Francie: 63. sobota Žlutých vest

V Paříži úřady zase jednou zakázaly demonstrace v centru města, čímž se je snaží držet mimo „své území“. Tohle ignorování reálné situace a názoru lidí souvisí i s úspěšnou akcí v jednom z pařížských divadel z pátku 17. ledna. Prezident Macron si tehdy s manželkou vyrazil na divadelní představení a novinář, který byl shodou okolností v divadle také, o tom informoval na Twitteru. Zhruba třicet lidí, aktivních především v protestech proti důchodové reformě, proniklo do divadla, kde skandovali: „Macron do důchodu!“ Policie je z budovy vytlačila a po skončení představení doprovázela hlavu státu ven, aby ji chránila před „dialogem“ se stovkami naštvaných lidí, kteří sem mezitím dorazili.

Protestní pochod 25. ledna prošel tedy „periferií“ Paříže a v provokujícím těžkém policejním obklíčení. Zúčastnilo se ho několik tisíc demonstrujících. Další akce se konaly například ve městech Bordeaux, Valence, Caen, Lyon, Toulouse, Marseille. V rámci protestů byla například demolována kancelář vládnoucí partaje, někde protesty navazovaly na akce stávkujících proti důchodové reformě, někde se s nimi propojily.

Na řadě míst nakonec došlo ke střetům s policajty a četníky, kteří jako obvykle používali slzný plyn, ale občas omylem sami na sebe.

Přestože byrokratické odbory zapojené do stávky proti důchodové reformě (zahájené 4. prosince 2019), jako obvykle zradily a zhruba v polovině ledna začaly stávkující přesvědčovat, že to už stačí, protesty pokračují, stejně jako akce Žlutých vest. Snad se tak naplní skandování „Revoluce!“, které se neslo při jednom z protestů náměstím Bastilly…

 

Zdroje:
https://aitrus.info/node/5399
https://aitrus.info/node/5402

Související odkazy:
https://www.afed.cz/text/7080/jeden-rok-zlutych-vest
https://www.afed.cz/text/7010/francie-39-protestni-sobota
https://www.afed.cz/text/7005/v-druzstevni-kavarne-o-zlutych-vestach
https://www.afed.cz/text/6913/cerny-blok-ve-zlutych-vestach
https://www.afed.cz/text/6909/nesundavejte-zlute-vesty