Odsouvejte chudobu, ne chudé

V úterý 9. června při příležitosti zasedání Rady města Plzně se před radnicí na náměstí Svobody sešlo asi pětadvacet lidí – dobrovolníků a sympatizantů iniciativy Food not Bombs (FNB, Jídlo místo zbraní). Demonstrovali zde za velkého zájmu kolemjdoucích, jimž rozdávali letáky, za práva lidí bez domova a proti absenci systémových řešení pro lidi, kteří se vlivem nepříznivých životních situací ocitli na ulici.

Tichý protest zahájili pokleknutím, aby zároveň vyjádřili podporu demonstracím proti rasismu a policejnímu násilí, které probíhají ve Spojených státech, odkud se rozšířily i do mnoha evropských měst. Protestní akce nešla přehlédnout, a to už kvůli množství transparentů, na nichž stála hesla jako „Odsouvejte chudobu, ne chudé“, „Bydlení místo stanů“, „Na ulici může skončit každý“, „Stop kriminalizaci chudých“, „Solidarita místo plotů“ apod.

O činnosti kolektivu FNB-Plzeň jsme podrobně informovali ZDE. Nešlo o první veřejný protest proti dehumanizaci lidí bez domova ze strany vedení města. Prvně vystoupili se svou kritikou již 5. dubna (více ZDE).

Kolektiv FNB-Plzeň ve svém prohlášení k akci uvedl následující:

„Protestujeme proti absenci systémových řešení pro lidi, kteří se v důsledku životních proher nemohou uchýlit do bezpečí domova, kteří každý den čelí nenávisti a opovržení, od kterých se jako společnost odvracíme.

Protestujeme proti jejich kriminalizaci. Ještě máme v živé paměti vyjádření pana Zrzaveckého, že ,jednou z možností je vyvážet je za město. Ne do okrajových částí, protože to bychom jen problém přesunuli jinam, ale úplně mimo Plzeň. Vyvezete je několikrát a oni si třeba potom rozmyslí, jestli se do Plzně vrátí.‘

Protestujeme proti provizorním řešením v podobě stanů. O práci a bydlení dnes může přijít kdokoliv. Odsouvejte chudobu, ne chudé.“

Připomeňme, že zmiňovaný radní Zrzavecký byl v letech 2014 až 2018 primátor města Plzně za ČSSD, stranu, která se sice nazývá „sociální“, ale z úst jejích představitelů často padají naprosto asociální výroky, jako je to právě v tomto případě.

Související články:
FNB-Plzeň s rouškou
Solidaritu místo sběrných táborů
FNB dál pomáhá nejzranitelnějším
Jak to chodí ve Food not Bombs