Podpoř Rojavu!

Sociální revoluce v oblasti zvané Rojava nemá pod vojenským tlakem Turecka a za prakticky nečinného přihlížení velmocí, pro něž jsou skoro vždy místní spojenci položkou, kterou je možno obětovat, mnoho nadějí. Přesto však nějaké ještě zůstávají. Jednou z nich je vlna solidární podpory po celém světě, která by tlačila na jednotlivé vlády, aby podnikly kroky nejen k zastavení invaze, ale i k Erdoğanovu projektu etnické čistky v Rojavě a útlaku opozice, menšin a médií v říši, jíž neomezeně vládne. A tak se po celém světě konají protesty a různé druhy solidárních akcí. Připomeňme například kampaň proti tureckým aerolinkám. Ve 24 městech, v 11 zemích, na třech kontinentech blokovali aktivisté a aktivistky se vzkazem „My jsme sankce, jež státy nejsou ochotny uvalit na Turecko!“ odbavovací místa společnosti Turkish Airlines, která propagandisticky podporuje turecké válečné tažení. Akce na podporu Rojavy můžete sledovat například na Twitteru – #RiseUp4Rojava (https://twitter.com/hashtag/RiseUp4Rojava). Způsoby podpory mohou být opravdu různé. Solidární kampaň na podporu tureckou agresí trpící Rojavě kupříkladu rozjela skupina punkových vydavatelství. 25 procent z výtěžku veškerých prodejů v tomto týdnu putuje jako benefice humanitárním organizacím Cadus a Jinwar Free Woman’s Village, u nás se do kampaně zapojili vydavatelství Phobia records a Music for Liberation (více ZDE).

Proběhlé akce solidarity

ZDE, ZDE, ZDE, ZDE, ZDE a ZDE jsme na našich stránkách informovali o akcích na podporu Rojavy, které se konaly v ČR. Podívejme se, co dalšího se mezitím událo.

V Břeclavi se objevila žluto-červeno-zelená cedule s nápisem „Svobodu Kurdům“.

Na dálnici u Brna visí transparent „Příměří? Genocida v Rojavě“, který odkazuje na pokračující útoky turecké armády a jí podporovaných milicí i přes údajné příměří, které dojednaly s Erdoğanem Spojené státy, aby mohlo kurdské obyvatelstvo opustit oblast, a tak vlastně uskutečnit Erdoğanův plán etnického čištění za něj a „dobrovolně“.

V Praze byl na znamení solidarity s Rojavou vyvěšen nedaleko turecké ambasády transparent s nápisem „Rojava se stane hrobem ISIS. No pasaran“. V hlavním městě je k vidění nově také graffiti „Biji biji Rojava“ se stejným dovětkem a množství samolepek proti turecké invazi a se symboly milicí YPG.

V Liberci se na náměstí Dr. E. Beneše sešlo ve středu 23. října pod záštitou Pirátů asi 25 lidí, aby vyjádřili solidaritu s kurdskými bojovníky i civilisty a odsoudili fašistický režim v Turecku. Zazněly krátké projevy zástupců Pirátů, Zelených a kurdského aktivisty.

Plzni se v rámci fotokampaně Ne turecké invazi! sešla neformální skupina třiceti podporovatelů a podporovatelek autonomní oblasti Rojava, aby vyjádřili solidaritu s tamními lidmi, kteří se stali terčem autoritářského tureckého režimu. Vedle transparentu „#NeTureckeInvazi. Solidarity with Rojava“ tu nechyběly anarchistické, antifašistické a kurdské symboly, včetně vlaječek milic YPG a YPJ. V prohlášení, které přiložili k fotografii, mj. stojí: „Rojava je oblast, která staví na základech rovnosti mužů a žen, enviromentální udržitelnosti a radikální demokracii tvořené zdola. Několik let práce a mnoho nevinných životů bylo pohřbeno tureckým bombardováním. Naděje v lepší zítřky byla vojenskou agresí zašlapána do země. O to důležitější je nyní mezinárodní podpora, jak v symbolické, tak v materiální rovině. Proto se připojujeme k výzvě #NeTureckeInvazi, jejímž cílem je vyvinout tlak na českou vládu, aby v této věci začala jednat. Čest všem padlým lidem, kteří bojovali za svoje domovy a progresivní myšlenky, které přinášely alternativu dnešnímu světu založenému na útlaku a ekonomickém profitu.“ Focení proběhlo na rohu družstevní kavárny Družba u improvizovaného pomníčku brutálně popravené kurdské političky Hevriny Khalaf, před nímž neustále hoří několik svíček.

V úterý 29. října nad ránem obsadila skupina klimatických aktivistů těžební rypadlo na dole Vršany. Kritizují prodej elektrárny Počerady uhlobaronu Pavlu Tykačovi a výjimku z emisních limitů pro elektrárnu Chvaletice. Vedle transparentů „Uhlí patří pod zem“ a „Kapitalismus klima nezachrání“ se na rypadle objevil také velký banner „No borders, no nations. Solidarity with Rojawa“.

