Itálie: Hlad v domácím vězení

Opatření proti epidemii v Itálii jsou fakticky výjimečným stavem, jen zdůvodnění je „zdravotní“. Jenže lidem docházejí peníze i potraviny. Na sociálních sítích se šíří diskuse o tom, že lidé mají na jídlo právo.

Například na jihu země v Palermu proto asi dvacetičlenná skupina lidí odmítla v supermarketu za jídlo zaplatit s odůvodněním: „Musíme být zavření doma, nemáme peníze, abychom platili, ale potřebujeme jíst!“ Zaměstnanci supermarketu zavolali policii. Venku na ulici stáli lidé v určených rozestupech frontu, událost je znepokojila a nastal několikahodinový chaos. Ochránci kapitalistického pořádku si z toho vzali ponaučení a „chrání“ supermarkety v Palermu i dalších městech před lidmi.

Na sociálních sítích se začaly stejně rychle jako virus šířit výzvy ke vzpouře. Na facebooku vznikla skupina Noi (My), která vyzývá k akci pod heslem „Vezměme si zpátky, co nám vzali“. Doslova za pár hodin se rozrostla o stovky stoupenců. Hodně z nich píše o tom, že mají doma hladové děti, nemají stálou mzdu a že hodně lidí v provincii Palermo bylo nuceno pracovat načerno. A na ty stát samozřejmě kašle.

Výzvy k rabování supermarketů se neozývají jen na Sicílii, ale i v dalších městech na jihu Itálie. Načerno tam totiž pracují na čtyři miliony lidí. Někteří z nich už ze zoufalství křičí z oken o pomoc, protože jim došly peníze i jídlo.

Informační služba 007 napsala premiérovi a ministru vnitra: „Existuje potenciální hrozba živelných i organizovaných vzpour a povstání zejména na jihu Itálie, kde jsou dva hlavní rizikové faktory – šedá ekonomika a organizovaný zločin.“

Teď jen můžeme hádat, jestli tam vláda pošle potraviny, nebo represivní složky…

 

Podle zdroje: https://www.abc.es/sociedad/abci-graves-tensiones-italia-primeros-saqueos-supermercados-y-llamadas-rebelion-202003281411_noticia.html