6959/v-mexiku-vre-delnicka-vzpoura