Řecko: Zákeřnost mocných

Zatímco je na řeckou společnost uvalena karanténa kvůli pandemii koronaviru, zdejší autority pokračují v nalajnované agendě a útočí na sociální hnutí v zemi. Stát sprostě využil situace a zaútočil na samosprávnou továrnu Vio.Me v Soluni. V pondělí 30. března brzo ráno vtrhly do areálu dvě jednotky těžkooděnců spolu se zaměstnanci státní energetické společnosti a továrnu odřízli od dodávky elektrické energie.

Továrna Vio.Me je spravována samotnými pracujícími už od roku 2013 a od začátku se soustředí na ekologickou výrobu za nejnižší možnou cenu, aby ulevila krizí zmítané řecké společnosti. Jako jeden z nejzářnějších současných příkladů ekonomické přímé demokracie čelí podnik útokům všech možných kabinetů, včetně státotvorných pseudolevičáků ze SYRIZY, ale díky silné zdola organizované podpoře vždy přežil.

Dnes pravicová Nová demokracie nalezla ideální podmínky a může si dělat, co se jí zlíbí, jelikož jsou lidi v karanténě, a když chce někdo opustit domov, musí k tomu mít vyplněné papíry, jinak riskuje postih. Není to prvně, co vláda proměnila stejně podlou strategii v činy. Už 15. března, pouhé dva dny po vyhlášení karantény, policie zadržela uprchlíky ubytované na Polytechnice v srdci vzpurné athénské čtvrti Exarchia. Za pár dní, 19. března, fízlové posbírali jedenáct kurdských a tureckých levicových politických uprchlíků.

Vše nasvědčuje tomu, že státu je ukradený osud tisíců potenciálně těžce nemocných lidí a pandemie hodlá využít k ještě intenzivnější militarizaci řeckých měst, aby se vypořádal se sociálními hnutími, která jsou nyní kvůli karanténě paralyzována. Teď je potřeba vyjádřit solidaritu a rozkřičet tohle svinstvo do celého světa.

V prohlášení pracujících samosprávného podniku stojí:

„Upíři moci lovící ve tmě našli tu „pravou“ příležitost, aby samosprávnou továrnu Vio.Me odstřihli od energie 30. 3. 2020 v 6:30. Měli připravený jeřáb a podporu dvou jednotek SWAT, což znamená, že jednali na politický příkaz, podobně jako v padesátých letech, kdy vláda popravovala bojovníky potmě, aby lidé nemohli reagovat. Odsuzujeme také jednání „kolegů“ z PPC (Public Power Corporation), kteří kolaborovali jako vykonavatelé.

Požadujeme okamžité obnovení dodávek energie.

Tohle se děje v době, kdy samosprávná továrna Vio.Me prochází na ministerstvu práce procesem plné legalizace.

Tohle se děje přesto, že vědí, že vyrábíme prostředky pro osobní a domácí hygienu, které mají teď pro společnost prvořadý význam.

V solidaritě,

Pracující z Vio.Me“

 

Zdroj: https://freedomnews.org.uk/greek-authorities-use-covid-19-lockdown-to-crack-down-on-self-managed-vio-me-factory/