Solidaritu s Rojavou vyjádřili také Černorudí skauti a skautky na svém víkendovém setkání v Posázaví ve dnech 18.–20. října. Černorudí skauti pak společně s Historickým spolkem Zádruha vyhlásili mezi svými členy a příznivci sbírku formou solidárního členského příspěvku, která bude adresována Kurdskému červenému půlměsíci (Heyva Sor a Kurdistanê). Přidat se může každý (více ZDE).

Jak se zapojit?

Přidejte se k veřejným protestům proti turecké agresi. Již zítra (30. října) se můžete v Praze připojit k demonstraci, kterou ohlásili Kurdové žijící v České republice. Začíná v 16.00 na náměstí Republiky, následně bude pochod přes ulici Na Příkopě na Václavské náměstí „ke koni“.

Jak jsme již informovali dříve, v rámci Světového dne odporu proti turecké invazi do Rojavy 2. listopadu svolává Výbor na obranu revoluce v Rojavě demonstraci do centra Prahy. Akce začne v 15.00 na Palackého náměstí. V prohlášení k demonstraci mj. Stojí: „Nebudeme mlčky stát a přihlížet masakru, který právě probíhá. Jen široké a vytrvalé protiválečné hnutí zastaví tuto válku. Stejně jako když lidé vyšli do ulic proti válce ve Vietnamu nebo invazi do Iráku v roce 2003, musí se i nyní, tváří v tvář tureckému barbarství, ozvat lidské svědomí.“ Pozvěte všechny své kamarády, přátele i příbuzné a dostaňme společně do ulic co nejvíce lidí!

Ostravský kolektiv Food not Bombs zve 2. listopadu na akci nazvanou „Vzpomínka na zesnulé lidi bez domova a oběti turecké agrese“. Demonstrace začíná v 17.00 na ostravském Masarykově náměstí, odkud bude pokračovat pochod městem. V pozvánce na akci se mj. Píše: „Rojava není druhý konec světa, kterým se nás netýká a nemusí nás zajímat, stejně tak jako bezdomovkyně a bezdomovci nejsou okraj společnosti, který můžeme a chceme přezírat. Kurdský boj za právo na sebeurčení je bojem za nás všechny – bojem za rovnost, sekularitu, feminismus, internacionalitu a zároveň odhodlání to vše bránit tváří v tvář fašistické přesile. Inspirujme se kurdským pojetím identity coby procesu otevřenosti hledání cesty k rovnostářské společnosti, o které si jakýkoli, i ten český, nacionalismus svůj rozvrzaný vehikl izolace a nenávisti sotva opře.“ Na závěr bude prostor pro setkání u kávy a čaje.

A co výlet do Maďarska? Ve čtvrtek 7. listopadu se v Budapešti uskuteční summit Orbán–Erdoğan. Již předem je jasné, že se setkání této dvojice autoritářů neobejde bez náležité reakce v ulicích. Od 14.00 se uskuteční demonstrace na náměstí Oktogon. Od 14.30 následně různými trasami vyrazí kolona cyklistů, aut i pěší pochod, jejichž cílem bude dostat se do 16.00 na náměstí Széll Kálmán, kde se všechny tři prsty demonstrace opět spojí a budou se snažit společně dostat na náměstí Szentháromság, jež je nejblíže k místu konání summitu. Více informací najdete na facebookovém profilu iniciativy Bratislava bez náckov (https://www.facebook.com/bratislavabeznackov).

Vylepujte tematické číslo nástěnných novin A3, které si můžete stáhnout ZDE a v jehož závěru se píše: „Proč všichni buržoazní mírotvorci mlčí? Nebojí se Erdoğana, ani otevření bran do Evropy pro syrské uprchlíky. Bojí se rojavské alternativy, která velmocím neslibuje žádné privatizační zítřky, a ať už se troufalou rojavskou vizi podaří zrealizovat nebo ne, jejich bezstátní a netržní řešení, jehož základem je boj s patriarchátem a ekologicky šetrný přístup, může Evropu, Ameriku, možná celý svět zbavit parazitní třídy miliardářů, zkorumpovaných kapitalistických režimů, vypořádat se s nehumánní nerovností a ekologickou krizí.“

Nadále probíhá zmíněná fotokampaň Ne turecké invazi! Na facebookovém profilu Výboru na obranu revoluce v Rojavě (https://www.facebook.com/rojava.info/) se již objevilo na pětatřicet fotopříspěvků. Zapojte se a zašlete své fotky s logem „#NeTureckeInvazi“.

Nechte se inspirovat akcemi a nápady realizovanými jinde (viz #RiseUp4Rojava) nebo vymýšlejte své vlastní.

 

Plzeň

Plzeň

Praha

Praha

Vršany

Posázaví

Liberec