Solidaritu s řeckými anarchisty

V sobotu 2. listopadu se v Marseille konalo setkání delegátů zahraničních sekretariátů členských skupin Internacionály anarchistických federací (IFA), jejíž sekcí je také naše Anarchistická federace. Delegáti členských skupin IFA na tomto setkání na podnět Anarchistické politické organizace z Řecka (APO) podpořili výzvu k mezinárodní solidaritě s anarchistickým hnutím v Řecku:

Výzva k mezinárodní solidaritě s anarchistickým hnutím, squaty, uprchlíky a imigranty a se sociálním a třídním odporem v Řecku

Od léta – po volbách 7. července a po změně politické správy – probíhá v Řecku státní represivní kampaň, která se od samého začátku zaměřuje na aktivní lidi, a to zejména v anarchistickém hnutí, na squaty a samosprávné struktury hnutí, uprchlíky a přistěhovalce a na sociální a třídní odpor obecně.

Jedním z prvních kroků nové pravicové vlády bylo zrušení univerzitního azylu, policejní okupace athénské čtvrti Exarchia – čtvrti spojené s poměrně bohatou minulostí a přítomností odporu – a vystěhování squatů pro uprchlíky a následné přemístění stovek uprchlíků a přistěhovalců do koncentračních táborů. Tímto způsobem provádí vláda protiimigrační politiku EU zaměřenou na moderní totalitarismus.

Tato represivní kampaň ani zdaleka neustává, přetrvává nebezpečí evikcí dalších squatů, zatímco se současně prostřednictvím řady zákonů potlačují stávky, pokračuje podpora privatizace základních sociálních potřeb a ve všech koutech země je zcela liberalizováno drancování přírody nadnárodními koncerny.

Na druhou stranu se už sociální, třídní a politické kolektivy pokoušejí postavit první barikády proti asociálním plánům státu a šéfů. Masová demonstrace 14. září 2019, kterou uspořádala iniciativa „NO PASARAN“, byla první dynamickou reakcí proti státním plánům, jejímž prostřednictvím tisíce naštvaných lidí pochodujících ulicemi jasně vyjádřili, že jejich hnutí nebude ustupovat před státní represí. Naopak, bude pokračovat v boji na všech frontách, na kterých vedou stát a kapitál svůj útok.

Proti represivnímu tažení řeckého státu a jeho bezprostřední eskalaci v nadcházející době vyjadřujeme svou solidaritu s anarchistickým hnutím, politickými squaty a squaty pro přistěhovalce a uprchlíky – od squatů Mundo Nuevo a Libertatia, který je téměř úplně přestavěn, v Soluni po jednatřicet let fungující squat Lelas Karagianni 37 v Athénách, stejně jako se všemi sociálními a třídními boji v Řecku.

Příslib lidových revolt v Ekvádoru a Chile, energický odpor v revoluční Rojavě, pokračující mobilizace v Řecku, Francii, Turecku či Palestině, malé i větší projevy odporu po celém světě, to vše nám dává naději a sílu a ukazuje, že nepřítel může být sice silný, ale rozhodně není nezranitelný. Zintenzivněme a rozšiřme radikální a organizovaný boj za sociální revoluci, za anarchii!

No pasaran!
Solidarita zvítězí!

Marseille, 2. listopadu 2019

 

Zdroj: http://www.i-f-a.org.gridhosted.co.uk/2019/11/06/statement-of-international-solidarity-with-the-anarchist-movement-in-greece/