Penza, Rusko: Vyneseny rozsudky v kauze Síť

Vojenský soud v Penze rozdával tresty za terorismus, konkrétně za členství v organizaci Síť, kterou si vymysleli policajti. Jejím účelem prý bylo obsadit Rusko za pomoci teroristických činů. Odsouzeni byli Dmitrij Pčelincev, Ilja Šakurskij, Arman Sagynbajev, Andrej Černov, Vasilij Kuksov, Michail Kulkov a Maxim Ivankin.

Kauza začala v říjnu 2017 a informace o ní najdete v odkazech pod článkem. Soudní proces se opíral o tvrzení policajtů, že Pčelincev a Šakurskij založili organizaci Síť zhruba v květnu 2015 a Pčelincův plán byl sjednotit anarchisty z různých měst (Penzy, Petrohradu a Moskvy) do „bojových skupin“, aby zaútočili na silové státní struktury, úřady, vojenskou správu a kanceláře strany Jednotné Rusko.

Podle FSB se aktivisté chystali během prezidentských voleb a mistrovství světa ve fotbale prostřednictvím explozí „podnítit lidové masy k další destabilizaci politické situace v zemi“, a v „hodinu H“ zahájit ozbrojenou vzpouru.

Zatčení se zpočátku přiznávali, ale později, když došlo ke zveřejnění informací o tom, jak je fízlové mučili, svoje výpovědi odvolávali. (Ani jeden případ mučení zatčených nebyl doteď příslušnými orgány prošetřen.)

Státní žalobce navrhl následující tresty: Pčelincev 18 let odnětí svobody, Šakurskij 16 let, Černov 14 let, Ivankin 13 let, Kulkov 10 let, Kuksov 9 let, Sagynbajev 6 let.

Během soudního procesu se před budovou soudu sešlo zhruba 50 lidí, aby podpořili souzené. Pouštěli hudbu a skandovali: „Svobodu!“ Policie je perlustrovala.

V jedenáct hodin začal soudce číst rozsudek. Vzhledem k tomu, že jde o paragraf o terorismu, není soudce povinen přečíst ho celý, pouze úvodní a závěrečnou část, což také udělal.

Všichni souzení byli uznáni vinnými a odsouzeni k následujícím trestům:

Dmitrij Pčelincev – celkem 18 let ve věznici se zostřeným režimem

Ilja Šakurskij – 16 let ve věznici se zostřeným režimem a pokuta 50 tisíc rublů (asi 18 tisíc korun)

Andrej Černov – 14 let ve věznici se zostřeným režimem

Maxim Ivankin – 13 let ve věznici se zostřeným režimem

Michail Kulkov – 10 let ve věznici se zostřeným režimem

Vasilij Kuksov – 9 let ve věznici s mírným režimem

Arman Sagynbajev – 6 let ve věznici s mírným režimem

Všem byla do trestu započtena doba strávená ve vazbě.

Soud nařídil, aby byly souzeným zkonfiskovány zbraně a knihy: Marxův Kapitál a anarchistická literatura. Soudce ji označil za „prostředek ke spáchání zločinu, který nemá jinak žádnou hodnotu“. (V tu chvíli nemohl souzený Maxim Ivankin reagovat jinak než smíchem.) Dále soudce nařídil zničit zabavené mobily a flash disky.

Soud skončil v 11.45 za naprostého ticha v soudní síni. Za dveřmi byl ale hluk: Lidé, kteří přišli souzené podpořit, skandovali: „Svobodu politickým vězňům!“ Byl slyšet vzkaz: „Držte se, jsme s vámi!“ Na něj Pčelincev odpověděl: „Ne, to my jsme s vámi.“

Před soudní budovou stále čekali lidé, kteří přišli vyjádřit aktivistům solidaritu, vedle nich postávali maskovaní policejní ozbrojenci. Jenže policie odsouzené oblékla do policejních bund a nenápadně je tak dostala z budovy.

 

Zdroj:
https://zona.media/online/2020/02/10/penza

O kauze jsme psali:
https://www.afed.cz/text/6784/policejni-stat-rusko
https://www.afed.cz/text/6787/airsoft-aneb-pripad-teroristu-z-penzy
https://www.afed.cz/text/6793/stop-muceni
https://www.afed.cz/text/6811/den-solidarity
https://www.afed.cz/text/6956/dokumentarni-film-sit
https://www.afed.cz/text/6958/podporte-obvinene-v-kauze-sit